Prilikom hvalisanja, HDZ pogriješio naziv Ministarstva nadležnog za obrazovanje

Iako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja kroz povijest često mijenjalo svoj naziv, njegovo bi ime trebao znati Odbor za odgoj i obrazovanje HDZ-a. Trebao, ali ne zna. Spomenuti se Odbor putem Facebooka pokušao pohvaliti kako je HDZ povećao proračunska sredstva za taj resor, prilikom čeka su iskoristili naziv kojeg je to državno tijelo nosilo do 2011. – Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Greška je time veća što je upravo HDZ pred dva mjeseca donio odluku da sport dobiva zaseban, Središnji ured za šport i više uopće nije u nadležnosti MZO-a. Usput su i na svom prikazu iskoristili fotografiju škole koja uopće nije u Hrvatskoj.

Foto: Facebook, Odbor za odgoj i obrazovanje HDZ-a

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kroz hrvatsku je povijest često mijenjalo svoj naziv. Ovo se tijelo državne uprave zvalo Ministarstvo prosvjete i športa, a resor prosvjete je bio i dio Ministarstva kulture i prosvjete. Do 2011. godine i vladavine SDP-a naziv tijela bio je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a od 2011. do listopada 2016. i nove HDZ-ove Vlade, ovo se državno tijelo zvalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Predsjednica Hrvatske ne zna naziv ministarstva nadležnog za obrazovanje

Sport niti šport uopće ne pripadaju navedenom resoru

Trenutna, 14. Vlada Republike Hrvatske donosi Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, prema kojemu se osniva Središnji državnu ured za šport. Time sektor sporta prestaje biti dio Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje od 16. listopada nosi ovaj naziv.

To, čini se, nije poznato Odboru za odgoj i obrazovanje Hrvatske Demokratske Zajednice, koji se putem Facebooka odlučio pohvaliti da su povećali proračun MZO-a. Tom prilikom Ministarstvo su nazvali imenom koje je nosilo za vrijeme Vlade Ive Sanadera i Jadranke Kosor, prije 2011. godine.

– 11, 2 posto; 1,6 milijardi kuna; povećanje proračuna Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u proračunu RH za 2017. godinu, stoji na posteru kojeg je HDZ-ovo tijelo nadležno za odgoj i obrazovanje objavilo.

Sličnu je pogrješku napravila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kada je u svibnju tadašnji MZOS preimenovala u Ministarstvo obrazovanja, prosvjete i sporta. Radi li se i ovoga puta o neznanju ili pak HDZ ponovno planira mijenjati naziv tijela, nije poznato. Možda samo previše vjeruju internetu, budući da domena Ministarstva znanosti i obrazovanja još uvijek glasi www.mzos.hr.

Proračun Republike Hrvatske, a fotografija škole iz BiH

Ipak, pogrešan naziv Ministarstva znanosti i obrazovanja nije jedini promašaj na ovom prikazu. Naime, iako je riječ o proračunu Republike Hrvatske na fotografiji se ne nalazi škola iz Hrvatske, već nam susjedne Bosne i Hercegovine.

Radi se o Gimnaziji Mostar, a zašto je za prikaz HDZ-ov Odbor za obrazovanje odabrao baš ovu školu, nije poznato.

Fotografija je u vlasništvu bosanskohercegovačkog poduzeća za prostorno i urbanističko planiranje, projektiranje, studije i konzalting, Ecoplan. Iz tvrtke su nam pak kazali kako su ih kontaktirali iz HDZ-a i dobili prava na korištenje fotografije.

Odgovori