Ova čudna priča se krije iza naziva pjesme ‘Smells Like Teen Spirit’

Pjesma ‘Smells Like Teen Spirit’ je svevremenski hit američkog benda Nirvana s Neverminda odnosno jednog od najprodavanijih albuma svih vremena.

No, taj hit, koji je bio himna generacijama mladih i koji se doživljavao kao vapaj za slobodom tinejdžera, zapravo je dobio ime po deodorantu za mlade djevojke – Teen Spiritu.

Foto: Beba s Nirvaninog albuma sada 22-godišnji student

Od provokacije pomislio da je revolucionarni tinejdžerski slogan

Naime, Katherine Hanna pjevačica Bikini Killa i kolegica iz benda tadašnje Kurtove djevojke Tobi Vail, jednu se večer u kolovozu 1990. družila s Kurtom. Potom su završili u njegovoj sobi te je je pjevačica, dok je frontmen Nirvane spavao, iz zezancije na zid napisala ‘Kurt Smells Like Teen Spirit’ (Kurt miriše na ženski dezodorans ‘Teen Spirit’)

Inače taj je deo koristila spomenuta Kurtova djevojka Tobi, no on to nije znao pa je od Katherinine provokacije i šale, pomislio da je neki mangupski revolucionarni slogan, koji je uvrstio u naziv svoje kultne pjesme.

Par mjeseci poslije tog događaja s Katherine, Kurt je shvatio šalu, ali se nije puno obazirao na zabunu, već je pojasnio da se šala dobro uklopila jer je pjesma ionako otpočetka zamišljena kao zezancija.

Na YouTube se pojavila demo snimka starog benda Kurt Cobaina

U jednom kasnijem intervjuu Kurt je rekao da je radeći na pjesmi Smells Like Teen Spirit pokušao stvoriti ultimativni pop hit, koji će biti njegova verzija pjesme ‘More Than a Feeling’.

Novoselicu se pjesma nije svidjela

Kada je prvi put odsvirao muziku iz pjesme na probi, basistu Kristu Novoselicu se nije nimalo svidjela pa je izjavio da je ‘smiješna’.

Već tada autoritativni Kurt je na to poludio te natjerao bend da ju svira sat i pol bez prestanka. U duhu Stockholmskog sindroma, basistu hrvatskih korijena se potom pjesma ipak počela sviđati! 

Nakon toga je Kurt počeo pisati tekst pjesme, koji možda zvuči duboko i maštovito, no sudeći po njegovim izjavama to je bila ‘samo zezancija zbog pomisli da imamo revoluciju’.

Kada je pjesma postala veliki hit, Kurt je ju često odbijao svirati te je ponekad namjerno umjesto nje svirao ‘More Than a Feeling’ samo da bi pokazao kako ga boli briga za to što publika želi.

Odgovori