Pretraga

Tri hrvatska fakulteta osvojila medalje na jakom Sajmu inovacija u Ženevi

A- A+

Na izložbi inovacija, koja se prošli tjedan održavala u Ženevi, Grafički i Prometni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, osvojili su zlatne medalje za svoja idejna rješenja, dok je inovacija Šumarskog fakulteta nagrađena srebrom. 

Inovatori u Ženevi foto: Sveučilište u Zagrebu

Kolika je snaga ove izložbe, svjedoči i podatak se održala već 45 puta, a na ovoj prošlotjednoj je sudjelovalo 700 inovatora iz 40 zemalja svijeta te su predstavili više od 1.000 inovacija. 

Izdvojeni članak

Četiri Hrvata među 100 najvećih inovatora prema Googleu

Inovacija s Grafičkog fakulteta ovjenčana zlatom uz posebnu pohvalu žirija

Inovacija s Grafičkog fakulteta pod naslovom Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s INK-JET tehnologijom autora Klaudija Papa, Vilka Žiljka, Ivane Stanimirović Žiljak i Jane Žiljak Vujić, osvojila je zlatnu medalju s posebnom pohvalom žirija, te posebno priznanje grada Ženeve za najbolju inovaciju.

Samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta s Fakulteta prometnih znanosti, voditelja Mladena Nikšića, u suradnji s Radionicom željezničkih vozila također je osvojio zlatnu medalju. U čakovečkoj Radionici željezničkih vozila proizveden je vagon koji ne treba lokomotivu za pokretanje i premještanje tijekom istovarnog procesa, a najviše će se upotrebljavati na poslovima izgradnje i rekonstrukcije željezničke infrastrukture. U projekt je uloženo gotovo 900 tisuća eura, a polovinu novca osigurala je Europska unija iz programa ekoinovacije.

Izdvojeni članak

Velik uspjeh naših mladih inovatora na međunarodnoj izložbi u Poljskoj

Izložbu posjetilo 57.000 ljudi

Uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja, inovacija je Šumarskoga fakulteta, koja je osvojila srebrnu medalju. Patentirani uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja projektiran je, razvijen i proizveden za potrebe ispitivanja kvalitete namještaja u akreditiranom Laboratoriju za ispitivanje namještaja i dijelova za namještaj na Zavodu za namještaj i drvne proizvode Drvnotehnološkog odsjeka Šumarskog fakulteta. 

Komparativne prednosti uređaja u odnosu na konkurentske proizvode su velike, a važnija među njima je da ovaj uređaj nije isključivo namijenjen ispitivanju kvalitete namještaja, nego je njegova primjena moguća i pri ispitivanjima izdržljivosti i trajnosti drugih proizvoda. Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i nagrađenu inovaciju u Ženevi predstavljao je profesor Zoran Vlaović.

Izdvojeni članak

Učila nikad dosta: Jedno inovativno su smislili ovi mladi Varaždinci

Ženevski salon, u kojem se održavala izložba, ove je godine posjetilo 57.000 ljudi, od kojih je značajan dio bio iz lokalne i međunarodne poslovne zajednice. 

Izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud u kojem je sudjelovalo više od 85 stručnjaka različitih profila. 

Inače, sve tri spomenute inovacije već su dobile brojne nagrade na festivalima inovacija u Hrvatskoj i inozemstvu, a predstavljene su i na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu u prosincu 2016.