[VIDEO] Poznati voditelj u svojoj emisiji darovao 15 milijuna dolara

Slavni novinar John Oliver u svojoj je posljednjoj emisiji učinio nešto stvarno nevjerojatno. Na kraju emisije podijeljeno je čak 15 milijuna dolara, što je najveća svota novca ikada darovana na televiziji. Dosadašnji rekord bio je 8 milijuna, ali Oliverova darovnica nije samo velikodušna, nego je, u njegovom stilu, bila i punchline sa snažnom porukom.

foto: YouTube screenshot

[Video] Slavni novinar objasnio zašto toliko nebuloznih znanstvenih istraživanja postaju vijesti

U posljednjoj epizodi emisije Late night with John Oliver, slavni je novinar govorio o kompanijama koje posluju tako da od banaka i drugih obrta kupuju dugove građana koji nisu mogli biti naplaćeni, pa ih onda naplaćuju putem agencija koje se time bave. 

Zamislite da ste banci dužni 1000 kuna, a da banka od vas to ne može naplatiti. Jednostavno nemate novca ni imovine. Banka posjeduje vaš dug i prodaje ga nekoj od kompanija koja kupuje dugove, ali za znatno manju cifru, recimo 100 kuna. Banka na taj način vraća dio novca koji ste joj bili dužni, a vaš dug prelazi u ruke kompanije ‘za dugove’. Vi ste toj kompaniji sada zakonski dužni 1000 kuna.

Kompanija dug pokušava naplatiti kroz agencije za naplatu, koje se često koriste raznim neetičnim metodama, poput prijetnji fizičkim nasiljem i maltretiranja, a neki idu i toliko daleko da zovu i šefove dužnika i tako im rade probleme dok ne dobiju novac. Često se kupuju dugovi koji su zakonski otišli u zastaru, a pokušavaju se naplatiti i dugovi čiji su dužnici preminuli. 

Ovakva je praksa legalna u mnogim državama SAD-a, a koliko je besmislena i nepravedna Oliver je pokazao tako da je za samo 60.000 dolara kupio gotovo 15.000.000 dolara duga i sve ih oprostio u emisiji. Oprostom je ‘podijelio’ najviše novca ikada na televiziji. Rekord je prije držala Oprah, koja je podijelivši nove automobile svima u publici, darovala oko 8 milijuna dolara.

Cijelu sekvencu pogledajte u videu!

Odgovori