Facebook vas pokušava špijunirati preko WhatsAppa: Evo kako ga spriječiti!

Ako slučajno ne znate, popularna aplikacija za dopisivanje WhatsApp svojim je korisnicima poslala priopćenje o ‘većoj koordinaciji s Facebookom’. Ta veća koordinacija podrazumijeva i dijeljenje vašeg telefonskog broja s Facebookom, kako bi vam mogli slati targetirane reklame. To za korisnike nikako ne može biti dobro, ali se na sreću, može spriječiti.

foto: Flickr; M.Campo

Iako je WhatsApp dobar dio svog branda gradio upravo na politici ne dozvoljavanja reklama, pri čemu su čak koristili i citate iz legendarnog Fight Cluba, otkako ih je 2014. Facebook kupio za nevjerojatnih 19 milijardi dolara, korporativni etos polako se mijenja, piše bloger Reasonable Person.

Korisnici WhatsAppa tako su ovih dana počeli dobivati kompanijina priopćenja o tome kako će ubuduće više surađivati s Facebookom, podijeliti s njime vaš telefonski broj i povezati obje aplikacije na vašem telefonu, sve s ciljem da vam se prikazuju za vas relevantne reklame. 

Kako većini korisnika, reklame, ma koliko relevantne bile, u najmanju ruku idu na živce, Facebook i WhatsApp su postupak sprječavanja povezivanje aplikacija učinili što kompliciranim koliko su pravno mogli.

Naime, ako želite izbjeći spajanje, morate odznačiti unaprijed označenu opciju kojom prihvaćate spajanje unutar poruke od aplikacije. To možete učiniti samo ako ignorirate ogromni zeleni ACCEPT i kliknete na mali sivi ‘Read more’ link. 

Ako, kao i većina nas bez razmišljanja klikćete Accept i Dalje i već ste prihvatili spajanje, možete ga poništiti na Settings – Account -Share my account info. Iz nekog razloga, to je moguće učiniti samo u prvih 30 dana od prihvaćanja spajanja, tako da je moguće kako su vam aplikacije trajno spojene. 

Tada vam, ako ne želite Facebooku dati svoj broj, ostaje samo da izbrišete WhatsApp. 

Odgovori