Srednjoškolci na zidovima osječkih bolnica, škola i vrtića prave svoje maturalne radove

Učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Osijeku svoje maturalne radove ostavljaju na zidovima osječkog KBC-a, škola i vrtića. Naime, maturanti iz navedene škole oslikavaju zidove po ambulantama, čekaonicama i dnevnim bolnicama uveseljavajući tako najmlađe, ali na taj način i zaključuju svoje srednjoškolsko obrazovanje.

Foto: Screenshot YouTube

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku , koja se nedavno ‘riješila’ starog naziva Škola za tekstil, dizajn i primjenjene umjetnosti, sklopila je suradnju s osječkim KBC-om u kojoj maturanti za svoje završne radove oslikavaju zidove. Riječ je o obostranoj koristi – učenici dobivaju čistu površinu za svoj maturalni rad te tako stavljaju točku na i svom srednjoškolskom obrazovanju, a ujedno djeci uljepšavaju boravak na Pedijatriji, piše Glas Slavonije.

Studenti oslikavanjem uljepšavaju dom Stjepan Radić

– Kad smo dobili taj prijedlog, odmah smo ga rado prihvatili jer je riječ o vrlo talentiranim učenicima koji od bijelog zida naprave čudo. Motive su sami odabrali, a da je pun pogodak, govore i zainteresirana djeca, koja rado proučavaju što je sve naslikano i na taj način odagnaju strah. Osim toga, taj prostor više sliči vrtiću nego bolnici, što malim pacijentima puno znači, objasnila je predstojnica klinike Silvija Pušeljić za Glas Slavonije.

Ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Ina Marić potvrdila je da je ovakav način izrade maturalnog rada u sklopu nastavnog programa. Također je otkrila i da je osječki KBC samo jedna u nizu ustanova čije su zidove ukrasili talentirani učenici. Ističe kako na ovaj način brojni likovni radovi ostaju kao trajna uspomena te da je njena škola potpuno otvorena lokalnoj zajednici.

– Naravno da dopuštam rad učenika u drugim ustanovama, jer su likovni radovi slikarima u nastavnom planu i programu. Osim u bolnici oslikavaju zidove i u školama, vrtićima, ali i u našoj školi. Mural koji imamo završni je rad učenika iz 2008. godine. Punih šest godina i nadalje bit će trajna uspomena, baš kao i svaki drugi u nekoj drugoj ustanovi, izjavila je za Glas Slavonije ravnateljica Marić.

Odgovori