Pretraga

Važne obavijesti za studente koji se javljaju na natječaj za 10.000 državnih stipendija

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer je raspisalo natječaj za 10.000 državnih stipendija namijenjenih studentima slabijeg socioekonomskog statusa. Natječaj je otvoren do 6. studenog, a po njegovoj objavi među studentima su se javile brojne nedoumice i pitanja oko načina prijave. Stoga je Ministarstvo uz tekst natječaja priložilo uputstva i važne obavijesti za sve prijavitelje.

Po 1.200 kuna za deset mjeseci akademske godine dobivat će stipendisti Ministarstva znanosti i obrazovanja, studenti slabijeg imovinskog stanja. Natječaj je otvoren od 12. listopada do 6. studenog, a prijaviti se mogu redoviti studenti hrvatski državljani ili državljani Europske unije s prijavljenim boravkom u Republici Hrvatskoj koji ne primaju ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora.

Normalno je da se odmah po objavi natječaja među studentima, pogotovo onima koji se prijavljuju prvi puta, javljaju određene nedoumice. Na veliki dio pitanja studenata odgovorilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja kroz sljedeće upute:

Izdvojeni članak

Raspisan natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za ovu akademsku godinu

  •  Studenti koji se prijavljuju za državnu stipendiju E kategorije (socio-ekonomski status), kompletnu prijavu mogu poslati elektronički u sustavu odnosno ne moraju prijavu slati običnom poštom.
  • Obrazac nije potrebno ovjeravati na visokom učilištu osim za P kategoriju stipendija.
  • Popunjeni obrazac za dodjelu stipendije P kategorije studenti su obvezno dužni vlastoručno potpisati prije slanja.
  • Za kategoriju P mogu se prijaviti studenti s invaliditetom i studenti bez odgovarajuće roditeljske skrbi upisani na poslijediplomske sveučilišne studije.
  • Za studente i članove obitelji koji imaju prebivalište u RH nije potrebno slati potvrde Porezne uprave o prihodima. Podatke će Ministarstvo povući iz službenih evidencija.
  • Svi studenti koji se prijavljuju dužni su navesti članove obitelji koju čine bračni ili izvanbračni drugovi, djeca i drugi srodnici koji zajedno žive na istom prebivalištu, privređuju, ostvaruju prihod na drugi način i troše ga zajedno. Članom obitelji smatra se i dijete koje ne živi na istom prebivalištu s obitelji, a nalazi se na školovanju, do završetka redovitog školovanja, a najkasnije do navršene 29. godine života.
  • Izjava o članovima obitelji sastavni je dio prijave za E i D-1 kategoriju i ne treba je posebno dostavljati niti ovjeravati.
  • Za svakog člana obitelji za kojeg nije naveo OIB student je dužan dostaviti ovjerenu izjavu da član obitelji nema OIB.
  • Za kategoriju D-1 kao dokaz uzimat će se u obzir isključivo potvrde o statusu na temelju članaka 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.
  • Studenti koji se prijave na natječaj u dvije kategorije, odnosno u D-1 i E kategoriji, ako ostvare pravo na stipendiju u obje kategorije, ostvarit će pravo na stipendiju u kategoriji D-1. Upućujemo studente koji nisu sigurni ispunjavaju li uvjete za D-1 da se prijave i za stipendiju u kategoriji E.
  • Za studente i članove obitelji s prebivalištem izvan RH – obvezno dostaviti potvrde o prihodima izvan RH za svakog člana (uključujući i studenta).
    Izdvojeni članak

    Donosimo popis svih STEM studija u Hrvatskoj čiji studenti mogu konkurirati za novu državnu stipendiju

    – Za vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju student ne može primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora. Ako se stipendija financira iz ostalih izvora, student može nastaviti primati tu stipendiju, ali mu primitak te stipendije ulazi u izračun dohodovnoga cenzusa. Stipendijom se smatra mjesečna novčana naknada koju student ostvaruje na temelju statusa studenta. Pod javnim izvorima podrazumijevaju se sredstva državnoga proračuna, koja uključuju i namjenska sredstva od igara na sreću te sredstva proračuna županija, gradova i općina, kao i sredstva javnih fondova i prihoda javnih trgovačkih društava i drugih javnih institucija i fondova Europske unije.

  • Podatke o studiju (ECTS bodovi, mirovanje, godine studija) može izmijeniti isključivo matično visoko učilište.
  • Osobne podatke (uključujući i podatke o prebivalištu) može izmijeniti i ažurirati isključivo nadležna policijska uprava.
  • U aplikaciji pod rubrikom Ostali neobvezni prilozi možete, ali i ne morate, prilagati eventualnu dodatnu dokumentaciju.
  • Natječaj je otvoren do 6. studenoga 2017. godine. Elektroničke prijave zatvaraju se 6. studenoga 2017. u 12 h, a za prijave koje se šalju poštom kao datum podnošenja uzimat će se datum poštanskoga pečata na poslanoj prijavi (6. studenoga 2017.).
  • Isplate stipendija u iznosu od 1.200,00 HRK mjesečno isplaćivat će se u devet mjeseci za razdoblje od listopada 2017. do lipnja 2018. Isplata stipendija započinje 15 dana nakon konačne objave odluka iz članka 18. Pravilnika.

Kako se prijave zaprimaju elektroničkim putem, studenti često imaju pitanja i u vezi funkcioniranja Sustava državnih stipendija. Sve o pravilnom popunjavanju obrazaca za prijavu na natječaj za državne stipendije za 2017./2018. akademsku godinu, doznajte iz dokumenta koji slijedi.

[scribd id=361494323 key=key-F5NFTAGg7EutkJGosG1S mode=scroll]