[VIDEO] Stravično: Zombiji zaposjeli jednu zagrebačku gimnaziju

Jeste li se ikada zapitali kako bi bilo da se u vašu školu infiltriraju zombiji? Pomalo neobična situacija, ali upravo je takva ideja pala na pamet zagrebačkim srednjoškolcima koji su je uspješno i realizirali u kratkometražni film. Sve je započelo na satu Engleskog, da bi završilo na revijama filmova.  

screenshot

‘Sedam sati kasnije’ ime je kratkometražnog filma koji je nastao u kreativnoj radionici mladih filmaša Lovre Preprotnika, Svena Batinića, Tina Hađija Veljkovića i Vjerana Tina Turka iz Gimnazije ‘Tituša Brezovačkog’ u Zagrebu. Scenarij su smišljali nekoliko tjedana, a na ideju su došli zahvaljujući profesorici Vanji Šrajer. Porazgovarali smo s jednim od glumaca koji nam je otkrio detalje nastanka filma kao i gdje je sve film prikazan. 

Provjerite pobjednike 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala

Film umjesto prezentacije na satu

U filmu glavni glumci cijelo vrijeme pričaju na engleskom jeziku, što je inače rijetkost u filmskim uratcima mladih filmaša. Razlog tomu otkriva nam Lovro, činjenica što je sve i započelo upravo na satu Engleskog. 

– Na jednom satu Engleskog, naša profesorica Vanja Šrajer podijelila je prezentacije koje je svatko trebao napraviti, ali je spomenula da umjesto prezentacija možemo napraviti film. Tako smo odmah nas par koji se inače bavimo filmom odlučili snimiti kratkometražni projekt. Doduše, nismo još bili sigurni o čemu bismo snimali film, ali kako je naša profesorica veliki obožavatelj zombija i serije ‘The Walking Dead’, odlučili smo nekako ubaciti zombije u srednju školu, kaže nam učenik četvrtog razreda.

Scenarij za film kaže, pripremao se tjednima pa se njihov naizgled mali zadatak pretvorio u ozbiljni projekt na kojemu su revno radili duže vrijeme. 

– S obzirom na to da je film je morao biti na engleskom, a kako smo se sjetili da je najbolje snimati neku trash komediju jer nam je budžet bio ograničen, naš engleski jezik smo onda prilagodili tom žanru filma. Zato i zvuči kao iz nekih 80-ih trash filmova. Par tjedana smo osmišljavali cijeli scenarij, razmišljali kako ćemo zombije ubaciti u srednju školu, ali na kraju nas je nekako inspiracija odjednom lupila i brzo smo osmislili cijelu priču i kako bismo htjeli da film završi, dodaje Lovro. 

Film prati dva glavna junaka u borbi protiv strašnih zombija koji su zaposjeli školu, a kroz radnju pratimo i snažnu povezanost na oko dva potpuno različita karaktera. 

– Iako nismo imali ideju za scene flashbackova dva glavna lika, što se na zadnji dan snimanja sjetio moj najbolji prijatelj i redatelj filma Sven Batinić i rekao kako bismo trebali produbiti prijateljski odnos dva glavna lika. Tako se i sjetio da trebamo ubaciti scene flashbackova gdje se prikazuje kako čvrsto prijateljstvo likovi imaju, otkriva mladi filmaš. 

Upoznajte varaždinski studio u kojem nastaju animirani radovi mladih filmaša

Revije i festivali

Oko imena filma nisu dugo dvojili pa je film ‘Sedam sati kasnije’ dobio naziv upravo zato što je i radnja filma odvija nakon sedmog sata. 

– Naslov filma nam je pao na pamet čisto zato što se cijeli film odvija nakon sedam školskih sati, odnosno kada likovi Turk i Sven ostanu nakon škole ponavljati engleski jer im se ispit približava, kaže nam maturant. 

Kao i svaki veliki filmski projekt, tako i ovaj prolazio je kroz kroz brojne poteškoće i nedostatke, no maturantima zagrebačke gimnazije ni u jednom trenutku nije palo na pamet prekinuti snimanje. 

– Samo snimanje trajalo je čak mjesec dana iako se čini po stupnju profesionalnosti da je snimljen tijekom jednog dana. Da ne spominjemo puno problema koje smo imali tijekom snimanja i nedostatak statista, iskren je Lovro koji kao i ostatak ekipe planira se nastaviti baviti snimanjem filmova, a danas sutra i upisati akademiju.

‘Sedam sati kasnije’ do sad je prikazan na najpopularnijem festivalu za mladež u Karlovcu na ‘Filmskoj reviji mladeži’, zatim na ‘Festivalu Smijeha’ u Zagrebu te na ‘Screen on the Greenu’.

Provjerite kako se su se Sven, Vjeran Tin i ostali snašli u borbi protiv mračnih zombija.

Odgovori