Može li Hrvatska 22. travnja marširati za znanost kao za kurikulum prošle godine?

Marš za znanost predstavlja seriju marširanja koja će se 22. travnja ove godine održati u Washingtonu i preko 500 gradova diljem svijeta. Ta je gesta, kako ističu organizatori, nastala kao otpor Donaldu Trumpu odnosno njegovim poimanjem klimatskih promjena i pogledom na znanost općenito. Tako će i u Hrvatskoj znanstvenici, profesori, studenti i svi zainteresirani građani marširati u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Posebno je zanimljivo da je svu odgovornost organizacije zagrebačkog Marša za znanost na sebe preuzela studentska udruga. Zovu se ‘Anomija’ i studenti su sociologije na Hrvatskim studijima, a 22. travnja marširat će kao glavni organizatori ovog pokreta u Zagrebu.

Fotografija sa 30.000 ljudi koja će obilježiti obrazovanje i prosvjed 1. lipnja

Kako ističu na službenoj stranici, Marš za znanost prvi je korak globalnog pokreta za obranu ključne ulogu znanosti u našem zdravlju, sigurnosti, ekonomiji i gospodarstvu. Otprije poznat kao Marš znanstvenika u Washingtonu, ovaj pokret nastao je kao otpor prema politici Donalda Trumpa, odnosno njegovom viđenju klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, kao i odnosu prema znanosti općenito.

– Znanost, znanstvenici i na dokazima utemeljene javne politike su na udaru. Proračunski rezovi, cenzura znanstvenika te prijetnje za ukidanjem vladinih agencija štete nam svima, stavljajući naše zdravlje, hranu, zrak, klimu i posao u rizičan položaj, stoji na službenoj stranici Marša za znanost.

Toni Milun: Bitno je da mladi podrže reformu kurikuluma i izađu na prosvjed

U Hrvatskoj će znanstvenici marširati Zagrebom, Rijekom i Splitom; studentska udruga ‘Anomija’ glavni je organizator zagrebačkog Marša

Osim u Washingtonu, ova će se manifestacija održati u još 500-tinjak gradova diljem svijeta, među kojima su i tri u Hrvatskoj. Radi se o Zagrebu, Rijeci i Splitu gdje će 22. travnja znanstvenici i zainteresirana javnost izaći na ulice i dati podršku znanosti.

– Marš predstavlja našu podršku znanosti i spoznaji temeljenoj na činjenicama. Činjenice se mogu tumačiti različito, ali se ne smiju dovoditi u pitanje kao osnovno sredstvo i orijentir zdravorazumskog razmišljanja. Posljednjih smo mjeseci, nažalost, suočeni s mnogobrojnim retrogradnim pojavama. Stoga, nikada nije bilo važnije da znanstvenici i društvo stanu u obranu znanosti, navedeno je na službenoj Facebook stranici hrvatskog Marša za znanost.

Cijela priča o hrvatskoj inačici pokreta ne bi bila toliko drugačija od drugih da se kao glavni organizator zagrebačkog Marša nije našla, ni više ni manje, nego studentska udruga. ‘Anomija’ je udruga studenata sociologije s Hrvatskih studija, a preuzet će većinu odgovornosti u organizaciji ovog pokreta u Zagrebu.

Porazgovarali smo s organizatorima iz Anomije, udruge koja djeluje na Hrvatskim studijima. Marš je nastao kao reakcija na Trumpovu politiku, na ugrožavanje akademskih sloboda i javnog financiranja znanosti, kažu nam, a nekoliko je entuzijasta u Hrvatskoj prepoznalo loše stanje znanosti u Hrvatskoj te je stoga i nastala hrvatska inačica Marša.

[FOTOGALERIJA] Pogledajte najbolje trenutke s prosvjeda za kurikulum na kojem je bilo 40.000 ljudi

Studentska udruga Anomija: ‘Nužne su promjene u sustavu hrvatske znanosti i obrazovanja’

– Budući da se članovi Anomije zalažu za demokratske vrijednosti i transparentnost u obrazovanju, odlučili smo se aktivno uključiti u ovaj projekt i organizacija zagrebačkog Marša za znanost formalno je pripala nama. Međutim, zagrebački Marš je marš svih studenata i građana koji prepoznaju da je nešto trulo u hrvatskom sustavu znanosti i visokog obrazovanja, rekli su nam iz Anomije objasnivši motive za organizaciju jednog tako velikog događaja.

