Pretraga

Studentski harač: Fakulteti nastavljaju kamatariti s ‘rangiranjem studenata’

A- A+

Studiranje nije obavezno, no takozvani troškovi participacije na fakultetu jesu. Studenti koji svoje obaveze izvršavaju u roku, pa i oni koji to čine s odličnim uspjehom, i dalje trebaju financirati rad fakulteta. Upisi na diplomske studije trenutno su u punom jeku na svim sveučilištima, a mi smo usporedili njihove cijene i uočili da je najskuplji upis na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu koji iznosi čak 900 kuna.  Osim toga, pokraj Rijeke, Splita i Osijeka – Zagreb jedini nije donio jedinstvenu odluku o upisnini te su baš u Zagrebu razlike na sastavnicama najvidljivije.

Iako izvanredni studenti te oni koji godinu ne završe u propisanom roku plaćaju svoje zaostatke, to fakultetima nije dovoljno. Studiranje je besplatno pa školarine za redovne studente ne postoje. Ono što postoji su troškovi upisa, upisnine, troškovi rangiranja, upisni materijali, razredbeni postupak – sve to plaćaju oni koji upisuju diplomski studij.

Plati pa studiraj

Nakon završetka preddiplomskog studija prvi korak najčešće je podizanje potvrde o završenom prvom stupnju. Što se naplaćuje. Na nekim fakultetima i prije upisa potrebno je izdvojiti sto ili više stotina kuna samo za takozvane troškove rangiranja ili razredbeni postupak. To znači da je i sama prijava na diplomski studij naplativa. Nakon toga slijedi plaćanje upisa što uglavnom znači plaćanje novog indeksa, iksice i ostalih studentskih dokumenata.

Izdvojeni članak

Studentski harač: Kako fakulteti zarađuju na studentskim molbama

Najskuplje cifre doseže Ekonomski fakultet u Zagrebu koji za prijavu i upis naplaćuje 900 kuna. Od toga su troškovi rangiranja 400 kuna, a upisni materijal 500. Na Fakultetu političkih znanosti s druge strane, studenti će platiti 375 kuna što je i više nego duplo manje. Ekonomski fakultet još će samo sljedeće godine upisivati diplomske studije, budući da je 2015/2016 postao integrirani studij pa će mnogim studentima u tom pogledu biti jednostavnije i jeftinije studirati.

Rijeka, Split i Osijek imaju jedinstvene cijene na razini Sveučilišta

Sveučilište u Rijeci donijelo je jedinstvenu odluku, pa tamo studenti upise plaćaju 330 kuna. Neki fakulteti na to dodaju i osiguranje, kao na primjer Ekonomski fakultet u Rijeci pa je cijena upisa na diplomski studij 350 kuna.  Građevinski fakultet na to još dodaje i zaštitnu opremu koju studenti koriste pa je cijena upisa 430 kuna.

I Sveučilište u Splitu ima dogovorenu cijenu upisa na diplomske studije koja iznosi 400 kuna, ali sastavnice su slobodne autonomno odlučiti o naplati razredbenog postupka pa tako primjerice Arhitektonski fakultet to naplaćuje 200 kuna čime ukupna cijena upisa doseže visokih 600 kuna.

Izdvojeni članak

[STUDENTSKI HARAČ] Dobar posao s iksicama – neusklađenost cijena na svakom koraku

Osijek je nešto skuplji pa tamo upisi iznose 480 kuna, ali to uključuje troškove prijave, upisa, upisnih materijala te projekte Studentskog zbora njihovog Sveučilišta. Ni to ne sprječava neke fakultete da cijenu povećaju, pa je Filozofski fakultet u Osijeku na upisu dodao još 50 kuna za studentsku iskaznicu i studentima ukupne troškove upisa podigao na 530 kuna.

I prošle godine pisali smo o visokim cijenama upisa na diplomske studije, a Zagrebačko sveučilište ostalo je jedino veće sveučilište koje nije donijelo jedinstvenu odluku o cijenama upisa. Dok se oni studenti koji ostaju na istom fakultetu i nakon preddiplomskog studija pitaju čemu sav taj postupak i ponovna izrada indeksa i iksice, pravnici, medicinari, farmaceuti te ostali fakulteti s integriranih studija barem ove probleme nemaju.