Razlog zašto slova na tipkovnici nisu poredana abecednim redom

Neke stvari koristimo svaki dan a da se nikada ne zapitamo zašto postoje baš u obliku koji koristimo. Na primjer, tipkovnica koja se nalazi pred vama počinje slovima QWERTY. Jeste li se ikada zapitali zašto su slova poredana baš tim rasporedom, a ne abecednim redom?

foto: YouTube/screenshot

Evo zašto je simbol srca tako anatomski netočan

Raspored slova modernih tipkovnica preuzet je s rasporeda slova na starim pisaćim mašinama. Prve pisaće mašine osmišljene su 1860-ih. Na prvim primjercima pisaćih mašina raspored tipki bio je nalik tipkama klavira, a slova su bila poredana abecednim redom.

Zanimljivo, tipkanje je na takvim tipkovnicama bilo brže. Slova koja se najčešće koriste bila su jako blizu jedno drugome tako da je pisanje bilo olakšano a u tipkanju se koristilo manje prstiju. Problem je bio u tome što su daktilografi na takvim tipkovnicama pisali toliko brzo da su se često korištene tipke često zaglavljivale i kvarile, piše Business Insider.

Prvu tipkovnicu koja počinje slovima QWERTY napravio je sredinom 1870-ih jedan od izumitelja pisaćih mašina Christopher Latham Sholes. Navodno je novi raspored slova služio tome da se česta slova razdvoje kako bi se spriječili mehanički kvarovi. U novom rasporedu slova korisnici bi u pisanju koristili više prstiju, a najčešća slova su zahtijevala korištenje trećeg prsta ruke (na primjer slovo a ne možete ne piše se kažiprstom). Na taj se način pisanje usporilo.

U raspored je ubacio i osobnu foricu. Na engleskim tipkovnicama ( Z i Y drugačije nego na hrvatskim) u prvom redu nalaze se sva slova potrebna za pisanje riječi TYPEWRITER.

Postoji i još jedna teorija o ovom rasporedu tipkovnice. Naime, dvojica japanskih istraživača tvrde kako je raspored tipkovnice takav zbog Morseovog koda. Po njima su ranim tipkovnicama služili telegramisti kojima je abecedni raspored bio zbunjujuć pri dešifriranju Morseovog koda.

Odgovori