Iznenađujuće! Ova zemlja ima najviše žena u nacionalnom parlamentu

Da 20 puta pogađate koja to zemlja ima najviše zastupnica u parlamentu, vjerojatno ne biste stigli ni blizu točnog odgovora. Kao što nismo ni mi, priznajemo. Naime, prema podacima koje je objavila međunarodna organizacija parlamenata (Inter-Parliamentary Union), samo dvije zemlje svijeta imaju u tom nacionalnom zakonodavnom tijelu više žena nego muškaraca – Ruanda i Bolivija!

Naime u Ruandi žene čine čak 63 posto ukupnog broja paralmentarnih zastupnika/ca, dok je u Boliviji taj postotak 53.1 posto. Kada je riječ o Ruandi, do ovako velikog broja su došli i pozitivnom diskirminacijom odnosno zakonom koji propisuje minimalno 30 posto pripadnica nježnijeg spola u parlamentu. No, kao što se da iščitati iz podataka, ova srednjoafrička država je minimalnu propisanu kvotu udvostručila.

Ova zemlja ima najmlađe stanovništvo na svijetu

Treba reći da je najbolje rangirana europska zemlja na listi deset zemalja s najvećim udjelom žena u parlamentu Švedska, koja se nalazi na petom mjestu. U toj je skandinavskoj državi udjel parlamentarnih zastupnica je 43.6 posto. U top deset su i Finska te Island.

Pogledajte čitavu listu:

1. Ruanda 63.8 %

2. Bolivija 53.1 %

3. Kuba 48.9 %

4. Sejšeli 43.8 %

5. Švedska  43.6 %

6. Senegal 42.7 %

7. Južnoafrička Republika 41.9 %

8. Ekvador 41.6 %

9.  Finska 41.5 %

10. Island 41.3 %

U potonjoj fotografiji, možete pogledati i zemlje koje na svome čelu (ili na čelu vlade) imaju pripadnice nježnijeg spola. Napominjemo da je lista stara godinu dana pa postoji mogućnost da je u nekima od njih došlo do izbora ili smjena. 

Odgovori