Pretraga

Studenti zagrebačke Ekonomije zbog preuranjenog biranja izbornih predmeta imaju problema s profesorima, što faks opovrgava

A- A+

Nekolicina studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu javila nam se zbog problema prilikom biranja izbornih predmeta s kojim se susreću posljednjih godina. Naime, studenti treće i četvrte godine s prosjekom iznad 3,0 već u svibnju biraju izborne predmete za narednu akademsku godinu putem Burze izbornih kolegija. Zbog toga im se dogodi da im se izabrani predmeti preklapaju s obaveznim, jer kako kažu, u svibnju ne znaju kakav će im biti raspored obveznih kolegija sljedeće akademske godine. Potražili smo objašnjenje iz uprave zagrebačke Ekonomije za takvu praksu koja prema studentima nije učinkovita.

Foto: Srednja.hr

Preko 12 tisuća studenata školuje se na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu što ga čini najvećom visokoobrazovnom institucijom u Hrvatskoj. No zbog velikih upisnih kvota, to jest velikog broja studenata, vrlo je teško izorganizirati raspored predavanja i seminara da sve teče bez ikakvih problema. Nekolicina izvanrednih studenata Poslovne ekonomije na navedenom fakultetu potužila nam se kako zbog preuranjenog biranja izbornih predmeta tijekom akademske godine imaju problema s preklapanjem predavanja te da im profesori ne izlaze u susret. Stoga smo se obratili upravi zagrebačke Ekonomije i zatražili obrazloženje za takav, po studentima, nefunkcionalan način upisivanja izbornih predmeta već u svibnju.

Izdvojeni članak

Zagrebačka Ekonomija ponovno s najskupljim upisninama, a Pravni faks brucoše i starije studente nelogično izjednačio

Profesori bez razumijevanja zbog kolizije

Studenti najvećeg hrvatskog fakulteta s izvanrednim statusom u najvećoj mjeri imaju predavanja u popodnevnim satima, a raspored za nadolazeću akademsku godinu doznaju kao i svi drugi studenti, nakon upisa u rujnu ili listopadu. Unatoč tome, izborne predmete studenti treće i četvrte godine biraju već u svibnju, kada ne znaju raspored obaveznih predmeta. Zbog takve prakse vrlo često se susreću s kolizijom.

– Prošle i ove godine imala sam problema jer sam u svibnju birala izborne predmete. Kad sam upisala sljedeću godinu i dobila raspored predavanja imala sam dosta preklapanja na koja nisam mogla utjecati. Problem je što u tome što profesori ne pokazuju razumijevanje za tu situaciju za koju nisu studenti krivi. Kad im se obratite, oni kažu da se javimo drugom profesoru čije nam se predavanje preklapa. Ovi drugi opet nas vraćaju na prvog profesora i tako je to uvijek, rekla nam je Martina, izvanredna studentica četvrte godine Poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu dodajući kako se u istoj situaciji nalaze brojne njene kolege.

Martina nije jedina koja nam se požalila oko nefunkcionalnog načina biranja izbornih predmeta koji se provodi na našem najvećem fakultetu. Istu priču čuli smo od nekoliko njenih kolega koji su ljuti što ispaštaju za nešto na što ne mogu sami utjecati.

Izdvojeni članak

Studenti zagrebačke Ekonomije: Naši profesori nisu krivi za financijski krah, ali je kvaliteta nastave ispod svake razine

‘Riječ je o malom broju studenata kojima se pojedinačno izlazi u susret’

Oko navedenog problema potražili smo obrazloženje iz uprave Ekonomskog fakulteta.

– Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu studenti s ukupnim prosjekom 3,000 i većim imaju mogućnost odabira izbornih kolegija za narednu akademsku godinu (3., odnosno 4. godinu studija) putem Burze izbornih kolegija. Kako ne bi došlo do preklapanja, istovremeno se s objavljivanjem obavijesti o Burzi izbornih kolegija objavljuje i satnica izbornih kolegija.

Ovakva praksa na Fakultetu postoji od 2008. i njime je postignuta puna transparentnost pri odabiru izbornih kolegija, a sam proces za studente je izuzetno učinkovit, odgovorila nam je Ivana Obad,
suradnica za odnose s javnošću na zagrebačkoj Ekonomiji.

Dodala je kako studenti prilikom upisa upisuju i obvezne i izborne kolegije te da je kolizija moguća tek unazad dvije godine od kada se za izvanredne studente organizira dodatna predavačka grupa, a nastava izvodi u poslijepodnevnim satima kao i za izborne kolegije.

– Riječ je o vrlo malom broju studenata kod kojih eventualno može doći do preklapanja satnice te se istima pojedinačno izlazi u susret i rješava nastali problem preklapanja satnice, za kraj je istaknula Obad.