[VIDEO] Zavirite u strogo čuvane prostorije najstarijeg sveučilišta svijeta

U marakonskom gradu Fesu nalazi se najstarije sveučilište na svijetu, a utemeljeno je 859. godine. Svakako zanimljivo za onodobni arapski svijet je to da ga je osnovala žena. Bila je to Fatima al-Fihri, predstavnica džamije, koja je u Al – Karaouineu nastala iste godine.

Dvorište ispred najstarijeg sveučilišta svijeta Al – Karaouine

To sveučilište, ujedno je postalo i vodeći duhovni te obrazovni centar povijesnog muslimanskog svijeta. Maroko ga je uključio u moderni obrazovni sistem tek 1963. 

Deset najstarijih sveučilišta na svijetu

Premda ga određeni znanstveni autoriteti osporavaju kao najstarije svjetsko sveučilište, prema Guinessovoj knjizi rekorda Al – Karaouine u gradu Fesu, zbilja je najstarije sveučilište s kontinuiranim obrazovnim djelovanjem.

Ono što je manje poznato za Al-Karaouine sveučilište je da ono ima bogatu knjižnicu, u kojoj se nalazi jedan od najstarijih primjeraka Kur’ana, također nastalog u 9. stoljeću. 

Naime, ta knjižnica je zaključana s četiri lokota te je iz sigurnosnih razloga, u prošlosti svaki ključ čuvao drugi čovjek. Danas je ipak ta zadaća povjerena samo jednom ključaru, koji je ujedno i kustos, a police knjižnice sveučilišta u Fesu, otkrivaju razlog zašto se tako pažljivo čuva građa u knjižnici. 

Naime unutar nje se nalazi gotovo 30.000 knjiga i drugih jedinica građe, među kojima su i neki od najdragocjenijih svjetskih rukopisa.  

CNN je objavio video u kojem prikazuje unutrašnjost knjižnice najstarijeg sveučilišta na svijetu pa ga ispod možete pogledati.

Odgovori