[Intervju] Prva predsjednica Foruma mladih SDP-a Biljana Gaća: Bit ćemo savjest stranke

X. izborna konvencija Foruma mladih SDP-a Hrvatske, osim po jubileju, bit će zapamćena kao i ona na kojoj je izabrana prva žena za predsjednicu. Diplomirana politologinja, aktivistica, Vukovarka i nezaposlena Biljana Gaća rođena 1990. godine bit će predsjednica 6.000 forumaša i forumašica, a u prvom velikom medijskom istupu za srednja.hr najavljuje da će Forum biti savjest stranke.

Predsjednica Foruma mladih SDP-a Biljana Gaća; foto: Marko Matijević|srednja.hr

Biljana Gaća je najmlađa gradska vijećnica u Vukovaru, a nije krila ponos što je prva žena na čelu Foruma mladih SDP-a, ali i što je prva predsjednica koja dolazi istočnije od Slavonskog Broda. Nakon konvencije, stala je prvi put pred novinare s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem i najavila da će biti savjest stranke, spremni kritizirati i svoje, ako za to bude potrebe.

U prvom velikom intervju, za srednja.hr je najavila u kojem smjeru će razvijati Forum mladih SDP-a i hoće li se Forum fokusirati na mlade i obrazovanje kao prioritet.

Aktivistički angažman, u raznim civilnim udrugama pa do poplava u Slavoniji, doveo ju je do pozicije predsjednice Foruma SDP-a, pa zato spremno ističe kako su volontiranje i aktivizam glavni alati koji mladi imaju u svojim rukama te da se moraju iskoristiti za opću dobrobit.

Po prvi puta čelnica pomlatka jedne stranke govori otvoreno o studentskim izborima te kome će dati podršku u nadolazećima na Sveučilištu u Zagrebu, a spremno odgovara na pitanja o naknadi 6+6 koju je uzela za svoj kratkotrajni saborski mandat.

Na predstavljanju s Davorom Bernardićem rekli ste da ćeš biti savjest stranke. Postoji jedna paralela koju bih volio povući. Kada se stvarala koalicija jedne manje stranke sa CDU od Angele Merkel, pomladak stranke glasovao je protiv jer koalicija nije bila dovoljno fokusirana na obrazovanje i mlade. Koalicija je ipak sklopljena, ali mladi su glasali protiv i pokazali svoj stav. Je li takvo nešto moguće u Hrvatskoj, je li takvo nešto moguće u Forumu mladih?

Apsolutno, taj primjer mi je poznat kao diplomiranoj politologinji. Pratila sam kroz povijest i razvoj različitih političkih pomladaka ljevice, ali ne samo i njih, kada su reagirali na takav način. Zaista smatram kako moramo biti savjest stranke, a to stranka mora i od nas očekivati. Mi moramo biti progresivniji i ljeviji dio SDP-a. Onaj koji će promišljati i čak izgovarati ono što možda SDP koji na političkom tržištu kalkulira hoće li reći ili ne. Zato smo mi ovdje i definitivno ćemo im pokazati da poruke mogu biti jasne, ne politikanske, nego da možemo izražavati svoje stavove.

Kao što sam rekla u svojem govoru, isto tako se nećemo libiti kritizirati, prije svega unutar zatvorenih vrata stranke, naše dužnosnike i dužnosnice, ako oni budu djelovali suprotno od proklamiranih socijaldemokratskih vrijednosti i naših stavova. Ukoliko ni to ne upali, kolokvijalno kako se kaže, ne urodi plodom, bit ćemo prisiljeni javno reagirati. To neće biti prvi puta, Forum mladih je u prošlom mandatu kada smo bili na vlasti, reagirao na istupe pojedinih ministara koji su bili pomalo seksistički i šovinistički, a Forum mladih u tome mora biti još jasniji.

Biljana Gaća i Davor Bernardić foto: Marko Matijević|srednja.hr

Upoznajte Forum mladih SDP-a

Čime će se Forum mladih baviti u tvojem mandatu? Jedan veliki problem pomladaka stranaka, ne samo u SDP-u, je što su se odmaknuli od politika mladih i obrazovanje koje bi trebale biti njihov osnovni posao.

U pravu ste i to ste dobro primijetili. Forum mladih u mojem mandatu, s ovim rukovodstvom, će imati jaki fokus prema obrazovanju kao jednoj od najvažnijih politika vezanih uz mlade. Smatramo da je obrazovanje, kao što je i predsjednik stranke rekao, najvažniji segment hrvatskog društva. U svojem govoru pred članovima i članicama Foruma sam upravo zato najveći fokus stavila na obrazovanje.

