Asistent s TVZ-a imao problema s elektrotehnikom pa pokrenuo video kanal na kojem ju poučava

Vladimir Šimović je asistent na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu iz predmeta Osnove Elektrotehnike 1 i 2. Inače je diplomirani FER-ovac te kako nam sam priznaje osoba koja već cijelu vječnost vuče tri ispita na Financijskoj matematici na zagrebačkom PMF-u. Kako bi zainteresiranima smanjio muke s Osnovama elektrotehnike, koje su i njega tištile dok je studirao na FER-u, pokrenuo je YouTube kanal, na kojem snima predavanja s ovog kolegija. Ono što je značajno, a što nam Šimović objašnjava je da se spomenuta tematika predaje na isti način na manje više svakoj elektrotehnici u regiji. 

Screenshot: YouTube

Uz vježbe, Šimović tu i tamo na svome kanalu pojasni kako se rješavaju zadaci s pojedinog ispitnog roka iz elektrotehnike na TVZ-u. Njegov YouTube kanal se zove jednostavno Osnove elektrotehnike, a što, zašto i kako ga je odlučio pokrenuti, detaljnije nam je sam obrazložio.  

Loše strane državne mature: FER uveo Elementarnu matematiku zbog sve lošijeg predznanja brucoša

Ako imate nejasnoće s auditornim vježbama sada ih možete preslušati u tišini svoga doma

Kako nam Vladimir govori, bio je prosječan student FER-a, kojeg su mučile Osnove elektrotehnike. S obzirom da studenti uz predavanja, sada nejasnoće mogu preslušati u njegovim video lekcijama, trebalo bi im biti barem malo lakše. 

– Glavni razlog pokretanja kanala jest pružanje mogućnosti studentima da u privatnosti svog doma mogu poslušati auditorne vježbe. Nekima je to potrebno jer iz raznih razloga (bolest, posao itd…) nisu mogli prisustvovati terminu vježbi, a većini je to dobro došla prilika da ponove i utvrde naučeno. S obzirom na to da su Osnove elektrotehnike 1 i 2 predmeti prva dva semestra, nekim studentima kanal pomaže jer ih je i dalje sram pitati za pojašnjenje pred kolegama. Naravno, kanal pomaže i meni samom. Tijekom nastave se trudim komunicirati sa studentima te držati opuštenu atmosferu, a YouTube omogućava preko forme komentara još jedan kanal komunikacije na relaciji predavač-student, detaljno obrazlaže Šimović. 

Profesor s TVZ-a pokrenuo web site na kojem detaljnije pojašnjava gradivo koje predaje

Osim hrvatskih školaraca i studenata, kanal je koristan i za zainteresirane iz zemalja okruženja

Za razliku od niza drugih disciplina, elektrotehnika je univerzalna znanost, istovjetna na svim meridijanima i paralelama. S obzirom da između Hrvatske i zemalja okruženja ne postoji jezična barijera, Šimović tvrdi da kanal s predavanjima, koriste i učenici te studenti izvan granica Lijepe naše.

– Osnove elektrotehnike su širok pojam te mnogima u regiji treba pomoći sa savladavanjem srodnog gradiva. Po sličnom programu se na fakultetima uče Osnove i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. 50% prometa kanala je izvan granica Hrvatske, govori Vladimir napominjujući da je publika raspršena i u smislu obrazovnog stupnja te vrste škole.

[VIDEO] Sasvim obični ferovac savjetuje kako upecati ribu preko Fejsa

Za početak auditorne vježbe, ali neće na tome stati

Tražili smo Vladimira Šimovića da nam pojasni i zašto se isključivo odlučio za snimanje auditornih vježbi. 

– Snimati svoje auditorne vježbe je bio odličan prvi korak u područje online obrazovanja. Moglo bi se reći da tako skupljam iskustvo. Sljedeći korak bi bilo snimanje predavanja, dakle proširenog teoretskog dijela te popratnih praktičnih tutoriala vezanih za neke bazične elektrotehničke mjerne instrumente, rekao nam je ovaj asistent s TVZ-a.

Dodaje i kako je u planu usavršavanje postojećeg kanala.

– Volio bih snimiti rješenja s objašnjenjima svih zadataka iz najpopularnijih zbirki na području elektrotehnike (Pinter, Šehović, Kuzmanović…). Tek onda bih razmišljao o grananju na neki drugi kolegij to jest područje. Ali da, želja postoji, jedino ograničenje je vrijeme, za kraj govori Šimović. 

Odgovori