Vogue uvrstio rad đakovačkog studenta među najbolje new entryije za nadolazeću sezonu

San gotovo svakog modnog dizajnera jest pokazati svoj rad što većem broju ljudi. Postoji li bolji način nego da se njihove kreacije pojave u najpoznatijem modnom časopisu – Vogue? Uspjelo je to mladom diplomantu Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Saši Hortigu. Vogue Italia njegov je diplomski rad ‘The new revolutionaries’ smjestio u najbolje new entryije za nadolazeću sezonu.

Saša Hortig sada je već bivši student je TTF-a iz Đakova, a donedavno je studirao na smjeru modni dizajn. Kada je Vogue Italia je putem svoje web platforme raspisao Talent Call za sezonu jesen/zima 2016, on se prijavio.

Pažljivim i stručnim žiriranjem prijavljenih radova njegov se rad našao u objavi najboljih new entryija za nadolazeću sezonu.

Osamnaestogodišnja Splićanka ostvarila suradnju s Reebokom

‘Utjecaj belgijskog dizajna na nekonvencionalno tretiranje odjevne veličine’

Diplomski rad na TTF-u izgleda i koncipiran je nešto drugačije od radova na ostalim fakultetima. Na smjeru modnog dizajna na kojemu je Saša studirao on se sastoji od više cjelina koje su fizički odvojene, a idejno i konceptualno povezane.

Saša nam je objasnio kako se rad uglavnom sastoji od teorijskog dijela, istraživačkog dijela, te na kraju i rezultata prva dva koraka – modne kolekcije.

– Konkretno, moja diplomska kolekcija ‘The new revolutionaries’ sastoji se od 10 samostalnih outfita i nastala je unutar teme ‘Utjecaj belgijskog dizajna na nekonvencionalno tretiranje odjevne veličine’, referirajući se teoretski na glavne aktere belgijskog modnog dizajna (poput Martina Margiele) i pojam odjevne veličine. Istraživački ulazi u razradu konstrukcije odjevnih predmeta iz perspektive rodnog određenja igrajući se tako s pojmovima predimenzioniranja i umanjivanja odjevnih predmeta, objašnjava Saša.

Modna marka poduzetnog studenta uskoro se širi i na inozemno tržište

Ovakva podrška nudi mogućnost profesionalnog razvoja izvan granica Hrvatske

Ova objava u Vogueu u Saši je izazvala osjećaj zadovoljstva, ali mu je vjerojatno i odlična motivacija za nastavak karijere. No nije ovaj poznati časopis jedini koji je prepoznao njegov trud, rad i talent, već i platforma koja otkriva i podržava pionire suvremene mode – Not Just a Label. Oni su svrstali kolekciju ‘The new revolutionaries’ u kategoriju ‘Black Sheep’, odnosno selekciju dizajnera iz Not Just a Label community-ja za koju scouting team smatra da su inovativni, jedinstveni i upečatljivi.

– Ova podrška inozemnih te u modnom svijetu vrlo respektabilnih portala potvrda mi je da je način na koji promišljam o odjeći na razini najboljih europskih te svjetskih studentskih radova u kategoriji modnog dizajna, te kao takva nudi bolju mogućnost daljnjeg osobnog i profesionalnog razvoja van granica Hrvatske, kazao nam je Saša.

Za kraj je samo dodao kako mu je daljnji plan zadržati fokus na obrazovanju, ali ovaj puta iz perspektive stjecanja praktičnih znanja kroz rad unutar modne industrije. Mi mu u svemu želimo puno sreće i ne sumnjamo kako će jednoga dana njegove kolekcije harati najvećim modnim pistama svijeta.

Odgovori