Nadodali su kako je ‘Anomija’ mjesecima dio inicijative Studenti govore koja mjesecima ukazuje na probleme u kojima se Hrvatski studiji nalaze te Sveučilišne platforme pa su stoga i njihovi članovi upoznati s kaotičnim stanjem na Sveučilištu u Zagrebu.

– U pokušaju da dođemo do izvorišta problema, shvatili smo da je kaos na Sveučilištu u Zagrebu samo jedan dio općeg kaosa u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Taj se opći kaos pokazuje i u trenutnoj situaciji oko Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i u tom smislu želimo poručiti da razumijemo i da smo uz naše kolege sa stručnih studija. Marš za znanost izvrsna je prilika da pokažemo hrvatskoj javnosti kako sukoba između studenata nema i da se sukobi umjetno stvaraju na nekoj višoj razini, tumače stanje stvari iz organizacije zagrebačkog marša.

Usto su napomenuli kako se već neko vrijeme radi na organizaciji Marša, bez obzira na probleme koji zadnjih mjeseci pogađaju Studije kao njihovu matičnu ustanovu.

– Iznimno smo zahvalni vrijednim pojedincima koji se trude promovirati važnost Marša za znanost. Sada smo u potpunosti posvećeni organizaciji Marša i nadamo se okupiti što više studentskih udruga iz Zagreba kako bismo svi zajedno pokazali da želimo i zaslužujemo bolje, rekli su nam studenti iz Anomije.

Kažu kako se radi o iznimno važnom pothvatu s obzirom na stanje u kojem se nalazi hrvatska znanost i obrazovanje.

– Smatramo da su promjene u sustavu hrvatske znanosti i obrazovanja nužne i vjerujemo je masovno okupljanje na Maršu sjajan način da se pokaže kako se kola prebrzo kreću nizbrdo. Položaj znanstvenika i studenata ovisi o volji nekolicine i tako jedna uređena država ne bi smjela funkcionirati. Uz to svjedočimo akademskoj korupciji, klijentelizmu, nepotizmu i negativnoj selekciji. Imamo i ministra znanosti koji je dokazani plagijator, koji ima potporu većine saborskih zastupnika, što do apsurda dovodi čitav sustav znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj, zaključuju.

UŽIVO: U Zagrebu se okupilo 40.000 prosvjednika!

Javnu podršku hrvatskom Maršu za znanost dao i dr. sc. Ivan Đikić, a pismo podrške potpisala je i GOOD inicijativa

Facebook stranica Marša za znanost do sada je skupila preko 3 tisuće lajkova, a javnu podršku pokretu dao je i poznati znanstvenik dr. sc. Ivan Đikić.

– Svim sudionicima Marša za znanost u Splitu, Rijeci i Zagrebu želim izraziti osobnu podršku za njihov nastup, da se zajednički založimo za znanost i obrazovanje – Centar razvoja Hrvatske i svakog pojedinca. Pogotovo se misli na kreativnost, kritično razmišljanje i osobnu odgovornost koja će stvarati budućnost mladih generacija i njihovog pravilnog razvoja, rekao je Đikić u videu podrške Maršu za znanost u Hrvatskoj.

Osim Đikića, među prvima svoju su podršku Maršu izrazili Forum za slobodu odgoja i Institut za razvoj obrazovanja.

GOOD inicijativa koja broji 16 članova udruga, centara i drugih organizacija također je poslala pismo podrške Maršu za znanost. Centar za mirovne studije, Centar za ženske studije, Kuća ljudskih prava Zagreb, Zagreb Pride i Mreža mladih Hrvatske samo su neki od članova Inicijative koji su svoj potpis stavili na pismo podrške.

– Potpisane organizacije civilnog društva podržavaju globalni Marš za znanost te sve one znanstvenike i studente koji se zalažu za pravedno društvo, održivi razvoj, javne politike i obrazovanje utemeljeno na kritičkom promišljanju i znanstveno utemeljenim spoznajama i podacima, stoji u pisme podrške GOOD inicijative koje u cijelosti možete pročitati ovdje.

Hoćete li marširati za znanost 22. travnja?

Odgovori