U skladu s time, Forum mladih smatra da ministar obrazovanja, kao najvažnijeg resora za mlade, ne može biti osoba koja ne poštuje znanstvena dostignuća i koja je nažalost dokazani plagijator. To ne može biti osoba koja ne razumije svrhu i načela obrazovanja. Zbog toga poručujemo, iako su zaustavili cjelovitu kurikularnu reformu, mi ćemo ga ako treba svaki dan podsjećati da se ona mora nastaviti.

U javnu raspravu ćemo staviti već otprije poznatu problematiku obveznog srednjoškolskog obrazovanja. U Hrvatskoj ne bi trebale postojati mlade osobe koje zbog lošijih mogućnosti nisu uspjele završiti srednjoškolsko obrazovanje.

Ministru i premijeru smo poručili da umjesto vojnog roka, novac preusmjere u jednu vrlu korisnu stvar, a to je uvođenje toplog obroka u sve osnovne škole. Također smo u programu istaknuli, kako ćemo i pred lokalne izbore, ali i nakon njih, jedinice lokalne i regionalne samouprave koje ne sufinanciraju školski prijevoz i udžbenike, javno pritisnuti da pronađu način kako bi ih uvrstili u proračun. Naša djeca i mladi su vitalan segment društva, a proračuni su često sastavljaju tako da se novci troše na različite načine, a najmanje na obrazovanje.

Predsjednici Foruma SDP-a nije teško formirati stav o ministru Barišću, ali što je s konkretnim javnim politikama koje spominjete? Sektor obrazovanja i politike mladih su jako široki pojam. Od savjeta mladih koji često niti ne postoje, izbori za studentske zborove koji se prvi bliže u Zagrebu gdje je izlaznost manja od 10 posto. Ove godine prema normativnom planu aktivnosti MZO-a planira se izmjena Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama. Koliko detaljno ćete ići u samo razvijanje politika koje ćete moći predstaviti u stranci i široj javnosti.

Drago mi je što ste postavili ovo pitanje jer moramo biti svjesni kako Forum mladih, nažalost nema dovoljnu zastupljenost mladih članova i članica u studentskim zborovima. To je nešto što želimo promijeniti jer jedna lijevo progresivna politička struja mora imati svoje predstavnike i predstavnice u zborovima. Osobno sam rekla da ću se zalagati da u što kraćem roku vidimo stanje na terenu i gdje možemo uključiti naše forumaše i forumašice. To neće biti lako u Zagrebu, gdje su izbori vrlo brzo, ali ono što možemo napraviti je vidjeti načine na koji možemo utjecati da naše politike budu zastupljene. Nema potrebe da izmišljamo toplu vodu, postoje studentske udruge kojima se mi želimo približiti i podržati inicijative poput Plenuma, Slobodnog Filozofskog, odnosno njihovih ideja koje su vrlo jasne. Fakultete studentima, dajmo studentima veću suodlučivačku težinu, studentskim zborovima veću neovisnost i jače predstavništvo na fakultetskim vijećima, a ne da samo budu jedan od dizača ruku što je nažalost praksa na nekim fakultetima.

Pitali ste me o savjetima mladih, jučer smo donijeli deklaraciju Foruma mladih o lokalnim programima za mlade. Jasno prozivamo jedinice lokalne samouprave, pa i one u kojima je SDP na vlasti, a koje do sada nisu donijele osnovni dokument s kojim pokazuju da im je stalo do mladih. Riječ je o lokalnim programima za mlade, kojeg treba donijeti jedinica lokalne i regionalne samouprave, a bilo bi najidealnije kada bi ga donijela u koordinaciji sa Savjetima mladih. Prije svega, svaka jedinica lokalne i regionalne samouprave, mora imati donesen plan za mlade.

Unutar Foruma mladih, već sad postoji radna skupina čija sam i članica, gdje radimo naše prijedloge izmjene i dopuna Zakona o savjetima mladih. To su konkretne mjere, koje ćemo i putem naših saborskih zastupnika/zastupnica, u narednom periodu, problematizirati. Treba nam Zakon o mladima i riješiti pitanje Mreže mladih Hrvatske. Smatram da treba biti krovna organizacija mladih, napokon i formalno, ako se oko toga stvori konsenzus. Trebaju postojati institucionalne mogućnosti i predstavnici mladih te se napokon ova država i vlasti, sve redom koje su bile, počnu sustavno i ozbiljno baviti mladima. SDP-ova Vlada nije maksimalno iskoristila prostor koji je imala, nije donijela Zakon o mladima, promijenili smo djelomično Zakon o savjetima mladih koji još treba ići na doradu. Dobra stvar je što smo osnovali ministarstvo koje direktno spominje mlade, ali da smo mogli i trebali više za mlade, svakako.

