Pretraga

Studenti Prava rješavaju građanima zakonske probleme potpuno besplatno

A- A+

Pri Pravnom fakultetu u Zagrebu djeluje jedinica koja se prigodno zove Pravna klinika. Unutar nje studenti viših godina spomenutog fakulteta potpuno besplatno daju savjete građanima, koji imaju neke pravne nedoumice, u rasponu od vlasništva i ovrha preko obiteljskog prava, suzbijanja diskriminacije, problema tražitelja azila do prava žrtava i svjedoka kaznenih djela. Pravna klinika djeluje već četvrtu godinu, a interes stranaka u stalnom je porastu pa se od dva prijavljena slučaja u prvom semestru djelovanja, broj danas popeo na otprilike 50-ak zahtjeva mjesečno. U tekstu donosimo priču o ovoj posebnoj vrsti lječilišta.

Izvor: Facebook

Pravna klinika, koja djeluje pri zagrebačkom Pravnom fakultetu, mogla bi se slobodno svrstati u red humanitarnih organizacija, obzirom da ova jedinica spomenute visokoobrazovne institucije potpuno besplatno savjetuje građane oko pravnih nedoumica kojih laici imaju bezbroj. Naime, studenti viših godina Pravnog fakulteta, putem telefona zaprimaju molbe građana, a za one koji su iz Zagreba pa im je lakše doći osobno i to mogu učiniti. Nakon pregleda pravne dokumentacije, studenti konstruiraju svoja mišljenja, a prije nego što ih iskažu građanima, potvrđuju ih akademski mentori, to jest asistenti i predavači na Pravnom fakultetu, odnosno suradnici koji su diplomirani pravnici i rade u praksi.

Izdvojeni članak

Zašto Pravni fakultet u Zagrebu uz maturu provodi dodatan ispit?

Znatan broj slučajeva ne uspije se riješiti, jer se građani obrate prekasno

Pravna klinika postoji od akademske godine 2010./2011. te tako kontinuirano radi već četvrtu godinu, a interes građana je u stalnom porastu.

U prvom semestru djelovanja obratile su im se samo dvije stranke, dok danas Pravna klinika zaprimi i do 50 slučajeva mjesečno. Širok je raspon područja u kojima građani imaju nejasnoće.

Najviše nam se obraćaju radnici, koji smatraju da im je povrijeđeno neko od njihovih radnih prava i osobe protiv kojih je pokrenut ovršni postupak. Također, znatan broj ljudi javlja se s problemima vezanim uz vlasništvo i druga stvarna prava. Osim ovih područja, klinika se bavi i slučajevima vezanim uz upravno pravo, prava pacijenata, obiteljsko pravo, suzbijanje diskriminacije, probleme tražitelja azila i prava žrtava i svjedoka kaznenih djela, pojašnjava nam studentska administratorica Klinike Branka Obradović.

Izdvojeni članak

Diplomiranom pravniku svi zatvorili vrata pred nosom

Iako su stručni timovi sačinjene od minimalno šest studenata te spomenutih nadzornika savjetovanja, znatan broj slučajeva ne uspiju riješiti. No, uglavnom je u takvim situacijama problem u strankama.

– Na žalost, postoji znatan broj slučajeva, kada nam se stranke obrate prekasno, ili smatraju da imaju pravo, ali ga nemaju. Takvim strankama pokušavamo objasniti što je pošlo po krivu te kako postupiti da bi im smanjili troškove, koje imaju zbog toga, naglašava Branka Obradović.

Studentima praksa u struci unutar koje katkada izlaze i na teren

Kada je riječ o svrsi postojanja ovakve jedinice, jasno je što ona donosi građanima, dakle pa smo pitali studentsku administratoricu, što donosi studentima.

Izdvojeni članak

‘Pravni fakultet u Zagrebu nimalo ne zaostaje za onima u Njemačkoj’

– Pravna klinika obrazuje studente i priprema ih za rad u praksi, koji ih očekuje nakon završetka fakulteta. Ovakav način rada sa studentima na ovom i drugim pravnim fakultetima jedinstven i studentima se pokušava približiti rad u praksi, s kojom do sad nisu imali previše dodira. Koliko smo čuli, u tome i uspijevamo, rekla nam je studentska administratorica Pravne klinike Obradović.

Fakultet na ovaj način pomaže zajednici u kojoj se nalazi, dakle Gradu Zagrebu i okolici, iz kojeg još uvijek pristiže najviše zahtjeva stranaka. Međutim, Pravna klinika nije ograničena na pomaganje samo spomenutom području.

Preko projekta Vanjskih klinika, studenti odlaze na dežurstva širom Hrvatske i zaprimaju slučajeve ljudi, koji nisu u mogućnosti obratiti nam se na drugačiji način.

No, kao što smo već napomenuli, stranke se Pravnoj klinici mogu obratiti telefonski. Kada su radni termini i koji su brojevi, pogledajte na ovom linku.