Ovo predavanje dat će vam odgovor na pitanje zašto studirati fiziku

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu organizator je zanimljivih predavanja koja bi mogli zainteresirati brojne srednjoškolce. Predavanje o tome kako funkcionira i čime se sve bavi najveća međunarodna institucija za nuklearna istraživanja – CERN održat će se ovoga petka.

Odjel za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu organizira ciklus predavanja pod nazivom ‘Zašto studirati fiziku?’. Predavanja su uglavnom namjerena srednjoškolcima, a one neodlučne oko odabira studija, mogla bi potaknuti na donošenje te važne odluke. Dva predavanja u sklopu ciklusa već su održana.

Dečki iz III. gimnazije snimili video o tome koliko je fizika zabavna

Na predavanju pod nazivom ‘Fizika – pokretač budućih tehnologija’ prikazano je kako su neke od postojećih tehnologija proizašle iz naizgled nerazumljivih formula i naizgled neprimjenjivih eksperimenata te neke fundamentalne koncepte koje fizičari trenutno izučavaju, a koji će zasigurno naći put prema primjeni u svakodnevnom životu.
Drugo održano predavanje ‘Astročestična fizika teleskopima Magic i CTA’ govorilo je o visokoenergijskoj astronomiji gama-zraka, koja izučava najsilovitije procese u svemiru. 

Veoma zanimljivo predavanje sve zainteresirane koji se nađu na splitskom PMF-u očekuje u petak u 17 sati. Srednjoškolci će iz prve ruke saznati čime se sve bavi najveća međunarodna institucija za nuklearna istraživanja. 

– Želiš posjetiti CERN i prošetati kontrolnom sobom jednog od najvećih eksperimenata na svijetu? Spustiti se 100 m ispod površine zemlje i vidjeti kako izgleda CMS detektor? Zanima te od čega se sastoji i kako je nastao svemir? Matematika i fizika ti nisu mrski predmeti u školi? Dođi saznati što znanstvenici iz CERN-a istražuju, ali i što rade u slobodno vrijeme. Pokazat ćemo ti kako tražimo nove elementarne čestice i zašto su one važne u našem razumijevanju svemira. Iako je naš posao jako zabavan, CERN nudi puno mogućnosti za opuštanje u slobodno vrijeme. Možda nakon ovog predavanja baš ti odlučiš studirati fiziku i jednog dana postaneš dio našeg tima. Vidimo se u petak, pozivaju sve zainteresirane organizatori s PMF-a. 

Najnovije vijesti o predavanju možete pratiti ovdje.

Odgovori