Biljana Gaća s kolegama i kolegicama foto: Marko Matijević|srednja.hr

Problem s našim školstvom je reforma obrazovanja o kojoj se puno priča u zadnjih godinu, ali prije svega to je infrastruktura. Kako dolazite iz Vukovara, dobro ste upoznati sa stanjem u manjim sredinama, ali taj grad je specifičan po odvojenim školama. Koji je vaš stav po tom pitanju?

Kao najmlađa gradska vijećnica u Vukovaru već četiri godine svaku priliku iskorištavam da istaknem kako smatram da je obrazovno stanje u Vukovaru dugoročno neodrživo. Tema mog diplomskog rada bilo je obrazovanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj, s čime sam potvrdila da je model koji imamo u Vukovaru nametnut roditeljima, te da ne postoji stvaran izbor. U Vukovaru je na snazi model A, po kojem postoje etnički odvojeni razredi što je za mene u potpunosti nedopustivo. Pri tome moram reći da nisam za asimilaciju nacionalnih manjina, nego za integraciju i poštivanje njihove različitosti, jezika, kulture i povijesti.

Vukovaru je potreban interkulturni model obrazovanja, a interkulturna osnovna škola Dunav u Vukovaru, za koju vjerujem i nadam se da neće potpasti u politikanstvo, nego će biti primjer uspješnog modela obrazovanja u postratnim zajednicama. U Vukovaru škole moraju biti „spojene“ zbog toga što je iznimno potrebno da učenici svih nacionalnosti, u multinacionalnom gradu kao što je Vukovar, uče jedni o drugima. Većinski narod mora učiti od manjinskih i manjinski o većinskom u interkulturnom i interaktivnom ozračju gdje se poštuju različitosti i gdje djeca zajedno idu u škole. Ono što je još alarmantnije, da su u Vukovaru odvojeni čak i vrtići, odnosno predškolske ustanove koje su pod direktnom ingerencijom Grada. Potreban je na lokalnoj razini referendum po pitanju vrtića, a pitanje škola je ipak pod ingerencijom Ministarstva i Županije te da s njima pronađemo rješenje jer je trenutačno stanje nefunkcionalno i perpetuira nasilje.

Imamo veliki problem u Hrvatskoj s NEET populacijom (not in education, employment, training) jer nakon završetka obrazovanja mladi nestaju iz sustava. Koliko je Forum po tom pitanju različit? Koliko ima članova koji su srednjoškolci, studenti, mladi poduzetnici, a onda i dio te NEET populacije? Koliko ste upoznati s problemima NEET populacije mladih, s obzirom da je takvih na desetke tisuća?

Ja sam visokoobrazovana osoba koja u Slavoniji ne može naći posao niti nakon godinu dana intenzivnog traženja. Kao gradska vijećnica primam naknadu za rad od 1.200 kuna, tako da sam nezaposlena osoba. Jako dobro znam kako je imati diplomu s kojom ne možete pronaći posao u Hrvatskoj. Ne želim otići iz Slavonije, ali postoji realna mogućnost da ću se morati preseliti u Zagreb u potrazi za poslom, a ako ni to ne uspijem onda ću imati sudbinu kao brojni mladi, a to je da ću morati napustiti domovinu, što mi je zadnja opcija za koju nikako ne bih htjela da se ostvari. Kao predsjednica Foruma mladih SDP-a neću primati honorar niti dotacije, tako da je to posve volonterska funkcija. Kako kažem, to je funkcija iz srca. Svim svojim snagama ću se boriti da mladi ostanu u Hrvatskoj jer je to gorući problem. Ne samo da nemamo točne brojeve o mladima koji su nezaposleni jer su iz različitih razloga van evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ali nemamo ni točan broj onih koji su otišli iz Hrvatske. Kada bi zbrojili te podatke, shvatila bi se alarmantnost stanja. U tome i je problem natalitetne politike, a ne u pobačaju, nego zato zašto nemamo osnovne uvjete da ostanemo u Hrvatskoj i osnujemo obitelj. To je natalitetna politika, djeca će se rađati ako će mladi imati uvjete za osnivanje obitelji. To je vrlo jasno i nedvosmisleno.

Što se tiče različitosti u Forumu, trenutno imamo 6.000 članova, od srednjoškolaca, studenata, zaposlenih, nezaposlenih. Prošlo rukovodstvo s Nenadom Livunom je bilo zaposleno, u javnom ili privatnom sektoru. Ovo rukovodstvo je po tom pitanju šarenije, ima studenata do ljudi na stručnom osposobljavanju i nezaposlenih. Kao predsjednica Foruma moram istaknuti kako stručno osposobljavanje nije najbajnije rješenje i da se dugoročno pokazalo kao jedna vrsta modernog iskorištavanja mladih ljudi i neću se to libiti reći. Trebalo je povisiti tu naknadu na 3.600 kuna što smo najavljivali u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore. S minimalcem od 2.600 kuna se stvarno ne može živjeti što je jučer istaknuo i predsjednik Bernardić. Osoba koja je završila fakultet, radi za minimalac, da bi nakon godine dana opet završila na ulici, nije nikakvo rješenje.

