Nobelovac za područje medicine održat će predavanje u Požegi

U Požegi će se, po peti put, od 19. srpnja do 6. kolovoza 2017 održati Ljetna škola znanosti (Summer School of Science) u organizaciji Društva za edukaciju van okvira, uz potporu Grada Požege, Gimnazije Požega, Europskog laboratorija za molekularnu biologiju (EMBL), Međunarodnog udruženja biologa.

Izvor: YouTube

Ove godine, kao i do sada, učenike očekuje bogati dnevni i večernji program. Svaki radni dan započinje zajedničkim doručkom i nastavlja se radom na izabranom projektu, te naposlijetku večernjim predavanjem. Cilj Ljetne Škole je dati učenicima uvid u znanost na jedan drukčiji način, van standardnih školskih okvira i to kroz rad na praktičnim projektima u malim grupama i pod vodstvom mladih mentora. 

Ovogodišnji program obiluje projektima iz raznih znanstvenih grana, od biologije, fizike do računalnih tema: 

 • Istraži svijet pčela 
 • Bakterijski abak – kako se određuje antibakterijski učinak 
 • Kako gradnja stabla može doprinijeti razumijevanju evolucije 
 • Tko će pobijediti? Predviđanje ishoda sportskih turnira 
 • Kako pronaći planet izvan Sunčevog sustava? 
 • Zidovi imaju uši 
 • Otapaj dok ne postane vruće – znanost okusa
  Istraživanje aerodinamičnih svojstava 
 • Otkrivanje fizikalnih zakona pomoću umjetne inteligencije 
 • Ponašanje brodova na snažnim valovima u Jadranskom moru 
 • Veza interneta i ljudskog genoma

Ove će godine Ljetna škola uvrstiti tri vrhunska znanstevnika među kojima je i jedan Nobelovac

Osim dnevnog, Škola nudi i bogati večernji program sa zanimljivim predavanjima pa će tako sudionici Ljetne Škole Znanosti, između ostalog, imati prilike poslušati predavanja vodećih svjetskih znanstvenika s prestižnih znanstvenih institucija poput Sveučilišta u Oxfordu, Sveučilišta u Cambridgeu, Jožef Stefan Instituta, Sveučilista u Arizoni i University College London. 

– Iznimna nam je čast ugostiti Lelanda Hartwella, dobitnika Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu. Osim Hartwella, ove godine nam u goste dolaze i Joan Daemen, vodeći svjetski kriptograf, te Toby Walsh, jedan od najutjecajnih znanstvenika u području umjetne inteligencije danas. Večernja predavanja su otvorena za javnost, poručuju organizatori. 

Tijekom škole, jedan dan je rezerviran za tzv. “swapshop”, prilikom čega učenici imaju prilike zamijeniti izabrani projekt na jedan dan (eng. “swap” – zamjena; “workshop” – radionica). Takav način rada omogućuje sudionicima da se iskušaju u različitim znanstvenim granama i steknu drukčije iskustvo.

Organizatori također poručuju i kako Škola obiluje znanstvenim radom, ali ni zabave ne nedostaje pa se uz večernja druženja i cjelodnevni izlet u park prirode, dodatno promovira međunarodno i interkulturalno razumijevanje.

Do sada su Ljetnu školu pohađali učenici iz 20-ak zemalja

Ljetna Škola međunarodnog je karaktera te su do sada pohađali polaznici iz 20-ak različitih zemalja, poput Hrvatske, Njemačke, Francuske, Turske, Španjolske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, SAD-a, Šri Lanke i mnogih drugih.

Iz godine uz godinu, glas o našem program se sve više širi, pa tako svake godine dobivamo više stranih prijava i upita o Školi. Kao i dosada, na kampu S3 (kamp za učenike 1. i 2. razreda srednje škole) boravit će 18 učenika, dok će na S3++ kampu (kamp za učenike 3. i 4. razreda srednje škole) boraviti 20 učenika iz cijelog svijeta.

Stipendije na Ljetnoj školi znanosti  

Naš program potpuno je volonterski i neprofitan. Da bismo pokrili osnovne troškove hrane, smještaja, materijala potrebnih za projekte i putne troškove mentora, potrebna nam je financijska potpora. Svake godine radimo iznova na pronalaženju sponzora da bismo našim polaznicima financijski olakšali teret troškova koji se plaćaju u obliku kotizacija. Trenutni iznosi kotizacije se mogu pronaći na našoj stranici, i predstavlju iznos koji prokriva smještaj za 10 dana, 3 obroka dnevno, te osiguranje za sudionika. Međutim, kako smo svjesni da postoji velik broj nadarenih učenika koji si ne mogu priuštiti boravak na Školi, od prikupljenih financijskih sredstava uvijek izdvojimo donacije za nekoliko stipendija. Osim navedenog, često odabranim sudionicima omogućimo pismo preporuke kojem sami mogu prići županijskim i gradskim tijelima i tražiti financijsku potporu za sudjelovanje na Školi, što se često i ostvari.

Program Škole i informacije oko prijava

Sva ranije spomenuta predavanja počinju u 20 sati, a odvijat će se u prostorijama Gimnazije Požega. 

Škola je međunarodna i službeni jezik svih aktivnosti je engleski. Organizatori neće osigurati prevođenje predavanja i drugih aktivnosti na hrvatski jezik, dok će se samo otvorenje Škole održati na hrvatskom jeziku. 

Otvorenje Škole održat će se 19. srpnja u prostorijama Gimnazije Požega s početkom u 20:30h 

Završne prezentacije polaznika S3++ kampa 27. srpanj

Završne prezentacije polaznika S3 kampa 6. kolovoza 

Sve dodatne informacije o Školi kako i informacije o svim aktivnostima potražite na službenoj stranici Škole http://www.drustvo-evo.hr/s3/ ili direktno kontaktirajte tajnicu udruge i koordinatoricu programa Jelenu Ticu (jelena.tica@gmail.com, +32 477 86 48 15).

Odgovori