Jutarnji list proslavio 19. rođendan: donose priče 19 genijalnih vršnjaka tog lista

Povodom svojeg 19. rođendana koji slavi danas, Jutarnji list odlučio je s čitateljima podijeliti poseban prilog s pričama 19 genijalnih vršnjaka tog lista. Radi se o 19-godišnjacima koji se svojim entuzijazmom, trudom, upornošću i uspjesima uvelike razlikuju i služe kao primjer drugima. Kako navode u prilogu, to su genijalni klinci s kojima je Jutarnji odlučio proslaviti rođendan.

19. rođendan Jutarnjeg lista

Na današnji dan prije 19 godina tiskan je prvi broj Jutarnjeg lista. Danas su, povodom proslave svojeg rođendana, novinari i urednici tog lista odlučili napraviti poseban prilog. U prilogu, simboličnog naziva ’19 genijalnih vršnjaka Jutarnjeg lista’, donose priče 19-ero devetnaestogodišnjaka koji su se svojim uspjesima, voljom, trudom i entuzijazmom posebno izdvojili i kao takvi mogu biti primjer drugima. Među njima se nalaze sportaši, debatanti, umjetnici, inovatori, pobjednici međunarodnih natjecanja, poduzetnici, humanitarci i volonteri.

– Tek počinju studirati, a već inoviraju i pokreću poslove i inicijative koji mogu pomoći zajednici. Dizajniraju, proizvode, stvaraju. Kao glazbenici osvajaju nagrade po Hrvatskoj, Europi, svijetu. Ruše rekorde u sportovima. Pronašli smo obećavajuće, važne, prodorne mlade ljude kojima je tek 19, kako stoji u prilogu današnjeg izdanja Jutarnjeg lista.

Karlovački gimnazijalci dobitnici ugledne nagrade Sveučilišta Harvard

Naši mladi genijalci su inovatori, poduzetnici i poljodjelci; neki od njih su volontirajući danonoćno pokazali zaista veliko srce

Robotičar je, elektroentuzijast, na svojem je prvom natjecanju osmislio vlastitu igraću konzolu MAKERBuino koju svaki korisnik sam sastavlja kod kuće. Njegovo ime je Albert Gajšak, ima samo 19 godina i maturant je Matematičke gimnazije. Njegova je igraća konzola MAKERBuino u početna tri dana na Kickstarteru dosegla svoj cilj od 10 tisuća dolara, a ovih dana Albert otvara i vlastitu firmu. Uskoro, kada papirologija bude sređena, uz ime Albert Gajšak stajat će i ‘vlasnik tvrtke Circuit Mess’, navodi Jutarnji. Jako malo spava, a jako puno radi te kako je krenulo, možda će i na maturalnu doći s laptopom i nešto raditi, kaže ovaj simpatični maturant. O mladom inovatoru već smo prije pisali, kada je sa srednjoškolskim kolegom dobio uglednu nagradu Sveučilišta Harvard.

Marko Miroslav Bača maturant je i računalni tehničar iz Dugog Sela. Usto je međunarodno nagrađivani inovator, a već ima čak 3 izuma. Jedna od inovacija je i sustav za kontrolu putnika u izvanrednom prijevozu. Radi se o uređaju koji, jednostavnim rječnikom, blokira rad motora autobusa dok se svi putnici ne ukrcaju. Iako ga u Hrvatskoj još nitko ne koristi, u Njemačkoj je postao veliki hit, piše Jutarnji. Trenutno radi na sustavu kojim će, kako kaže, ‘ubiti’ liste čekanja u bolnicama, no ne smije previše otkrivati.

– Već imam 3 izuma, ali od slave se ne živi. Želim živjeti od rješavanja tuđih problema, kazao je Marko Miroslav u razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista.

Dom za starije i nemoćne Drugi Dom – Gaj, Dječji vrtić Utrine, azil za nezbrinute životinje u Dumovcu, Pučka kuhinja u Jukićevoj, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistrici, Dječji dom u Nazorovoj. To su nazivi samo nekih institucija i ustanova u kojima je maturantica Martina Hodinj volontirala. Kako ju naziva Jutarnji u svojem prilogu, Martina kao humano srce Novog Zagreba svojim nesebičnim radom drugima izmamljuje osmijehe na lice.

– Nedostaje mi tata, koji radi kao lučki radnik u Americi, jer ga vidim 3-4 puta godišnje. Ali zato sam prošle godine odradila 107 volonterskih sati, skromno je poručila Martina za Jutarnji.

