Pretraga

Večeras na Hrvatskim studijima koncert nekoliko bendova u znak podrške blokadi

A- A+

Otkada su studenti Hrvatskih studija započeli svoju blokadu, prošlo je točno deset dana. Priznaju da su umorni i nerado to rade, te da su svjesni nadoknada koje ih čekaju, ali ostala su sredstva borbe za sebe, tvrde, iscrpili. Nastava je blokirana i danas, a studenti ju nastavljaju, kako su najavili, sve dok Senat i službeno ne izglasa kvotu za upis 15 studenata filozofije.

Foto: srednja.hr

Studenti Hrvatskih studija svoju su blokadu započeli još prošlog tjedna, zbog izglasavanja nulte kvote za studij filozofije. Na ovotjednom Znanstveno-nastavnom vijeću predloženo je da se kvota vrati na 15 studenata, što je vijeće i prihvatilo, ali odluka postaje službena tek dok se izglasa na sljedećoj sjednici Senata. Ta redovita sjednica planirana je za 11. travnja, a studenti su do tada odlučili održavati blokadu. 

Iako je dosada blokada protekla bučno, ali zapravo mirno i bez ikakvih sukoba, jučer je umalo došlo do jednog fizičkog.

– Iznimno teško je bilo gledati danas scene iz dvorane Zagreb kada je u otprilike 12 h umalo došlo do fizičkog sukoba između grupe studenata koji su pokušali blokirati nastavu i onih koji su nastavu ipak htjeli odslušati. Bez potrebe za posebnim osuđivanjem bilo kakvih nasilnih metoda blokade i ‘de-blokade’ nastavnog procesa, mislimo da je posebno važno neprestano osvještavati činjenicu da blokada nastave teško velikoj većini studenata, a ne samo onima koji se ne slažu sa zahtjevima i metodama Studentskog sabora HS, piše studentki sabor i poziva sve da svoja mišljenja, kakva god ona bila o blokadi, podijele na sjednicama Sabora.

Bučno, ali bez sličnih sukoba, na Hrvatskim je studijima bilo i danas.

Putem Facebooka, studenti koji sudjeluju u blokadi izrazili su nezadovoljstvo činjenicom da je jedno današnje predavanje održano u Velikoj vijećnici. Studenti tvrde kako je sporno to što su na predavanje mogli ući samo studenti koji su imali pozivnicu, a ne i oni koji su htjeli, iako inače slušaju taj predmet. 

– Danas je predavanje profesora Sopte prebačeno iz dvorane Gospić u Veliku vijećnicu, no o tome je obaviješten samo dio studenata. Ono što je nerazumljivo u cijeloj situaciji je tko je odredio koji studenti smiju na predavanje, a koji ne. Studentima koji su čekali predavanje, nakon što su došli ispred Vijećnice i htjeli ući na predavanje, drugi kolega student, koji je dobio poziv na predavanje. zabranio je ulaz na predavanje, ali im je rekao da će biti potpisani. Također je nerazumljivo zašto studenti imaju ključeve Velike vijećnice i zašto zabranjuju ulaz ‘neobaviještenim’ studentima. Išli smo kod profesora Korade obavijestiti ga o događanjima, ali je on rekao da će studenti biti potpisani.
Takav način izvođenja nastave gdje se određenim kolegama ne dopušta ulazak na nastavu smatramo izričito DISKRIMINIRAJUĆIM!
Blokada ne diskriminira, blokiraju se sva predavanja, a svi su studenti slobodni sjediti u predavaonama ako to žele!
Zanima nas tko dao dopuštenje studentima da zaključavaju dvorane i tko im je dopustio da određuju koje kolege smiju, a koje ne smiju prisustvovati predavanjama, pitaju se studenti.

I dok je nastava koja se održava po rasporedu blokirana, studenti su i danas odslušali alternativna predavanja profesora Gregorića o predloženom interdisciplinarnom programu i profesorice Sekulić o pogreškama u svakodnevnom zaključivanju.

U večernjim satima na parkiralištu iza glavne zgrade održava se akustični koncert na kojemu će u znak podrške blokadi nastupiti čak nekoliko bendova: Miki Solus, Čudnoređe, Abergaz, i Allen&Mario. 

– Upoznati s našom situacijom određeni glazbenici su nam odlučili dati podršku svojim nastupom! Nakon blokiranja nastave zajedno ćemo se podružiti i uživati u glazbi na našoj, već dobro poznatoj, pozornici, poručuju studenti.

Podsjećamo, danas će i na 216. plenumu Filozofskog fakulteta sudjelovati i studenti Hrvatskih studija, koji će govoriti o situaciji na Studijima i blokadi.