Osam pozitivnih vijesti koje su obilježile ožujak 2017.

Kao i u veljači i krajem ovog mjeseca odlučili smo sakupiti pozitivne događaje ožujka na jednom mjestu, i na taj način medijskim prostorom proširiti malo pozitive. Neke od takvih vijesti koje su obilježile ovogodišnji ožujak su te da Višnjan dobiva laboratorij za učeničko istraživanje svemira, da Ludbreški učenici putuju na međunarodno robotičko natjecanje u Japan i da je jedan nastavnik novac osvojen u kvizu ‘Potjera’ darovao u dobrotvorne svrhe.

Početak je proljeća, a hladnoće i tmurno vrijeme su iza nas, pa u skladu s lijepim vremenom valja pisati i o lijepim stvarima koje su se u Hrvatskoj dogodile početkom ovog godišnjeg doba. Vjerovali ili ne, uspjeli smo ih ‘iskopati’ čak osam.

Maratonci pomogli konkurentu da završi utrku 

Iako je 17. splitski maraton održan krajem veljače, lijepa vijest s tog događaja u javnost je dospjela početkom ožujka, pa smo ju zato i odlučili uvrstiti u ovomjesečni pregled. Naime, jednom od natjecatelja u maratonu, arhitektu Neni Kneziću , 500 metara prije cilja pozlilo je i nije više mogao nastaviti utrku. 

Dvojica crnogorskih natjecatelja Aleksandar Popović i Nikola Vujačić, umjesto da nastave utrku i ostvare što bolji rezultat, splitskog su arhitekta primili i između sebe nosili sve do cilja. Tom plemenitom gestom svom su konkurentu pomogli da završi svoj prvi maraton.

Veliko srce varaždinskih gimnazijalaca: Afričkim osnovcima poslali školski pribor

Učenici Prve gimnazije Varaždin poslali pribor afričkim osnovnoškolcima 

Na inicijativu Damira Vujanovca, jednog od roditelja učenika Prve gimnazije Varaždin, učenici te škole pokrenuli su hvalevrijednu akciju prikupljanja školskog pribora za afričke osnovce. Gospodin Vujanovac sudjelovao je u Saharskom maratonu, pa je pribor učenicima u izbjegličkom kampu Smara osobno uručio. 

 – Gospodin Damir Vujnovac, koji je roditelj djeteta koje polazi našu školu, ali i prijatelj škole, te sponzor, već je druge godine planirao svoj odlazak na Saharski maraton. Prošle je godine tamo susreo narod koji je prognan iz svojih domova, te koji živi na razmeđi, ničijoj zemlji. Povodom 380. godišnjice naše škole, gospodin Vujnovac održao je izuzetno predavanje za učenike i nastavnike škole o svom boravku, te je već tada najavio ovogodišnji odlazak. Bila je to prilika da na njegovu inicijativu, ali i inicijativu naših knjižničarki Jasminke Horvatić Bedenik i Marinele Marčetić, te uključivanjem Vijeća učenika, pokrenemo akciju prikupljanja punih pernica za učenike u Smari, kao i slikovnica na engleskom jeziku, ispričala nam je ravnateljica škole Janja Banić. 

Članak o ovoj akciji možete pročitati ovdje.

Finalisti Ideje godine iz Ludbrega idu u Japan na svjetsko natjecanje iz robotike

Ludbreški srednjoškolci putuju na međunarodno robotičko natjecanje u Japan 

Finalisti našeg natjecanja Ideja godine iz Srednje škole Ludbreg na nacionalnim su robotičkim natjecanjima u Sinju i Zagrebu ostvarili izvanredne rezultate, čime su si osigurali plasman na međunarodno robotičko natjecanje koje će se ovog ljeta održati u Japanu. 

– Sretan sam zbog učenika što su se plasirali na tako veliko natjecanje, slijede pripreme za natjecanje u Austriji i Sloveniji gdje se isto tako nadamo da ćemo biti na postolju. Učenici inače vježbaju subotama, jer je gotovo nemoguće poslije škole kvalitetno raditi i održati im koncentraciju – naporno je dosta poslije škole ili prakse da ostaju još tri, četiri sata na robotici. Naš sponzor za natjecanje je tvrtka Ducati komponenti koja se bavi obnovljiv izvorima energije i programima mobilnosti. Zahvaljujem se gospodinu Draženu Crnkoviću, direktoru, te se nadam da će nas i dalje podržati, kazao nam je njihov profesor i mentor Željko Posavec. 

Više o ovoj pozitivnoj vijesti pročitajte na ovom linku.

