Svjetski dan glazbe: danas besplatni koncerti diljem Hrvatske

Fete de la Musique u doslovnom je značenju festival glazbe, a ovaj dan još se naziva i Make Music Day ili Svjetski dan glazbe. Jednostavnim rječnikom rečeno radi se o godišnjem slavljenju glazbe koje se odvija doljem svijeta i to na današnji dan. Tako i Hrvati imaju priliku uživati u besplatnim koncertima koji će se ove godine održati u svim većim gradovima diljem Lijepe naše.

Koncept cjelodnevnog slavljenja glazbe, Svjetski dan glazbe osmislio je, ne tako davno, 1981. tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang. Kroz kasnije godine festival se počeo slaviti u 120 zemalja svijeta.

Slavi se i u Hrvatskoj, a pod pokroviteljstvom Hrvatske glazbene unije građani većih hrvatskih gradova mogu uživati u besplatnim koncertima čitav dan.

Jedan od najpoznatijih svjetskih festivala napokon dolazi u Europu!

Zagrepčane će zabavljati bivši natjecatelji The Voicea

U Zagrebu će u Bogovićevoj ulici nakon 20 sati koncerte održati Davor Radolfi & Ritmo loco, te pjevači ovogodišnjeg natjecanja The Voice. U Miškecovom prolazu iza 20 sati nastupaju MALEK & Fitscho, na Europskom trgu pjeva Mr Dynamite, a na Trgu Maršala Tita Čipkice. Istovremeno na Zrinjevcu možete slušati Tone & Viktoriju, a na Trgu bana Jelačića svira Country strike OK i Musicology. U Tkalči će prolaznike i prisutne zabavljati The A!, na Britancu Bad mushrooms, a na Cvjetnom trgu AGREGAT.

Splićane će u večernjim satima na Pjaci zabavljati Gradska limena glazba Livno i Gradski harmonikaški orkestar HKUD Dinara. Na Peristilu će pjevati gradski zbor Brodosplit, a na Rivi Afterfire, Duo Tremum, Film Noir, M&J i drugi. Do 23 sata svira se i na Đardinu gdje nastupaju The Heaps, Pale Blue, Go Lili, dok će u Galeriji Meštrović bivša natjecateljica The Voicea Ana Opačak svojim glasom uveseljavati posjetitelje

Ovo su trenutno najprodavaniji albumi domaće i strane glazbe u Hrvatskoj

Veselo u Rijeci, Osijeku i Puli

U Rijeci će se u 3 doma za potrebite održavati koncerti, a u raskošnom vrtu Guvernerove palače pripremljeno je puno svirke pop/rock i jazz ekipa koje predvodi Dua Alba & Leo.

U Osijeku također glazba na gotovo svakom koraku. Svira se na Prolazu Franje Krežme, Promenadi, Trgu slobode, Trgu bana Jelačića, Trgu svetog Trojstva, Vodenici, Kompi i ostalim većim lokacijama. Ondje će građane zabavljati Ritmos, Umbo, Nera i Jambro, Akvarel, Fluentes, Lege, Ženski pjevački zbor grada Osijeka i brojni drugi izvođači.

Puljane će uveseljavati Alen Vitasović, Šćike, Marko Perca, Tea Tidić, Fiorin Jazz Trio, Oliver Kovač i melodije ostalih tamošnjih izvođača.

Odgovori