Filip Puškarić maturant je Poljoprivredne škole u Zagrebu gdje završava agrotehničarski smjer. Na natjecanju u disciplini Agro svoju će školu predstavljati na državnoj razini i to s temom ‘Mehanizacija u ratarstvu’. U razgovoru za Jutarnji kaže kako želi pobijediti na natjecanju jer je glavna nagrada upis na Agronomski fakultet koji želi završiti. Trenutno su Filip i njegov otac u posjedu stroja, kakvog nema istočno od Beča, kojim sade krumpir uz satelitsko navođenje.

Najbolji učenik generacije: Maturant Domagoj Bradač osvajač je 8 Oskara znanja!

Ona rastura kao debatantica, a on je najbolji mladi Hrvat na međunarodnim natjecanjima

Uzor joj je Obama, a najgore joj je kada u debati mora braniti zabranu pobačaja ili legalizaciju oružja u koje nimalo ne vjeruje, kaže Marija Jarnjak za Jutarnji. Ova mlada žena nesvakidašnja je maturantica: svakodnevno čita novine, notifikacije CNN-a iskaču češće nego poruke prijateljica na WhatsaAppu, uspješna je debatantica o čijim smo uspjesima pisali i prošlog mjeseca kada je s hrvatskom reprezentacijom pobijedila na međunarodnom debatnom turniru održanom u Sloveniji. Već 2015. godine s hrvatskom je reprezentacijom pobijedila i odnijela zlato za Hrvatsku na debatnom turniru u Singapuru.

Pojedinačno i timsko zlato na 9. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, srebro na Informatičkoj olimpijadi 2015., bronca na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi, dva zlata i dva srebra s ekipnog natjecanja ACSL-All Star. Sve su to nagrade koje krase maturanta Domagoja Bradača, a osim njih, ima 8 Oskara znanja te je državni prvak iz informatike i matematike. O njegovim uspjesima pisali smo i 2014. kada je na Matematičkoj olimpijadi osvojio dvije medalje. Za Jutarnji kaže kako već dobiva mailove zainteresiranih tvrtki koje žele da ovo ljeto dođe na staž kod njih.

[LiDraNo '17] Učenici novinari predstavili svoje školske listove – krase ih kreativnost i kritičko mišljenje

Od 19 genijalnih vršnjaka Jutarnjeg najviše je sportaša: od jedriličara i tenisača do ljubitelja borilačkih vještina i profesionalnih vozača

Gluha je od rođenja, a od malih nogu imala je problema i s motorikom. Međutim, Saru Rajčević to nije spriječilo da se bavi onim što voli i u tome postane najbolja. Naime, svjetska je prvakinja u Taekwondou za gluhe i time pokazala kako se nedostaci mogu nadići, a snovi mogu ostvariti bez obzira na njih. Budući da se godinama bavi tim sportom, problemi sa sluhom ne predstavljaju joj problem jer je naučila čitati s usnama, a u ringu svaku protivnicu gleda jednako, bez predrasuda, kaže Sara.

More joj je u genima – djed je bio pomorac, otac je jedrio, a jedrenjem se bave i brat i sestra. Mlada nada hrvatskog jedriličarstva Sandra Lulić na Europskom je prvenstvu u jedrenju odnijela srebrnu medalju, a ističe i kako joj je za dlaku umaknuo svjetski tron. Međutim, mlada se jedriličarka ne zamara time. Imala je začepljenje srčane kapilare i preživjela je operaciju srca, a ni to ju nije spriječilo da se nastavi baviti onime što voli jer ‘tko to može platit’.

U južnim Dolomitima na jezeru Anterselva skočila je u rupu kroz 70 cm duboki led i kao najmlađa od svih ispod leda preronila na dah čak 125 metara. Mlada Rovinjanka Valentina Cafolla tako je za dva metra premašila svjetski rekord koji je 3 tjedna prije postavila Splićanka Lidija Lijić. Sada ju čeka upisivanje u Guinnessovu knjigu rekorda pa državno prvenstvo u ronjenju na dah. Valentina skromno kaže kako nema neka očekivanja, a želja joj je nagodinu upisati Kineziološki fakultet.

Adriana Vuković je djevojka koja je od 9. godine u svijetu borilačkih vještina, trenira ih čak 9 različitih, a u Hrvatskoj je osvojila gotovo sve što se uopće može osvojiti. U većini je osvojila državni ili svjetski naslov. Kaže da su za sve ‘krivi’ njezin otac Željko i stariji brat Denny. Uvijek je htjela biti poput svog starijeg brata, on joj je na neki način bio uzor u svemu, kaže Adriana za Jutarnji.

