Što način na koji nosiš bradu govori o tebi

Možda ste pročitali ovaj naslov i pomislili nešto tipa ‘Kakvo je ovo smeće? Koje notorne gluposti! Srednja.hr je fakat propala. Ovo je ispod svake razine! Kakva brada i brkovi?’. Možda ste i u pravu, ali s obzirom da ste kliknuli na tekst ipak vas zanima tako da nemate pravo glasa. 

foto: YouTube; screenshot

Dakle, što vaša brada i brkovi otkrivaju o vama? Vjerovali ili ne, dosta toga. Način na kultiviramo dlake na licu može biti poprilično znakovit. Naime, brada i brkovi su jedan od rijetkih stilskih obilježja koja nimalo nisu određena kupovnom moći, a osim u ekstremima, nisu ni kulturno određeni. 

U prijevodu, pod 1) brada i brkovi su besplatni, slobodni ste da ih uređujete kako vas volja bez obzira na to jeste li spremni dati 500 kuna za platnene Vensice, pod 2) različite stilove možete furati bez obzira dal’ ritualno žrtvujete mačke dok slušate Gorgoroth (not sure if band) ili idete na nedjeljnu misu. I Ronaldo i Joey Ramone su (bili) glatko obrijani. 

Način na koji nosimo bradu i brkove puno je osobniji od supkulturne afilijacije, od platežne moći, od nacionalne pripadnosti, od hobija, od navika i od mnogočega drugoga. Način na koji nosimo bradu i brkove o nama govori puno više o nama od mnogih socijalnih i kulturnih karakteristika. 

Sad, naravno, u svakom slučaju postoji milijun varijabli. Isto kao kad na nekom portalu vidite tekst naslova ‘pitali smo dečke što ih najviše smeta kod cura’. Na to pitanje postoji odgovora koliko postoji cura. Neke cure su brutalno kul i kod njih mi ne smeta ništa, a kod nekih mi smeta što žive u krugu od tristo kilometara od mene.

 Isto je i ovim primjerima. Ovaj tekst je brutalno i nepošteno generaliziranje i ne bježi od toga. Zato se nemojte vrijeđati i čitajte pod pretpostavkom da ste iznimka. Osim u slučaju da niste. 

Kako sam počeo hejtati Hrvoja Šalkovića

1. Glatko obrijan

Kada možete imati nekakvu bradu, a nemate nikakvu, to znači da možete imati nekakvu osobnost, a nemate nikakvu. Nedostatak ikakve brade znak je nedostatka duše. I to ne u nekakvom sociopatskom smislu, već u -pinokio- lutka na koncu smislu. Vi ste osoba koja nosi – college since 1986 New York Sport- majice. Vi ste osoba koja funkciju pretpostavlja stilu. Vi ste osoba koja se mogla igrati svojim vizualnim identitetom, ali odabrala to ne učiniti. Vi ste osoba koja u restoranu naručuje pohano i pomfri. Vi ste osoba koja ljetuje u Vodicama. Vi ste univerzalni i zamjenjivi. Vi ste osobe koje cure ostavljaju.

Osim ako je nedostatak ikakve dlake na licu u kontrastu s nekim drugim vrlo vidljivim obilježjem, tipa tetovažama, dugom kosom, skupom odjećom i tako dalje, nebitni ste.

2. Solo brk

Vi ste ona osoba koju je H&M uvjerio da su havajske košulje kul. Vi ste toliko nesigurni i nezanimljivi da vam se čak i natruha pedofilstva čini kao poželjan začin za vašu bljutavu ličnost. Užas. 

3. Mušketir kombo (Brkovi plus bradica)

Vi ste student iz Bosne koji se trudi da ga se u Zagrebu smatra kul, ali u tome ne uspijeva. Kvalificirate se za Krivi put, tu i tamo neku ružnjikavu studenticu iz Požege i ništa više. 

4. Rijetka brada s razdvojenim otočićima dlake

Vi ste oduvijek htjeli imati bradu, a sada kada napokon možete, i dalje ne možete. 

5. Soul patch (četkica ispod usnice)

Ono što ti misliš da o tebi govori da si poželjno društvo, drugima govori ‘date rape’. Što sad to znači za generalnu konstrukciju tvoje ličnosti ne znam, ali prva rečenica bi trebala biti dovoljna da se zapitaš što radiš i kuda ideš u životu.

Fenomen paćeništva za Johnnyjem Štulićem

6. Trodnevna bradica

Ovaj je stil, barem deklarativno, najomiljeniji među djevojkama. To što ti nosiš trodnevnu bradicu, koja je dovoljno prisutna da bude muževna, a dovoljno pitoma da budeš pristojan, govori jako puno o razini pičkopaćeništva unutar sklopa tvoje ličnosti. Sve što ti činiš uvjetovano je time da se umiliš nekoj nesretnici. Faks koji si izabrao, odjeća koju si kupio, sport kojim se baviš, prijatelji s kojima se družiš, sve , ali baš sve na tebi usmjereno je da dođeš do pičke. Wow. 

7. Wolverine zalisci

Ti si toliko gama osoba, da uopće nije bitno što nosiš. Pod tim mislim na to da tebe ni malo nije briga što dugi misle o tebi, a drugi o tebi opće ne misle. Osim ako su ti blizu. Onda im se malo gadiš, ali to nije zbog brade, već zbog toga što ne mijenjaš majicu po tri dana.

8. Puna kozja bradica

Ti si rođen 93. i furaš furku iz 93. Dosta je izgledno da ćeš završiti radeći na bezinskoj i nuditi ekipi Lion čokoladice koje su na akciji.

9. Viking brada

Gusta brada skriva ti lice, ali ti njome pokušavaš sakriti puno više od lica. Ti njome pokušavaš sakriti da si bez nje isti kao i svaki lik bez brade. Tvoja gusta i duga brada je muf kojim daleko od očiju svijeta skrivaš činjenicu da si običan, nezanimljiv, bljutav i bezličan. Da su ljudi hrana, ti bi bio pohani kruh. Svi te tu i tamo mogu pojest, ali nikome nisi omiljen. Brada je tvoja majoneza, kojom pokušavaš zamaskirati činjenicu da si u hranidbenom lancu u potpunosti zamjenjiv.

Odgovori