Pretraga

Sveučilišna platforma traži odgovornost rektora Borasa zbog neregularnosti izbora, a prozvani student sve opovrgava

A- A+

Sveučilišna platforma, grupa studentskih udruga koja je zajednički izašla na sveučilišne studentske izbore, pozvala je na odgovornost rektora Damira Borasa jer je navodno proglasio aktivnog člana Studentskog zbora Koordinatorom za studentske izbore. Prozvani Ivan Bota tvrdi kako nije imenovan na tu niti ikakvu drugu dužnost, te da mu je jedina uloga u izborima prosljeđivanje obavijesti i naputaka u ime i u skladu s odlukama Izbornog povjerenstva. Predsjednica Izbornog povjerenstva Marta Zorko nam je rekla kako nije zaprimila službeni prigovor oko uloge Ivana Bote na ovim izborima.

kutija za studentske izbore foto: FPZG Facebook

Studenti Sveučilišta u Zagrebu opet su zakazali s izlaznosti na studentske izbore pa je tako svoje pravo glasa iskoristilo tek 16 posto studenata. Rezultati za Studentski zbor Sveučilišta još nisu javni, jer se izbori nisu održali na Akademiji likovnih umjetnosti i Hrvatskim studijima. Na tim izborima bira se direktno 17 studentskih predstavnika u Sveučilišnom zboru, a u prošlosti se često dovodila u pitanje transparentnost izbornog procesa.

– Došli smo do saznanja da je Ivan Bota, član Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, predstavnik studenata u Senatu Sveučilišta u Zagrebu i zaposlenik Ureda za studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu, od strane Rektora Damira Borasa proglašen Koordinatorom za studentske izbore Sveučilišta u Zagrebu. Također smo došli do saznanja da su birački odbori sastavnica dobili naputak (mimo Izbornog povjerenstva koje im je nadležno) da upravo njemu dostave rezultate izbora. Sav je, dakle, izborni materijal za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu dostupan Ivanu Boti, sve dok se ne provedu izbori na Hrvatskim studijima i Akademiji likovnih umjetnosti, napisali su iz Sveučilišne platforme na službenom Facebook pageu.

Izdvojeni članak

Na studentske izbore Sveučilišta u Zagrebu izašlo ukupno 15.95% studenata birača

Bota ima aktivan mandat u Zboru, ali nije imenovan na funkciju Koordinatora

Ivan Bota, koji ima aktivan mandat u Sveučilišnom zboru do kraja akademske godine, te je ujedno i predstavnik studenata na Senatu Sveučilišta, govori nam kako nije imenovan na dužnost Koordinatora niti na bilo kakvu drugu.

– Ne, niti ja, niti itko drugi jer takva funkcija i ne postoji. Provođenje studentskih izbora u nadležnosti je Izbornog povjerenstva i Povjerenstva za prigovore Sveučilišta, odnosno, navedenih povjerenstava na razini sastavnica. Spomenuta povjerenstva imenuju se po točno utvrđenoj proceduri u kojoj sudjeluju Senat, fakultetska vijeća i studentski zborovi. Sveučilišne i fakultetske službe pružaju administrativnu i tehničku podršku, uz napomenu da se sami izbori i prebrojavanje glasačkih listića odvijaju na sastavnicama, a ne na Rektoratu gdje radim. Jedina uloga koju sam imao je prosljeđivanje obavijesti i naputaka prema dekanatima. Upute i obavijesti slane su u ime i u skladu s odlukama Izbornog povjerenstva, rekao nam je Ivan Bota koji dodaje kako nije imenovan na neku dužnost u vezi izbora, nego da su kontakti s upravama sastavnica dio njegovih svakodnevnih radnih obaveza.
S obzirom na to da izbori još nisu provedeni na svim sastavnicama, iz Sveučilišne platforme su izrazili bojazan kako može doći do manipulacije rezultatima. Kako saznajemo, čeka se istek roka prigovora koji je danas, kako bi se vidjelo hoće li se izbori trebati još negdje ponavljati, a onda će rektor raspisati izbore za sve sastavnice koje im nisu pristupile u isto vrijeme.

Bota na pitanje ima li pristup rezultatima sa studentskih izbora u elektroničkom ili pisanom tragu opet odgovara negativno.

– Ne, svi izborni materijali su nakon urudžbiranja zaključani u pismohrani Sveučilišta, rekao je Bota.

Izdvojeni članak

Kreću studentski izbori u Zagrebu: Doznajte tko su kandidati i kako pravilno glasati

Sveučilišna platforma poziva Borasa na odgovornost: Predsjednica IP-a nije zaprimila službeni prigovor

Iz Sveučilišne platforme podsjećaju na Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama i Pravilniku o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, koji su jedini zakonski propisi koji se primjenjuju na studentske izbore. Izborna tijela su: Izborno povjerenstvo, Povjerenstvo za prigovore i Birački odbor.

– Nigdje se ne spominje funkcija Koordinatora za studentske izbore Sveučilišta u Zagrebu! Također, zabranjeno je vršenje bilo koje dužnosti u vezi izbornog procesa sadašnjim članovima Studentskog zbora. Moramo napomenuti da je upravo važeći Pravilnik donesen od strane Studentskog zbora dok je predsjednik Studentskog zbora bio Ivan Bota. Sveučilišna platforma, koja je podržala 15 kandidata za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, oštro osuđuje ovakvo ponašanje i tražimo stegovnu odgovornost rektora Damira Borasa, ali i hitno micanje Ivana Bote s ove izmišljene funkcije. Također, tražimo očitovanje Izbornog povjerenstva Sveučilišta, zaključuju u reagiranju iz Sveučilišne platforme.

Kontaktirali smo i predsjednicu Izbornog povjerenstva, prodekanicu s FPZG-a, Martu Zorku koja nam je rekla kako nije dobila službeni prigovor po ovom pitanju.

Član sveučilišnog Studentskog zbora Ivan Bota ponudio je svoje viđenje reagiranja Studentske platforme.

– Smatram da je primarni cilj ove reakcije sasvim druge prirode na što se ne bih osvrtao, no, ono što je bitno napomenuti, nemam nikakvu ulogu u ni jednom od navedenih tijela, nisam sudjelovao u prebrojavanju glasačkih listića/utvrđivanju rezultata izbora već to rade isključivo izborna povjerenstva odnosno birački odbori na razini sastavnica. Također, sastavnicama je poslan naputak da rezultate dostave na urudžbeni ured Rektorata, a ne meni. Smatram zlonamjernim ovakvo reagiranje tzv. Sveučilišne platforme koja paušalno spominje nepravilnosti umjesto da, ako ih je bilo, da ih prijave povjerenstvima nadležne sastavnice. Ovakvo priopćenje ima za cilj dovesti javnost u zabludu da sveučilišne službe (službe na Rektoratu) sudjeluju u prebrojavanju glasačkih listića i da tu postoji prostor za manipulacije što je laž, zaključuje Bota.

Studentski Izbori 2017. – Finalni Rezultati by srednja.hr on Scribd