Tinejdžerica tužila Facebook jer su dopustili objavljivanje njezine gole fotografije

Četrnaestogodišnja tinejdžerica iz Sjeverne Irske tužila je Facebook i čovjeka koji je u nekoliko navrata objavio njezinu golu fotografiju. Smatra se kako je to prva takva tužba za Facebook u povijesti, a sud će odlučiti hoće li biti odbačena ili će se popularna društvena mreža morati braniti u sudskom procesu.

foto: www.pressTV.com

Golu fotografiju srednjoškolke optuženik je na Facebooku kontinuirano objavljivao dvije godine kao osvetu pa ga je djevojka odlučila tužiti, ali na sud će i s najvećom društvenom mrežom, koja je dužna zaštititi svoje korisnike. Na web stranici BBC-a ističu kako se vjeruje da je to prvi takav slučaj u povijesti.

Odvjetnici tinejdžerice iz Belfasta tvrde kako se radi o osveti, ali i zlostavljanju djeteta koje je Facebook mogao spriječiti koristeći ‘DNA proces’ za identificiranje slike te smatraju kako bi rješavanje takvih situacija morao biti prioritet za Facebook.

Pravni zastupnik Facebooka na prvom je saslušanju zatražio odbacivanje tužbe i prije početka suđenja, uz objašnjenje da njegova kompanija fotografije neprimjerenog sadržaja briše sa stranice čim dobije upozorenje, a sudu se pravdao kako zbog prevelike količine sadržaja nisu mogli bolje reagirati u slučaju srednjoškolke iz Sjeverne Irske.

Sudac još nije odlučio hoće li se Facebook od optužbi morati braniti kroz sudski proces.

Odgovori