Radi vožnje u alkoholiziranom stanju, Aida Hadžialić platila masnu novčanu kaznu

I dok je u Hrvatskoj standardno da političari sasvim normalno djeluju dok na leđima imaju optužnice za pronevjere, zlouporabe položaja i ovlasti, prepisane diplomske radove, u razvijenim demokracijama svijeta to je nemoguća misija. Pokazuje to i nedavni slučaj, sada već bivše švedske ministrice visokog obrazovanja Aide Hađialić, inače rodom iz BiH, koja je podnijela ostavku na svoju političku funkciju jer je uhvaćena za automobilskim upravljačem s 0,2 promila alkohola u krvi.

Aida Hadžialić/ izvor: Facebook

Kako izvještava Al Jazeera, sada ju je za spomenuti prekršaj iz kolovoza stigla i novčana kazna, od precizno 4.670 dolara. Napomenimo da je upravo 0,2 promila alkohola u krvi granica koja se smatra prekršajem, dok je sve preko toga kazneno djelo.

Ovo mi je najveća greška u životu

Nakon što je uhvaćena u prekršaju, 29-godišnja Aida je rekla da je napravila ‘najveću grešku u životu.’

Objasnila je da je popila samo dvije čaše vina, vjerujući da će alkohol nestati iz njenog organizma prije nego sjedne za volan.

Inače, Hadžialić je privukla veliku pozornost medija, budući da je 2014. u dobi od 27 godina, postala najmlađa ministrica u povijesti švedske vlade.

Zbog plagiranja diplomskog rada glavni tajnik HDZ-a mora polagati prijemni, a moguće i državnu maturu

Primjeri ostavki političara u Njemačkoj

Koliko su javnosti razvijenih demokracija osjetljive na prijestupe političara, svjedoče i dva ne tako davna primjera iz Njemačke. 

Tamošnja ministrica obrazovanja Annette Schavan je u veljači 2013. godine podnijela ostavku, nakon što je utvrđeno da je njezina doktorska disertacija plagijat. Do tada bliska suradnica kancelarke Merkel, odstupila je nakon što je Sveučilište u Düsseldorfu utvrdilo da je prepisala dijelove svoje disertacije te joj je naravno oduzeta i titula doktorice znanosti.

Iskorištavanje dobrih veza s istaknutim njemačkim poduzetnicima, bili su previše za obnašanje funkcije njemačkog predsjednika pa je Christian Wulff 2012. godine podnio ostavku na tu funkciju.

Njega se dakle sumnjičilo da je izvlačio korist zbog poznanstava s poduzetnicima.

Konkretno, Wulff je u vremenu dok je obnašao funkciju guvernera Land Niedersachsena, posudio 500 tisuća eura od prijatelja poduzetnika s neopravdano povoljnom kamatom od 4 posto.

Kada se tome pridodala vijest da je boravak Wulffa na otoku Sylt u hotelu u kojem je jedna noć 258 eura, također platio njegov prijatelj poduzetnik, za Nijemce je to bilo previše.

Wulff je u televizijskom nastupu dajući ostavku pojasnio kako je razvoj situacije u posljednjih nekoliko tjedana pokazao da je povjerenje građana u njega smanjeno i da zbog toga nije više u mogućnosti obavljati posao predsjednika Njemačke.

Odgovori