Halo, pošto seminarski i zadaća? Akademsko nepoštenje zahvatilo i razvijene zemlje

Na portalu srednja.hr učestalo se trudimo upozoriti na prepisivanje, kupovanje seminarskih radova te ostale vrste akademskog nepoštenja, koje onda sa sobom mogu donijeti i niz ozbiljnijih posljedica. Primjerice ako dopustimo odnosno ne osudimo prepisivanje studenata medicine, danas-sutra se i sami možemo naći kod tih liječnika na operacijskom stolu te doživjeti komplikacije, zato što je xy umjesto trudom i znanjem, do kompetencija stigao prepisivanjem, plagiranjem ili kojom drugom nečasnom radnjom. 

No, s izazovima poštenja i moralnosti bore se i neke razvijene demokracije. Tako se posljednjih tjedana u Francuskoj vodi široka raspra o granicama dopuštenog i moralnog, kada je u pitanju pomoć učenicima u izradi domaćih zadaća.    

Maturantu je naše pitanje 'zašto kupuje završni rad?' bilo smiješno

Naime, sve je prouzročila nova stranica Bonnenote.fr koja pruža niz usluga pomoći u učenju, uključujući i izradu domaćih zadaća za školarce i studente. Cijene usluga ovise o obrazovnoj razini i traženom roku, prenose Školske novine. 

Gubitak obrazovne funkcije i povećanje nejednakosti

Spomenuta stranica, koja u prijevodu znači Dobra ocjena, pokrenuta je nedavno i odmah se našla na udaru kritika roditelja i djece. Dakako očekivan prvi argument protiv ticao se toga da kupljena domaća zadaća, nema nikakvu obrazovnu funkciju. 

No, jedna udruga gimnazijalaca stranicu je kritizirala i zato što naglašava socijalnu nejednakost između učenika koji mogu kupovati domaće zadaće i onih koji to ne mogu.   

Uhvatili smo profesoricu kako traži osobu koja bi napisala maturalni rad umjesto učenika

Već dugo imućne obitelji plaćaju djeci instrukcije

Osnivač stranice Victor der Megreditchian brani se od napada, navodeći da već dugo dobrostojeće obitelji djeci plaćaju instrukcije, dok Bonnenote.fr, prema njegovim riječima, pruža pristupačnu i kvalitetnu uslugu, prenose Školske novine. 

Također se brani argumentom kako na naslovnoj stranici i u uvjetima prodaje jasno stoji da učenik rad ne smije predati profesoru. 

Kao daljnju obranu, ali i reklamu svojoj stranici navodi da traženi rad može biti isporučen i za samo nekoliko minuta te da su navedene cijene koje ovise o obrazovnom stupnju i roku isporuke. 

Student traži osobu koja će mu krivotvoriti završni rad o trošarinama u RH

Francuska ministrica obrazovanja ponudu ove stranice nazvala – neprihvatljivom

Francuska ministrica obrazovanja Najat Vallaud-Belkacem također je reagirala na pojavu stranice Bonnenote.fr, rekavši kako je njihova ponuda neprihvatljiva i ne odgovara sustavu vrijednosti koji se njeguje u školi, a prije svega potrebi da se radi i da se ulažu napori. 

Također je najavila da će ministarstvo uložiti sve potrebno da se riješi ovo pitanje. Zabrana bi s pravne strane mogla biti komplicirana, obzirom da je stranica registrirana u Velikoj Britaniji. 

Inače, ovaj slučaj u Francuskoj nije bez presedana, budući da je i 2009. pokrenuta stranica sa sličnom ponudom naziva Napravi moju zadaću (faismesdevoirs.com), ali je zatvorena samo nekoliko dana nakon što se pojavila na mreži.  

Odgovori