Pogledajte najbolje od državne smotre LiDraNa 2016.

Državna smotra LiDraNo održana je prošlog tjedna Šibeniku. U ‘Gradu prijatelja djece’ Agencija za odgoj i obrazovanje okupila je najuspješnije i najtalentiranije učenike osnovnih i srednjih škola iz svih hrvatskih županija koji su prisustvovanjem na županijskoj razini svojim literarnim i novinarskim radovima te dramsko-scenskim nastupima osigurali svoj odlazak na državnu smotru.

Izvor: Agencija za odgoj i obrazovanje

Na jubilarnoj 25. Smotri LiDraNa u vidu literarnih, novinarskih radova, školskih listova, radijskih emisija te radioigrama i scenskim nastupima u četiri dana predstavilo se ukupno 296 učenika osnovnih te 176 učenika srednjih škola.

LiDraNo kao prostor za sukobljavanje s profesionalnom temom

Ovogodišnja državna smotra započela je pojedinačnim scenskim nastupima, a kasnije su uslijedili nastupi dramskih skupina, stručni razgovori te okrugli stolovi za talentirane mlade literarce i novinare. 

Stručne razgovore i okrugle stolove održala su prosudbena povjerenstva među kojima su bili redom stručnjaci iz literarnog, novinarskog, filmskog i kazališnog svijeta. 

Kako je LiDraNo smotra, o svim se radovima i nastupima javno diskutiralo.

 – Smotra je nešto gdje se ne njeguje kompetitivnost i toga nedostaje u našem obrazovnom sustavu. Obrazovni sustav kreiran je, nažalost, tako da se svi borimo biti bolji jedni od drugih. Značajka LiDraNa jest ta da su svi pobjednici, kazala je u obraćanju LiDraNovcima Jadranka Žanković Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. 

Na državnoj smotri nastupili su učenici koji su ostvarili najzanimljivije i najcjelovitije radove u svim izrazima. 

I predsjednik državnog povjerenstva smotre, hrvatski redatelj Mario Kovač istaknuo je važnost LiDraNa za kojeg smatra kako je upravo ova učenička smotra svojevrsni inkubator za djecu i mlade koji ih priprema za daljnji život. 

– Mnogim danas profesionalnim novinarima, književnicima i kazalištarcima, LiDraNo je bio prostor za prvo ozbiljnije suočavanje s profesionalnom tremom. A trema ili strah pred publikom je dobra stvar, to znači da vam je stalo do mišljenja drugih i da stvarate sa željom da poruku svog rada prenesete ostalima, istaknuo je Kovač dodavši i to kako neki LiDraNovci možda nisu uronili u novinarski i umjetnički svijet, ali su definitivno postali kvalitetna publika.

LiDraNo iz perspektive jedne učenice

Objavljen je i zbornik radova sa smotre

Ono što doprinosi vrijednosti ovogodišnjem LiDraNu je i javna objava Zbornika gdje su objavljeni svi literarni i samostalni novinarski radovi učenika koji su pozvani na državnu smotru. Za ostale izraze objavljuju se imena učenika i mentora te naslovi radova u ostalim kategorijama. 

Zbornik je značajna, ali ujedno i jedina godišnja antologija učeničkih literarnih i samostalnih novinarskih radova takve vrste. Posebnost ovogodišnjeg LiDraNa, istaknula je ravnateljica Zanković Pečenković je i ‘povratak’ na smotru učenika mlađih razreda osnovne škole. 

Ovogodišnji šibenski domaćini na smotri za osnovnoškolce bila je Osnovna škola Brodarica dok je Tehnička škola Šibenik ugostila LiDraNovce srednjih škola.

Odgovori