Može se i bez države: Ova hrvatska županija sama ide u reformu školstva

Šef oporbe Davor Bernardić, predstavio je prije nepunih mjesec dana model reforme školstva na lokalnoj razini, najavivši da će u mjestima u kojima SDP dođe na vlast, uvesti dodatne fakultativne sadržaje poput poduzetništva ili građanskog odgoja, financirati stručno usavršavanje nastavnika, unaprijediti informatizaciju školstva te ujednačiti školovanja u različitim lokalnim sredinama. 

foto: Croatian Makers/ Facebook

Hoće li te svoje najave i ostvariti, ostaje nam vidjeti nakon lokalnih izbora, a u međuvremenu župan Varaždinske županije Predrag Štromar, inače član HNS-a, već je poduzeo akcije u ovom polju. Naime, on će u ponedjeljak s predsjednikom Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenadom Bakićem, potpisati Sporazum o suradnji u provođenju projekta STEM kompetencije.

Učenicima Varaždinske županije osigurani udžbenici tri puta jeftiniji od prosjeka

– Nakon nekih razvijenih zemalja kao što su Nizozemska i Velika Britanija, i Varaždinska županija omogućava razvijanje pedagoškog standarda u području znanosti, tehnike i matematike u svim osnovnim školama, objašnjavaju predstavnici Varaždinske županije u svome priopćenju. 

Što će učiniti Varaždinska županija, a što Institut za razvoj i inovativnost mladih? 

Prema Sporazumu koji će u ponedjeljak biti potpisan, Varaždinska županija će za sve osnovne škole kojima je osnivač, nabaviti najsuvremeniji edukativni alat naročito pogodan za razvoj digitalne pismenosti i kreativnosti odnosno mikro-računalo BBC micro:bit.

Institut za razvoj i inovativnost mladih, koji je partner Zaklade Micro:bit za Hrvatsku i nekoliko drugih zemalja, obavit će inicijalnu edukaciju nastavnika STEM predmeta u osnovnim školama čiji je osnivač Varaždinska županija. 

Konačno ulazimo u 21. stoljeće: Prvih 7.000 mini računala poslano školama

Varaždinska županija u mnogim stvarima prednjači kada je riječ o obrazovanju

– Varaždinskoj županiji razvoj obrazovanja na vrhu je prioriteta. Već desetak godina kroz Centre izvrsnosti Varaždinska županija nastoji pomoći nadarenim učenicima. Osim toga, uvođenjem jednosmjenske nastave dodatno se poboljšao cjelokupni obrazovni sustav u županiji. Treba napomenuti kako čak 90 posto učenika u Varaždinskoj županiji pohađa nastavu u jednoj smjeni, dok je hrvatski prosjek tek 16 posto. Zanimljivo je, recimo, i kako u Zagrebu neki učenici nažalost školu još uvijek pohađaju u tri smjene. Uz sve navedeno, svim osnovnoškolcima su osigurani besplatni udžbenici kako bi se pomoglo i njihovim roditeljima. Tu je i sufinanciranje prijevoza za srednjoškolce, a u planu je i uvođenje školskog sustava jednakih šansi – zdrava prehrana za sve srednjoškolce, u priopćenju odaslanom medijima naglašavaju svoje uspjehe i planove iz ureda župana Varaždinske županije.

Odgovori