Halo Bing: Provjerite koliko su Hrvati telefonirali u ovoj godini

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvoj polovici ove godine u Hrvatskoj je utrošeno 4,4 milijarde minuta razgovora putem mobilnih mreža što je u istom razdoblju prošle godine više za 1,4 posto. I dok smo povećali broj minuta razgovora putem mobitela, razgovorima putem fiksnih linija potpuno smo ‘zastranili’. 

screenshot

Telefoniranje putem mobitela očigledno je Hrvatima jača strana, dok minute razgovora putem kućnog telefona iz godine u godinu bilježe drastični pad za 8 posto što znači da smo ukupno u prvoj polovici ove godine pričali 1,1 miljardu minuta. Kućni se telefon danas najčešće koristi u svrhe priključenja Interneta koji također pokazuje snažan rast prometa.

34 razloga zašto se nisi javio mami na telefon

Pozivi unutar države

Iako nije naglašeno koliko je internetskog prometa utrošeno s mobilnih, a koliko fiksnih mreža i ove je godine nastavljen rast širokopojasnog internetskog prometa od 40 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, s utrošenih 319 milijuna gigabajta. 

Prema podacima DZS-a, od ukupnih 4,4 milijarde minuta koliko je utrošenih u prvoj polovici godine, oko 2,3 milijarde utrošeno je samo u drugom tromjesečju, što je 2,4 posto više nego u istom razdoblju prošle i 7,7 posto više nego u prvom tromjesečju ove godine. 

Većina ovih poziva odnosi se na razgovore unutar države, a tek 42 milijuna minuta razgovorila u ovom dijelu godine otišlo je na razgovore u inozemstvo što je čak za 0,6 posto manje nego lani. 

Najcool činjenice o SMS-ovima koje možda niste znali

Hrvati sve manje šalju SMS-ove

Prema podacima, očigledno je kako je  ‘odzvonilo’ i slanju SMS-ova pa izgleda da zahvaljujući društvenim mrežama i mobilnim aplikacijama za izmjenjivanje besplatnih poruka. U prvoj polovici godine poslano je 1,3 milijarde SMS-ova što je 10,1 posto manje nego u istom razdoblju lani. 

I MMS-ovi su izgubili svoju draž jer zašto bi se slala fotografija MMS-om i time trošio novac na to, kad jednim potezom prsta svima kojima želimo možemo odaslati svoju fotografiju?! Tako je ove godine zasad poslano 7,7 milijuna MMS-ova što je u konačnici čak 13 posto manje nego lani, a sudeći prema napretku tehnologija taj bi postotak moga i dalje opadati. 

Odgovori