Pretraga

Studenti HS-a stali uz svoje profesore: ‘Smatramo da su prava zaposlenika ugrožena’

A- A+

Nakon dva tjedna blokade nastave na Hrvatskom studijima koju su organizirali studenti, zbog odluke o nultoj upisnoj kvoti za studij filozofije, odlučeno je da se blokada odgađa. I tek što je javnost pomislila da se situacija na HS-u smiruje, dolazi obavijest kako je dio zaposlenika ustanove stupio u štrajk. Cilj im je kažu, osiguranje gospodarskih i socijalnih prava i interesa zaposlenika Hrvatskih studija u skladu s načelom autonomije Sveučilišta. Sve nastavne aktivnosti sudionici u štrajku obustavili su, a podršku su im je pružio i Studentski sabor.

Foto: srednja.hr

Studenti Hrvatskih studija nastavu su na toj sastavnici Sveučilišta blokirali ukupno dva tjedna, a u prošli petak donijeli su odluku kako se blokada obustavlja, te će ista biti nastavljena ukoliko se na sjednici Senata Sveučilišta ne prihvate tri njihova zahtjeva: potvrđivanje kvote od 15 upisnih mjesta za preddiplomski studij filozofije, organiziranje izbora za Studentski zbor Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u najkraćem mogućem roku te, na posljetku, vraćanje svih zaposlenika izabranih u znanstveno-nastavno zvanje u Znanstveno-nastavno vijeće Hrvatskih studija.

Izdvojeni članak

Prekinuta blokada na Hrvatskim studijima, ali studenti ostaju pri svojim zahtjevima

‘Na našoj ustanovi ne vlada akademska atmosfera’ 

Tijekom poviše spomenute blokade, profesori Hrvatskih studija bili su u postupku mirenja između zaposlenika HS-a i Rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Taj je postupak okončan bezuspješno, a brojni studenti ostali su iznenađeni obaviješću koja se jučer ujutro pojavila na HS-u: njihovi profesori ulaze u štrajk! 

– Ta je odluka donesena nakon pažljivog razmatranja aktualne situacije na HS-u i Sveučilištu u Zagrebu, te provedenog referenduma među članovima Sindikata. Duboko smo svjesni toga da je štrajk krajnje sredstvo za postizanje nekog cilja u radnim sporovima, što znači da smo iscrpili sva druga moguća sredstva, obavijestili su profesori svoje studente.

Dodaju kako za cilj imaju ‘ponovno uspostaviti vladavinu prava i zaštititi načelo sveučilišne autonomije na HS-u, te pokušati ublažiti štetu koju su vodstvo Sveučilišta u Zagrebu i vodstvo HS-a nanijeli svojoj vlastitoj ustanovi.’ U štrajku sudjeluje 17 nastavnika, a samo trajanje štrajka nije poznato te će ovisiti o uspostavi daljnje komunikacije s Upravom Hrvatskih studija i Sveučilišta. 

– Pritisaka određenih je bilo i ima ih još uvijek. Na žalost, na našoj ustanovi ne vlada akademska atmosfera. Razlog tome je ono zbog čega mi najviše štrajkamo, a to je činjenica da nije konstituirano legalno Znanstveno-vijeće, stručno vijeće ustanove kakvo imaju sve druge sveučilišne sastavnice, kazao je za emisiju Hrvatska uživo, Tomislav Janović, predstavnik Odsjeka za filozofiju i sindikalni povjerenik.

Izdvojeni članak

Uživo: U tijeku je blokada Hrvatskih studija!

Studenti uz profesore 

Profesori su, kažu, iskoristili sva sredstva kojima bi se mogle ukinuti za njih sporne odluke Rektorata i Uprave HS-a, poput prigovora, molbi, žalbi i tužbi, ali bezuspješno. 

– Štrajkom nipošto ne želimo dodatno pogoršati stanje na HS-u, niti želimo uskratiti našim studentima pravo na obrazovanje, nego želimo utjecati na prekid kaotičnog stanja na našoj ustanovi za čiju dobrobit se osjećamo suodgovornima. Postupati u skladu s tom odgovornošću nije samo naše zakonsko pravo, već i moralna obveza, poručuju zaposlenici koji sudjeluju u štrajku. 

Podršku svojim profesorima pružili su studenti, iako zbog samog štrajka ne planiraju nastavak blokade. I dalje to planiraju učiniti tek ako Senat na sastanku 11. travnja ne prihvati njihove zahtjeve. 

– Tijekom dvotjedne blokade nastave profesori su pokazali razumijevanje za studentske zahtjeve, a stupanje u štrajk pokazalo je da profesori i studenti imaju jednako viđenje problema te su zbog institucionalne ogluhe i jedni i drugi prisiljeni poduzimati krajnje mjere. Zbog svega navedenoga, molimo sve zaposlenike i studente Hrvatskih studija da iskažu podršku i solidariziraju se s profesoricama i profesorima u štrajku. Želimo naglasiti da je štrajk pravo svakog zaposlenika u situaciji kada su mu ugrožena radna prava, a budući da je temeljno načelo sveučilišne autonomije sloboda znanstvenoga istraživanja i nastavnoga rada, smatramo da su prava zaposlenika ugrožena prijetnjom o ukidanju kvota za studij filozofije, a zatim i potpunim isključenjem 22 zaposlenika iz ZNV-a i iz povjerenstava koja bi trebala odlučivati o novim studijskim programima na HS-u, poručili su studenti.