Hrvatski učenici pobijedili na međunarodnom debatnom turniru

Hrvatski učenici pokorili konkurenciju na međunarodnom debatnom turniru 

International World Schools Debate Tournament Slovenia, jedan je od najboljih svjetskih turnira u debati, a upravo su na njemu ovogodišnju pobjedu odnijeli učenici Marija Jarnjak, Hrvoje Kožić i Maja Roglić iz zagrebačke II. i V. gimnazije. Na kraju turnira imali su savršen rezultat – na devet debata nisu izgubili niti jedan jedini bod. 

Kroz tri dana rasprave učenici su analizirali u kojem smjeru trebaju krenuti odnosi između SAD-a i Rusije, kako treba pristupiti stabilizaciji zemalja nakon revolucija, o pravima roditelja koji su počinili kaznena dijela te treba li zabraniti glazbu koja promiče nasilje i to sve na engleskom jeziku. Ostvareni su i zapaženi individualni rezultati učenika, a više o svemu pročitajte ovdje.

Najčitatelj KGZ-a: 12-godišnji Luka u prošloj je godini pročitao čak 156 knjiga

Najčitatelj KGZ-a: Luka ima samo 12 godina, a u 2016. pročitao je 156 knjiga 

Luka Oršanić još uvijek je u osnovnoj školi, a u prošloj je 2016. godini pročitao vrtoglavih 156 knjiga, više od bilo kojeg člana Knjižnica grada Zagreba. S prosječno tri knjige tjedno osigurao si je tako titulu Najčitatelja godine. 

Ovaj pametni osnovac već sada zna da želi ići u gimnaziju i studirati na PMF-u, a nakon toga želi doktorirati kvantnu ili klasičnu fiziku, a najviše voli enciklopedije, znanstvenu fantastiku, dnevnike i stripove. Najdraže knjige su mu enciklopedija ‘Uzmi me’ i serijal o Harry Potteru, a najdraža autorica Sanja Polak. Više o Luki i ovom vrijednom priznanju i nagradi pročitajte ovdje.

U Višnjanu otvoren jedinstven laboratorij za učeničko istraživanje svemira

U Višnjanu otvoren jedinstven laboratorij za učeničko istraživanje svemira 

Znanstveno edukacijski centar Višnjan je kroz projekt ‘Zajedno smo jači’ dobio novi, jedinstveni laboratorij koji će mladima omogućiti sudjelovanje u cjelogodišnjem programu. Kroz zabavne i moderne vježbe đaci osnovne i srednje škole učit će kemiju, biologiju i astrologiju, a srednjoškolci mogu provoditi i zahtjevnije, specijalizirane projekte s kojima će stjecati vrijedno znanje i iskustvo iz sve popularnijih STEM područja. 

Ovisno o konfiguraciji, novi laboratorij u Višnjanu može primiti deset učenika za jednostavnije vježbe, odnosno pet do šest srednjoškolaca za istraživački rad, a radi se o jedinstvenom laboratoriju u Hrvatskoj. Članak u potpunosti možete pročitati ovdje.

Osoba mjeseca: Profesor teologije i samohrani otac u Potjeri dao pa ispunio veliko obećanje

Profesor koji je na Potjeri osvojio 49.500 kuna nagradu donirao u dobrotvorne svrhe 

Nikola Kuzmičić 48-godišnji je profesor teologije u zagrebačkoj Gimnaziji Tituša Brezovačkog. U kvizu ‘Potjera’ pokazao je zavidno znanje te sa svojim suigračem podijelio dobit od 89 tisuća kuna. Ovaj samohrani otac srednjoškolca i studenta svojih 49.500 kuna odlučio je darovati u humanitarne svrhe, a da stvar bude još bolja, to je učinio i kada je u kvizu Najslabija karika osvojio 14. tisuća kuna. 

– Novci mi nisu bili motiv za sudjelovanje u kvizu, nego je to bio izazov i želja da iskušam nešto što još nisam. Razgovarajući sa svojim sinovima (to su ta moja dva dečka!) zaključili smo da ćemo eventualni novac darovati u humanitarne svrhe, otkrio nam je profesor u intervjuu kojeg možete pročitati ovdje.

LiDraNo 2017. okupio 500-tinjak gledatelja, sudionika i njihovih mentora 

Ovogodišnja smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2017. okupila je u Primoštenu petstotinjak gledatelja, sudionika i njihovih mentora. Talentiranim mladima, podršku su pružili i novinari portala srednja.hr, koji su ondje porazgovarali s mnogima od njih te snimili nekoliko sati scenskih nastupa, koje možete vidjeti na našem YouTube kanalu

Šeraj pozitivu, blokiraj negativu!

Više o inicijativi Šeraj pozitivu, blokiraj negativu! saznajte na linku ovdje.

Odgovori