Troje mladih u Saboru – Državna sramota i točno koliko zaslužujemo

Razgovarali smo o naknadama, pa moram pitati za vaš status u Hrvatskom saboru. Imali ste radni odnos u trajanju od nekoliko dana, nakon toga ste zatražili naknadu plaće 6+6, da bi najavili da ćete taj novac donirati. Gdje su završili ti novci?

Hvala na tom pitanju jer ne želim nikakve tabue i želim razjasniti tu situaciju. Kada sam ušla u Sabor, nisam znala tko će formirati Vladu, to su bili trenuci previranja MOST-a između HDZ-a i SDP-a. Imali smo prvi neuspješni pokušaj konstituiranja Sabora pa onda i drugi uspješni. U tom trenutku mislila sam da ću biti saborska zastupnica, da će SDP ostati na vlasti. MOST je ipak koalirao sa HDZ-om, Predrag Matić kojeg sam mijenjala vratio se u saborske klupe. U tom trenutku nadležnim službama poslala sam zahtjev da se vratim na stručno osposobljavanje koje sam prekinula, ali zakonska mogućnost mi to nije dozvoljavala. Ono što želim istaknuti jest da kada sam ušla u Sabor, nisam znala kako će se razvijati situacija, u Saboru sam bila 30 dana, govorila sam o brojnim temama za mlade kojih smo se i mi sada dotaknuli. U tih tri četiri rasprave, u svakoj sam stavljala naglasak na mlade, govorila o interkulturalnoj školi u Vukovaru, povredama ljudskih prava. Htjela sam da se čuje glas mladih i diskriminiranih. Kada sam vidjela razvoj situacije, htjela sam se vratiti na SOR, postala sam nezaposlena osoba, što sam i danas, tu počinje moja priča oko 6+6.

Obećala sam donirati novac socijalnoj posluzi u Vukovaru te sam to i učinila i trenutno još uvijek stipendiram jednog socijalno i ekonomski ugroženog studenta iz Vukovara. Ukoliko mi to kasnije mogućnosti budu financijske dopuštale, vjerujte da ću to i dalje činiti, onoliko koliko budem mogla. Kao osoba koja dolazi iz ruralnog područja, nažalost iz nerazvijene Slavonije, kao osoba koja je studirala u Zagrebu, živjela u studentskom domu na Savi, znam koliko je svaka pomoć dobrodošla.

Kandidirate li se na lokalnim izborima?

Ostajem u Slavoniji jer smatram da moram probati dati još nešto svojoj lokalnoj zajednici. Moji kolege iz SDP-a kandidirali su me kao zamjenicu kandidata za gradonačelnika Gorana Bošnjaka što sam i prihvatila. Građani i građanke će dati svoj sud o tome i to će biti moj posljednji obol da pokušam nešto promijeniti. Ako nažalost, građani i građanke ne daju povjerenje nama, bit ću prisiljena tražiti posao u Zagrebu jer mi to u cijeloj Slavoniji ne uspijeva već godinu dana kao visokoobrazovana osoba.

Sramotan stav: Predsjednik Foruma SDP-a Livun odbio debatu s predsjednikom Mladeži HDZ-a Bilaverom

Kakav je osjećaj biti prva žena predsjednica Foruma mladih SDP-a i znači li ta funkcija da se ipak morate preseliti u Zagreb?

To što sam predsjednica, ne znači nužno preseljenje u Zagreb, jer ta funkcija nije profesionalna i mogu je obavljati iz Vukovara. Meni je jako drago što sam izabrana kao prva žena na jubilarnoj 10. konferenciji i ono što mi je jako drago jer dolazim iz Slavonije, a istočnije od Slavonskog Broda nije došao niti jedan predsjednik. Mislim da je to jedna dobra poruka SDP-a i Foruma mladih. Mi smo ti koji možemo ponuditi dobra rješenja i promijeniti ovo društvo nabolje.

Kao aktivistica vjerojatno će i članovi Foruma morati postati aktivniji?

Stvarno se nadam. Sa svojim govorom sam ih pokušala motivirati. S radom se može jako puno toga postići, volontiram već 10 godina u raznim udrugama civilnog društva, tijekom migrantske krize i za vrijeme poplava u Slavoniji. Volontiranje i aktivizam su glavni alati koji mladi imaju u svojim rukama i koje moramo iskoristiti za opću dobrobit.

Odgovori