Ovaj dio tijela tinejdžerice sve češće mijenjaju estetskom operacijom

Sve se više žena odlučuje za estetski zahvat kojim će promijeniti izgled svojih usana, no ovoga se puta radi o stidnim usnama. Plastični su kirurzi iznenađeni potražnjom ovog zahvata, a o njegovoj popularnosti svjedoči i činjenica da se nalazi na 19. mjestu najtraženijih estetskih kirurških zahvata u svijetu.

Screenshot Youtube

U 2015. godini gotovo se sto tisuća žena diljem svijeta odlučilo na estetski zahvat poznatiji kao labioplastika, govore podatci ISAPS-a, Međunarodnog društva estetske plastične kirurgije. Labioplastika se stoga našla na 19. mjestu najtraženijih estetskih zahvata u svijetu, dok je zahvat kojim se sužava rodnica zbog većeg seksualnog zadovoljstva tek nekoliko mjesta ispod, prenosi Jutarnji list.

#NOMAKEUP trend osim stranih, prihvatile i domaće zvijezde

Renato Salz, predsjednik ISAPS-a i plastični kirurg iz američke države Utah kaže kako su zahvati poput labioplastike bili nezamislivi tijekom njegovog studija medicine 1980-ih godina. Njujorški kirurg Nolan Karp krivi internet zbog sve većeg interesa žena za ovakvu vrstu estetskih zahvata i smatra kako na internetu manjka raznolikih oblika i veličina ženskih genitalija. 

Dorothy Shaw, bivša predsjednica Kanadskog društva ginekologa i opstetričara zabrinuta je ovim trendom, u kojem žene traže izgled genitalija kao kod lutaka. Dužina malih usana varira od dva do deset centimetara, a širina od 0,7 do pet centimetara, pokazuju istraživanja, stoga znanstvenike zabrinjavaju plastični kirurzi koji smatraju da operacijama mogu postići normalan izgled ženskih genitalija. 

Mladi sve češće hrle plastičnim kirurzima i to zbog - 'selfija'

Liječnici upozoravaju i na zdravstvene rizike, poput kronične boli stidnice koja nastupa nakon labioplastike i drugih estetskih zahvata. Dorothy Shaw stoga upozorava kako svako rezanje dijela tkiva sa sobom nosi i mogućnost da će doći krvarenja, infekcije ili stvaranja ožiljka, koji može zahvatiti završetak živca i tako dovesti do kronične boli ili nelagode. 

Bivša je predsjednica Kanadskog društva ginekologa i opstetričara, Dorothy Shaw, posebno zabrinuta za tinejdžerice koje se odlučuju na ovakve zahvate, jer male usne u pubertetskoj dobi postaju istaknutije, ali to se kasnije mijenja, rastom velikih usana, pa je stoga važno djevojkama objasniti kako tijela u razvoju neće tako izgledati i nakon adolescencije. 

Kako bi se izbjegla trajna šteta koju si tinejdžerice mogu nanijeti ovakvim zahvatom, Dorothy Shaw je uz ostale kolege napisala smjernice za žensku genitalnu estetsku kirurgiju, u kojem je naglašeno kako ne postoje dokazi da labioplastika poboljšava seksualno zadovoljstvo, stoga ne smije postati modnom izjavom.

Odgovori