Pretraga

Sveučilište u Zagrebu ponovno na listi najboljih u svijetu

A- A+

Prije desetak dana objavljena je Šangajska lista 500 najboljih sveučilišta za 2016. godinu. Nakon dvije godine odsutnosti na listi se ponovno našlo Sveučilište u Zagrebu. Isto kao Ljubljana, Zagreb je rangiran između 401. i 500. mjesta, dok je beogradsko najbolje u regiji.

Na Šangajskoj listi za 2016. godinu prvo je mjesto ponovno zauzeo američki Harvard. Među pet najboljih u svijetu iz Europe se uspio naći jedino Cambridge, koji je zauzeo četvrtu poziciju.

Prema ovoj listi, uvjerljivo najkvalitetnije visoko obrazovanje ima SAD, dok se najbolje sveučilište iz kontinentalnog dijela Europe, Švicarski federalni institut za tehnologiju, uspjelo ugurati tek na 19. poziciju.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zagrebu povećalo upisne kvote za brucoše u godini 2016./17.

Zagrebačko sveučilište na Šangajsku se listu vratilo nakon dvije godine

Sveučilište u Zagrebu na Šangajsku se listu vratilo nakon dvije godine. Na našem jedinom sveučilištu koje se našlo u top 500, u posljednje su dvije godine čini se povećali kvalitetu rada i objave u znanstvenim časopisima.

– Riječ je o velikom uspjehu te ujedno i poticaju za daljnju konkurentnost hrvatskih sveučilišta na svjetskom prostoru obrazovanja, znanja i inovacija, istaknuli su na web stranici unizg.hr.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zagrebu pokreće poslijediplomski studij Intelektualno vlasništvo

Lista se temelji na pokazateljima znanstvenog i istraživačkog rada

Šangajska lista najpoznatije je i najutjecajnije rangiranje svjetskih sveučilišta koje se temelji na pokazateljima znanstvenog i istraživačkog rada.

Od zemalja iz okruženja još uvijek je uvjerljivo najbolje Sveučilište u Beogradu, koje je smješteno između 201. i 300. mjesta, dok je ljubljansko Sveučilište u istoj skupini kao i zagrebačko.

Poredak, koji već 14 godina objavljuje kinesko sveučilište Jiao Tong, usmjeren je na jednostavne pokazatelje kvalitete kao što je broj nobelovaca i broj objavljenih članaka u časopisima Nature i Science. Kritičari Šangajske liste upozoravaju da rangiranje ne uključuje humanističke znanosti, podcjenjuje nastavnu komponentu i utjecaj sveučilišta na društva.

Evo ljestvice prvih deset, na čijem je čelu Harvard već 14. godina za redom:

1. Harvard University

2. Stanford University

3. University of California, Berkeley 

4. University of Cambridge 

5. Massachusetts Institute of Technology (MIT) 

6. Princeton University 

7. University of Oxford 

8. California Institute of Technology 

9. Columbia University 

10. University of Chicago