Pretraga

Studentski pokaz u Zagrebu među jeftinijima, ali kazne za vožnju bez karte najviše

A- A+

Uz troškove života i stanarine, jedan je od troškova većine studenata i učenika pokaz za mjesni prijevoz. U gradovima poput Zagreba, taj je trošak gotovo nemoguće izbjeći, budući da su studentski domovi kilometrima udaljeni od nekih fakulteta. Odlučili smo istražiti kolike su cijene studentskih i srednjoškolskih mjesečnih pokaza u većim Hrvatskim gradovima i došli do zaključka – među najskupljima je studentski pokaz studentima koji nemaju prebivalište u Puli, a ondje studiraju, dok su u Zagrebu najviše kazne za vožnju bez pokaza.

Foto: Srednja.hr

Studenti Sveučilišta u Puli koji nemaju prebivalište u tom gradu mjesečni pokaz plaćaju 140 kuna. Uz sufinanciranje MZOS-a, studentska mjesečna karta za mjesni prijevoz u Osijeku iznosi 84 kune, ali je ‘švercanje’ u tom gradu nemoguće.

Izdvojeni članak

Komentar: Neću ti se ustat u tramvaju pa taman da imaš 100 godina

Pokaz u Zagrebu 100, a kazna za vožnju bez karte 250 kuna

Unazad nekoliko godina Zagrebački električni tramvaj zbog lošeg je financijskog poslovanja odlučio postrožiti politiku kupnje karata, pa je tako cijena studentskog pokaza s 30 kuna godišnje porasla na 120 kuna mjesečno. Ta se cijena ipak snizila početkom prošle akademske godine, otkada studenti svoj pokaz, koji vrijedi za tramvaje i autobuse prve zone plaćaju 100 kuna.

Istu cijenu mjesečnog pokaza plaćaju i srednjoškolci, dok je osnovnoškolski mjesečni pretplatni kupon 90 kuna.

Sve tri skupine mladih u mogućnosti su kupiti i godišnji pokaz, na kojemu na godišnjoj razini mogu uštedjeti značajnu količinu novca. Studentski i srednjoškolski godišnji pokaz tako košta 960 kuna, što bi značilo da ovom jednogodišnjom investicijom imaju besplatan prijevoz za dva i pol mjeseca u godini. Osnovnoškolski pokaz 90 je kuna jeftiniji i košta 870 kuna godišnje.

Osim karte za ZET-ove tramvaje i autobuse moguće je kupiti i kombinaciju mjesečnog ZET i HŽ pokaza. Takav studentski i srednjoškolski pokaz košta 309 kuna mjesečno, odnosno, 3.324 kune ove će skupine morati izdvojiti za godišnji pokaz. Da biste ostvarili pravo na studentski odnosno srednjoškolski pokaz, na ZET-ova prodajna mjesta morate sa sobom donijeti popunjen i od obrazovne ustanove ovjeren obrazac.

Ukoliko vas kontrola ‘uhvati’ bez vozne karte, naplatit će vam kaznu u iznosu od 250 kuna. Iznos kazne raste ako ju ne platite u roku od 8 dana.

Kazna u Splitu samo 60 kuna

Za prvu zonu mjesnog autobusnog prijevoza u Splitu studenti kartu plaćaju 130 kuna mjesečno, a cijena đačke karte je ista. Prijevoz u drugoj zoni je 190 kuna mjesečno, u trećoj 230, dok je cijena mjesečnog Prometovog pokaza za četvrtu zonu 265 kuna.
Đaci i studenti pri kupnji pokazne mjesečne markice dužni su donijeti uvjerenje o redovnom školovanju.

Cijena kazne u Splitu iznosi 60 kuna.

Izdvojeni članak

Komentar: Nemaš pravo zaustaviti tramvaj i sve putnike zaključati unutra!

Studentski pokaz u Rijeci 134 kune

Studentska mjesečna karta u Rijeci namijenjena je svim redovnim i izvanrednim studentima ukoliko nisu u radnom odnosu, o čemu na prodajnom mjestu Autotroleja daju izjavu.

Cijena srednjoškolskih i studentskih karata i u Rijeci je jednaka. Za kartu prve zone ove će skupina morati izdvojiti 134 kune, za kartu druge zone 180 kuna, a za kartu treće i četvrte zone 229 odnosno 274 kune.

U riječkim su autobusima kontrole vrlo česte pa se ne preporučuje vožnja bez karte. Ipak, ako vas kontrola ‘uhvati’ bez pokaza, naplatit će vam kaznu u visini cijene redovne karte.

Izdvojeni članak

Varaždin dobio najjeftiniji javni gradski prijevoz u državi

Pokaz u Osijeku 84 kune, ali nema ‘švercanja’

Ministarstvo obrazovanja sufinancira prijevoz redovitih studenata Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku s 30 posto. Pravo na studentsku karticu imaju svi redoviti studenti uz predočenje zamolnice ovjerene od strane fakulteta. Osim zamolnice, studenti moraju predočiti i potvrdu o prebivalištu ili boravištu.

Studenti koji imaju studentsku karticu od prošle godine za mjesec rujan i listopad mogu nadopuniti kartice bez zamolnice.

Puna cijena studentske kartice iznosi 120 kuna za prvu, odnosno 130 kuna za drugu zonu. Studentska kartica uz subvenciju Ministarstva košta 84 kuna za prvu zonu, a 91 kunu za drugu osječku zonu.

Prošle je godine Gradski prijevoz putnika iz Osijeka uveo elektronski sustav naplate karata pa je vožnja bez pokaza postala nemoguća jer se ulaziti može samo pored vozača i prilikom ulaska u vozilo svaki se putnik mora registrirati.

Izdvojeni članak

Od sada kartu za prijevoz HŽ-om možete kupiti putem interneta i pomoću kartomata

U Puli pokaz među najskupljima, ali najjeftinije kazne

Puna cijena mjesečnog studentskog pokaza u Puli iznosi 140 kuna, a plaćaju ju studenti koji nemaju prebivalište u Puli. Iako imaju manje troškove života, Puljani koji ondje i studiraju imaju pravo na popust, pa mjesečnu kartu za prvu zonu plaćaju 98 kuna.

Cijena karte raste po zonama, pa za drugu zonu iznosi 220 kuna, treću 270, a studentski pokaz četvrte zone košta 300 kuna. U ove tri zone ne postoji popust za studente s prebivalištem u Puli.

Ukoliko putnik nema važeću kartu, kontrolor naplaćuje kaznu u iznosu od 50 kuna.