Mia iz Zagreba pročitala je 145 knjiga prošle godine

Dok mnogi školarci pročitaju samo ono što im je propisano za lektiru, neki drugi svoju ljubav prema čitanju njeguju svakodnevno. Jedna od njih je i Mia Vukmirović, 14 – godišnjakinja iz Zagreba koja je u prošloj godini pročitala nevjerojatnih 145 knjiga. Zbog toga je dobila brojne nagrade za Najčitateljicu grada Zagreba u prošloj godini.

dodjela nagrada Najčitateljici

Deset najskupljih knjiga na svijetu

Svaki šesti Zagrepčanin učlanjen je u jednu od 42 knjižnice koliko ih ima u glavnom gradu. Međutim, samo je jedna osoba u protekloj godini posudila nevjerojatnih 145 naslova. Mia Vukmirović, osmašica iz Sesveta, koja tjedno pročita barem dva naslova zasluženo je proglašena Najčitateljicom godine.

Čitala krimiće, sad joj se sviđa fantasy

– Istina je da sam dosad pročitala 145 knjiga, a sve je krenulo otkad sam bila mala jer su mi roditelji stalno kupovali slikovnice i uvijek bi mi čitali, pa sam i ja zavoljela čitanje i to mi je postao najdraži hobi, odala nam je Mia.

Ova djevojka je pročitala sve lektire, a izvan obvezne školske literature još dva puta tjedno stigne otići u svoju knjižnicu u Sesvete i posuditi nove naslove.
– Prije sam čitala knjige po žanrovima, a danas dođem u knjižnicu i uzmem s police onu knjigu koja mi odgovora. Više nisam žanrovski opterećena, da naprimjer čitam samo kriminalističke naslove i slično, pojasnila nam ova ljubiteljica čitanja.

Svejedno, odaje kako joj sada najviše leže fantasy naslovi, pa joj je tako najdraža knjiga ‘Eragon’ autora Christophera Paolinija jer je uspjela pronaći sebe u likovima iz priče.

Knjige koje trebate pročitati prije nego vas zaposle sa lektirom

Prošle godine Zagrepčani posudili gotovo tri milijuna knjiga

Zbog čitanja više od dvije knjige tjedno i tako kroz cijelu proteklu godinu, Mia je osim statusa Najčitateljice osvojila i vrijedne nagrade.
– Naša vjerna čitateljica dobila je diplomu i člansku iskaznicu za sve Knjižnice grada Zagreba do punoljetnosti, tečaj brzog čitanja, komplet knjiga i iPad uređaj, priopćili su iz Knjižnica grada Zagreba.
Mia je najsretnija s kompletom knjiga ali i s osvojenim članstvom koje sada četiri godine neće morati obnavljati.

– Veselim se svim budućim knjigama koje ću pročitati, a najviše volim čitati kad dođem iz škole netom prije svog treninga odbojke, zaključila je naša sugovornica.

Projekt za Najčitatelja godine u proteklih 12 godina polučio je najveći uspjeh u smislu jačanja interesa za knjigu i to pogotovo među tinejdžerima. Da se čitanje kod populariziralo potvrđuju i statistički podaci jer je u posljednjih godinu dana posuđeno više od dva milijuna i 700 tisuća knjiga.

Odgovori