Zamislite frke da se ovako o penisu i vagini uči kod nas? Pogledajte kako to rade Norvežani

Zamislite na HTV-u unutar obrazovnog programa emisiju, u kojoj se djeca o spolnom odgoju podučavaju na jedan sasvim otvoren način, gdje tumač između ostaloga objašnjava koji su sve pogrdni i vulgarni nazivi za spolne organe muškaraca i žena? Priznat ćete, iz perspektive našeg konzervativnog i patrijarhalnog društva, to se ne čini kao opcija u nekoj doglednoj budućnosti.

No, u skandinavskim zemljama takav model obrazovanja djece o spolnosti putem televizije, nešto je sasvim uobičajeno. Prije dvije godine mnoge nacije svijeta su se iščuđavale pjesmi o penisu i njegovoj prijateljici vagini, koja je prikazana u švedskom dječjem programu.      

Nove srčane tegobe diljem svijeta sada izaziva serija od osam edukativnih videa norveške televizije, namijenjenih učenicima koji ‘žele znati više’.

Naši čitatelji o HPV-u i spolnom odgoju znaju samo za ocjenu dovoljan

Tako primjerice u epizodi, koju možete vidjeti ispod, učiteljica u ženskoj svlačionici, uz vrlo eksplicitne fotografije vagine, ali i žive modele, objašnjava koji se sve izrazi koriste za ženski spolni organ u kolokvijalnom govoru te objašnjava podrijetlo tih izraza.

Lekcija je detaljna i počinje od prikaza vagine prije nego što djevojčica uđe u pubertet pa se nastavlja s obrazloženjima što su to estrogen i progesteron, kako nastaje mjesečnica i tako dalje.

Sve je popraćeno eksplicitnim fotografijama u krupnom planu pa ako vas to iz bilo kojih uvjerenja vrijeđa, upozoravamo da ne otvarate video.  

Odgovori