Srednjoškolci blokirali škole zbog navodne brutalnosti policije

Tinejdžeri u Parizu blokirali su 16 škola. S neposluhom su počeli zbog Thea, dvadesetdvogodišnjeg mladića koji tvrdi da ga je krajem prošlog mjeseca napala i zlostavljala policija, a jučer je organiziran i protest protiv policijske brutalnosti,  na kojem se okupilo gotovo tisuću prosvjednika.

foto: www.facebook.com| Mouvement Inter Luttes Indépendant

Pariški srednjoškolci kantama su i improviziranim barikada blokirali škole, revoltirani ponašanjem policije prema mladima. Na news portalu BBC-a objavljeno je da su mladi Parižani spriječili nastavu u 16 srednjih škola, a The Guardian objavljuje i kako je grupa Mouvement Inter Luttes Indépendant organizirala prosvjed protiv policijske brutalnosti.

Prekipjelo im: Prosvjed srednjoškolaca protiv korupcije i nepotizma u školstvu

Odvjetnik tvrdi da su ozljede nastale slučajno

Demonstracije srednjoškolaca počele su početkom mjeseca, nakon što je dvadesetdvogodišnji crnac iz predgrađa Pariza izašao u javnost s teškim optužbama za policijske službenike koji su ga zaustavili radi pretresa.

Prema njegovom svjedočenju objavljenom na BBC-u, mladića je zadnji dan siječnja nedaleko od kuće zaustavila policija, ali rutinska kontrola ubrzo je prerasla u rasističko maltretiranje, fizičko i seksualno zlostavljanje, nakon čega je Theo završio u bolnici na višestrukim operacijama anusa, jer ga je navodno jedan od ‘čuvara reda i mira’ napastovao policijskim pendrekom.

Francuski ministar unutarnjih poslova Bruno Le Roux izvijestio je javnost kako su policajci suspendirani. Jedan je optužen za silovanje, a ostala tri za napad na osobu. Odvjetnik policajca optuženog za silovanje tvrdi kako su ozljede prouzročene policijskom akcijom slučajne te da njegov klijent nije htio nauditi žrtvi. I inicijalna policijska istraga je pokazala kako nema dovoljno elemenata koji bi dokazali navode o silovanju pendrekom, nakon čega su tinejdžeri započeli s blokiranjem škola, ali i uličnim neredima diljem Pariza, koji su se djelomično proširili i na ostale gradove Francuske. 

Studenti se pobunili ispred MZOS-a: Zbog kašnjenja stipendija neki nemaju za hranu!

Sukob policije i tinejdžera na pariškom trgu ‘Place de la Nation’

Kako bi stvorili dodatni pritisak na nadležne institucije, uz blokadu škola i nasumične izgrede na ulicama, u ponedjeljak je održan i prosvjed, koji je organizirao Mouvement Inter Luttes Indépendant. Na pariškom trgu ‘Place de la Nation’ okupilo se nešto manje od tisuću prosvjednika, uglavnom srednjoškolaca.

Prema izvještajima stranih medija, vrlo brzo je došlo do novog sukoba prosvjednika i policije, koja je okupljene tinejdžere odlučila rastjerati suzavcem, jer njihovo okupljanje nije bilo prijavljeno pa je samim time i ilegalno.

Slike prosvjeda koje kruže internetom prilično su uznemirujuće, a mladi svoje nezadovoljstvo iskazuju i tako znanim huliganskim ispadima, paljenjem i razbijanjem izloga. Međutim, prema službenim izvještajima, u novim sukobima policije i srednjoškolaca nije bilo ozlijeđenih, a policija ističe da su uhitili svega nekolicinu izgrednika. Nadamo se da nitko od njih pri uhićenju nije slučajno sjeo guzicom na pendrek.

foto: www.facebook.com| Mouvement Inter Luttes Indépendant

Odgovori