Ova hrvatska županija čak 40% svoga proračuna izdvaja za obrazovanje

Da i jedinice područne samouprave mogu biti pozitivni primjeri vizionarske raspodjele javnih sredstava, svjedoči primjer Zagrebačke županije. Ona prednjači po ulaganju u obrazovanje, za koje već 15 godina izdvajaju čak 40% ukupnog županijskog proračuna.

foto: os-klinca-sela.skole.hr

Radi takvih ulaganja, u zadnjih je 15 godina u ovoj županiji izgrađeno 50-ak projekata u školstvu, a samo od 2013. godine, Zagrebačka je županija sufinancirala izgradnju i dogradnju ukupno 13 školskih objekata i dvorana, piše Jutarnji list.

Po stoti put zaključeno da ulaganje u obrazovanje treba postati prioritet

Konkretno, ova je županija u nepune četiri godine, sufinancirala ili financirala gradnju odnosno dogradnju škola u Rakitju, Kloštar Ivaniću, Samoboru, Zaprešiću i Klinča Selima te gradnju sportskih dvorana u Brdovcu, Nespešu, Luki, Velikoj Gorici, Mariji Gorici, Rakitju, Rakovcu i Samoboru.

Ukupna izdvajanja za tih 13 projekata od 2013. godine iznosila su oko 70 milijuna kuna.

Osim infrastrukturnih projekata Zagrebačka županija znatna sredstva izdvaja i za studentske te učeničke stipendije.  

Od 2013. do 2016. dodijeljene su 762 stipendije, a u ovoj godini je još 192 nova stipendista. Kriteriji za dodjelu stipendija su izvrsnost te socijalni kriterij, a te potpore iznose 1.000 kuna mjesečno za studente i 500 kuna mjesečno za školarce.

Ovih 11 gradova u Hrvatskoj izdvaja najviše novca za stipendiranje učenika i studenata

Kada je riječ o učeničkim stipendijama, prednost imaju oni koji se školuju za deficitarna zanimanja. Takva su u Zagrebačkoj županiji pedikeri, kuhari, slastičari, elektroinstalateri, elektromehaničari, strojobravari, bravari, limari, alatničari, tokari, tapetari, stolari, instalateri grijanja i klimatizacije, vodoinstalateri, plinoinstalateri, mesari, kemijski čistači, fasaderi, staklari, krojači, galanteristi elektroničari – mehaničari, armirači, tesari, monteri suhe gradnje, zidari, pekari, podopolagači, zlatari, krovopokrivači i izolateri.

Inače, osnovni uvjet za dobivanje stipendija je prebivalište u ovoj županiji.

Kada je riječ o ulaganjima u obrazovne ljudske kapacitete, Zagrebačka je županija primjerice u zadnje dvije godine zaposlila i 162 pomoćnika u nastavi, čime je povukla maksimalan iznos sredstava iz Europskog socijalnog fonda, a i povećala udio vlastitih sredstava.

Odgovori