Nosim sve torbe, a nisam magarac: Hrvatski petaši na leđima ‘tegle’ i do 9 kilograma

Želeći ukazati na problem težine torbe hrvatskih školaraca, YouTube bloger Krooncheck odlučio je provesti eksperiment u kojemu je izmjerio težinu torbe petašice Mije, za svaki dan nastave u tjednu. Rezultati su bili poražavajući. Iako je preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo takva da bi torba trebala težiti između 5 i 10 posto težine djeteta, hrvatski petaši ‘tegle’ torbe koje su teže čak tri puta od preporučenog makimuma.

Screenshot: Krooncheck; YouTube

Petašici Miji najdraži je predmet matematika, a najteži – školska torba. Vaganjem njene školske torbe, bloger Krooncheck došao je do zaključka kako je ista čak tri puta teža od preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

U nekoliko jednostavnih koraka starom školskom ruksaku podarite novi izgled

Prema toj preporuci Zavoda, školska torba treba biti primjerena težini i dobi djeteta, odnosno težiti od 5 do 10 posto tjelesne težine djeteta. Dio dana u tjednu, torba petašice Mije teži sedam, osam, a ponekada čak i devet kilograma, što je između 25 i 30 posto njene tjelesne težine.

Trenutne posljedice preteške školske torbe su bolovi u ramenima, trnjenje u rukama i prstima te zamor vratne i leđne muskulature. No, na žalost, nošenje tako teške školske torbe ima i svoje dugoročne posljedice.

– Zbog prevelikoga i nepravilnog opterećenja, muskulatura će se brže zamarati i dijete će to osjećati kao brži gubitak mišićne snage, bol u mišićima ili ‘bol u kostima’, ili kako to djeca opisuju – bole ih ruke ili noge. Zapravo je riječ o boli u području hvatišta mišića za kost uzrokovanoj prevelikim opterećenjem. Zamor muskulature, osobito leđne, može dovesti do nepravilnog držanja, a to samo još pogoršava stanje i pojačava zamor i bolnost muskulature, stoji u preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koju je pripremala doktorica Vesna Jureša.

Odgovori