Pretraga

Studentski izbori su najnetransparentniji izbori u državi

A- A+

S obzirom da se godinama ponavljaju rekordno niske izlaznosti na studentskim izborima, bilo je za očekivati kako će se studenti i oni koji o njima brinu ipak malo trgnuti za ovogodišnje. Rektorat Sveučilišta u Zagrebu na svojim naslovnici uopće nema vijest da se izbori održavaju, a rektor Damir Boras je otputovao u inozemstvo, bez da je ijednom promovirao izbore.

Nekoliko fakulteta na svojim stranicama uopće nije objavilo podatke o kandidatima ili Izbornim povjerenstvima, a studenti većinom i dalje misle da se radi o izborima za pjevanje u Sveučilišnom zboru.

Ipak, sve to ne znači da izbori nisu zanimljivi događaj što su dokazali studenti Pravnog fakulteta koji su uspjeli izbore učiniti ilegalnima prije nego što su se uopće održali. Pravilnikom i zakonom propisano je da ista osoba ne može obnašati dužnosti članova povjerenstava zaduženih za izbore novog sastava Studentskog zbora ukoliko je kandidat na izborima ili trenutno obnaša dužnost člana Studentskog zbora. Ta zakonska činjenica nije zabrinula devet članova zbora Pravnog fakulteta koji su postali članovi Izbornog povjerenstva i Povjerenstva za prigovore.

Izdvojeni članak

Studentski izbori u Zagrebu: Kaos, prijevare i kršenje izborne šutnje

Dočekali smo i da jedan predsjednik Sveučilišnog Studentskog zbora oštro ustane protiv fakulteta koji konstantno gubi pravne bitke i poruči da je car gol.

– Pravni fakultet treba biti ogledalo pravnog sustava u državi, ovo je sramota za Sveučilište. Izbori će se najvjerojatnije poništiti i ponovno raspisati jer je nedopustivo da od deset članova povjerenstava njih devet je u trenutnom Studentskom zboru. Na Sveučilišnom Studentskom zboru nije da sankcionira osobe koje su prekršile zakon, to je jasno definirano i zakonom i statutom Sveučilišta. Svakako ćemo 14.4. na Senatu iznijeti detaljan izvještaj o izborima te opomenuti dekana Pravnog fakulteta kao i neke druge dekane koji nisu na vrijeme raspisali izbore, komentirao je aferu na Pravnom fakultetu predsjednik Sveučilišnog zbora Petar Labrović.

Sveučilišni Studentski zbor je u posljednjih nekoliko dana imao zanimljive objave na svojim stranicama kroz koje su pokušali objasniti svoje funkcioniranje te su putem Facebook uložili novce u sponzorirane oglase, što su vjerojatno prvi novci uloženi u reklamiranje izbora uopće. Ipak, vijest o izborima je tek peta na njihovim stranicama, a posljednja objava na Facebooku bila je prije četiri dana. Premalo za tako bitnog aktera u ovim izborima. Isto tako na njihovim stranicama se ne mogu pronaći informacije tko su studentski kandidati na pojedinim sastavnicama, a to ni ne čudi jer ni pojedini fakulteti nisu objavili informacije tko su kandidati ili tko su članovi povjerenstva.

Izdvojeni članak

Studentski izbori: Izabrani studentski predstavnici u Senatu Sveučilišta

Tako primjerice Arhitektonski fakultet, Muzička akademija i Akademija likovnih umjetnosti na svojim stranicama uopće nemaju informacije da se izbori održavaju, tko su članovi Povjerenstva, a kamoli nešto o kandidatima. Nekoliko fakulteta za zagrebačkog Sveučilišta propustilo je objaviti liste studentskih kandidata što su nam objasnili s greškom samih studenata koji nisu dovoljno ažurno i spremno ušli u proces izbora.

Studentski zborovi imaju na sebi stigmu tijela koje ništa ne rade za dobrobit Sveučilišta, ne sudjeluju u radu Fakultetskih vijeća, a najveći domet im je kompenzacija glasova za dekana ili rektora za vlastiti probitak. Predsjednici zborova su u prošlosti bili barjaktari HDZ-a, a malverzacije na samim izborima se konstantno ponavljaju. Takva reputacija morat će se čistiti još godinama jer su grijesi prošlosti veliki, a naznake za bolju budućnost s malom motiviranosti studenata na izbore praktički ne postoje.

Studentski izbori trebaju biti ogledalo demokracije i krajnje je vrijeme da se studenti, uprave fakulteta, rektorati, a osobito Pravni fakultet u Zagrebu prime posla i odrade ih kako treba. Ovako su samo još jedan dokaz o uspavanoj generaciji mladih koja će prije otići u inozemstvo nakon diplome, nego pokušati izboriti promjene na svojim fakultetima i Sveučilištu.

komentar je stav autora i ne održava nužno stav portala Srednja.hr