Znanstveni piknik: Na jedinstven i zabavan način učite o znanosti

Peti put zaredom održat će se Znanstveni piknik, međunarodna znanstvena manifestacija. Brojni mladi će tako imati priliku sudjelovati u različitim edukativnim radionicama i slušati predavanja stručnjaka čak tri dana, a sve to odvijat će se od 23.-25. rujna u Zagrebu u prostorijama Jadran filma.

Najveća manifestacija popularizacije znanosti u široj regiji, Znanstveni piknik, održat će se i ove godine, a trajat će ukupno tri dana. Znanstveni piknik već petu godinu za redom organizira Udruga profesor Baltazar.

[FOTO] Znanstveni piknik vraća nadu u znanost i mlade

Light motiv: Spajanje znanosti i umjetnosti

Ovogodišnji Znanstveni piknik započinje 23., a završava 25. rujna. Cijena ulaznice je simbolična, 10 kuna, a ući se može i besplatno.

– Partner piknika medvjedić Lino omogućuje da se njegova slika izrezana s pakiranja bilo kojeg Lino proizvoda zamijeni za jednu pojedinačnu ulaznicu, odnosno da se na Znanstveni piknik može ući ako se donese Linova slika s pakiranja, stoji na stranicama Znanstvenog piknika.

Cijena obiteljske ulaznice iznosi 25 kuna, a piknik će se održati u prostoru Jadran filma, zbog želje za spajanjem znanosti i umjetnosti.

– Pokusi i predavanja radit će se na pozicijama na kojima su stajali i radili Orson Welles ili Meryl Streep, stoji u opisu programa.

Sam program se sastoji od otvorenih radionica na koje se nije potrebno najaviti, zatvorenih radionica za koje je potrebna prijava, okruglih stolova, različitih nastupa te znanstvene klope. Na samim radionicama sudjelovat će i brojni strani i domaći znanstvenici.
Već se 50 volontera prijavilo za sudjelovanje, a prijaviti se možete još uvijek na mail adresu dorisbrkic@hotmail.com.

Prikupljaju se donacije za novo Newtonovo njihalo

Za nekoliko mjeseci Znanstveni piknik smjestit će se u Centar za popularizaciju znanosti, gdje će mladi svakog dana u godini imati priliku istraživati znanost svakog dana u godini.

Kako bi naučili ponešto o osnovnim zakonima fizike, gostima Znanstvenog piknika dostupno je veliko Newtonovo njihalo. Međutim, zbog prevelike uporabe to njihalo se poprilično oštetilo te će po posljednji puta biti korišteno na ovogodišnjem pikniku. Budući da je u planu otvaranje novog znanstveno edukativno-zabavnog centra, a staro njihalo je bilo posuđivano, organizatori žele kupiti novo.

– Novo njihalo bit će još bolje od onoga koje smo koristili posljednjih godina. Osim što će biti veličine prostorije, čineći ga nemogućim za ne primijetiti i poželjeti istraživati, njegove kugle moći će se ispunjavati različitim materijalima, poput pijeska i vode. Njihalo će također biti sigurnosno prilagođeno za izložbe i demonstracije, stoji u opisu kampanje.

U svrhu prikupljanja sredstava za to novo njihalo, putem Indiegogo platforme pokrenuta crowdfunding kampanja. Donirati može svatko – najmanja svota za donacije je 3 dolara, a najveća 1500 dolara. Donatori će dobiti i određene nagrade poput ulaznica, majica, a mogu postati i asistenti znanstvenika na događaju.

Odgovori