Profesionalni je vozač Lamborghinija, a može se ponositi s čak 250 pehara s različitih inozemnih i domaćih moto natjecanja. Njegovo ime je Martin Kodrić i prvi je Hrvat nakon plemića Oršića koji je sudjelovao u legendarnoj utrci na svijetu – 24 sata Le Mansa. Kaže kako nakon utrke iz bolida izlazi pet kilograma lakši.

Petar Fileš voli, za naše prostore, neobičan sport. Juniorski je svjetski prvak u mačevanju te iako se kao dijete prvo počeo baviti nogometom, ističe da su maska i floret (op. a. profesionalni tanki mač) bili jači. Sada prelazi u seniorske vode i skupljat će iskustvo kako bi se što bolje pripremio za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Najmlađa je članica kluba najboljih 50 igračica svijeta i kao takva najbolja tinejdžerica u ženskom tenisu. Ana Konjuh karijeru je počela sa samo 5 navršenih godina, a odmah su joj predviđali veliku karijeru. Prije tri godine je izjavila da do 27. Želi osvojiti Grand Slam Turnir, a danas za Jutarnji kaže kako je plan i dalje isti – do 27. osvojiti prvo mjesto, a onda se povući i postati majka.

[Intervju] Walter Robinson: Najbolji protuotrov za lažne vijesti stvarne su vijesti!

Dizajniraju, slikaju, sviraju: svojim talentom inspiriraju mase i ostavljaju ih bez daha

Bavi se slikanjem, a najviše ju fasciniraju animacije jer se radi o ‘oživljenim’ crtežima. Sunčana Brkulj studentica je Likovne akademije u Zagrebu, a od malena je znala, kaže, da je likovnost jedino čime se može baviti, a da bude sretna. Najviše voli promatrati ljudska lica i fizionomiju, a u budućnosti bi voljela biti glavni animator u nekom timu.

Pijanist je kojeg obožavaju od Kine do Njemačke, a sa samo 19 godina student je četvrte godine Muzičke akademije. Ivan Krpan još je jedan od talentiranih mladih umjetnika, jedan od najboljih mladih pijanista, a kako i sam kaže, njegova cijela obitelj živi za glazbu. Kao 18-godišnjak je u Ettlingenu osvojio prvo mjesto na Međunarodnom pijanističkom natjecanju za mlade, a pobijedio je svirajući Chopina i to na stranom glasoviru bez probe. Osim tog velikog uspjeha, 2014. je osvojio broncu u Moskvi, četvrto mjesto u Kini na Mozartovu natjecanju, a u Belgiji je osvojio zlato.

Najmlađi je fotograf u povijesti Playboya, a za žensko tijelo kaže da je izazov kakav nije našao u pejzažima. Ime mu je Dražen Komar te iako će tek napuniti 19 godina, ima zavidnu fotografsku karijeru, a sve je počelo s fotografiranjem djevojke koja mu se sviđala, i to na autobusnoj stanici. Poslije je, kaže, nastavio fotografirati prijateljice. Na svoj 18. rođendan potpisao je ugovor s Playboyem, a imao je snimanja i za Men’s Health, Jet Set Magazin i Jutarnji list.

Biti zaštitnim licem jednog od najpoznatiji hrvatskih kreatora Roberta Severa, zasigurno je san mnogim djevojkama. Međutim, postoji samo jedna. Njeno ime je Iva Marušić, a modelingom se bavi od 15. godine i obožava ga. U budućnosti bi voljela studirati novinarstvo, a svakako ga planira upariti s modom jer je u tom svijetu već dulji niz godina.

Bijela je labudica iz HNK, studentica plesa na smjeru baletne pedagogije, a jednog dana želi postati profesorica baleta. Ozana Mirković za balet kaže da je to krvav i ubojit posao, ali da od njega ne postoji ništa ljepše. Zbog baleta, ističe, čak je i gimnaziju završila dopisno. Plesači u najboljem slučaju u mirovinu idu s 40 godina pa je iz tog razloga, objašnjava Ozana, odlučila upisati baletnu pedagogiju.

Na državnom modnom natjecanju Viktorija Tovernić pobijedila je s kolekcijom koju je izradila na prabakinoj staroj Singerici, a nedavno je potpisala i ugovor za brend Mon Art Bags koji se bavi ručnom izradom torbica. Kad je pobijedila na natjecanju, puno kolegica iz razreda bilo je ljubomorno na nju, ali ona je svjesna da s uspjehom dolazi i zli, zavidni glasovi. Za sebe kaže da može reći da je ustrajala na svom putu i postigla ono što je sanjala.

Odgovori