Za izostanak do tri dana više neće biti potrebna ispričnica liječnika

Novim Pravilnikom o izmjenama pravilnika o izricanju pedagoških mjera, roditelji više neće morati unaprijed najavljivati izostanak djeteta do tri uzastopna dana, već će takav izostanak moći opravdati bez najave, i to više puta kroz godinu. Novina je i da određene institucije i ustanove mogu opravdati izostanak školaraca, poput učeničkog doma ili sportskog kluba.

Foto: srednja.hr

Prema donedavno važećem Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, roditelji su mogli opravdati izostanak djeteta do tri, sedam ili petnaest dana, ali samo ako su unaprijed od razrednika, ravnatelja ili nastavničkog vijeća zatražili pisano odobrenje. U slučaju da ispričnica nije dostavljena, roditelj je mogao godišnje, osobno ili pisanim putem, opravdati izostanak od tri dana koja nisu uzastopna.

Izbacivanje učenika sa sata i upisivanje neopravdanog je nezakonito, ali ipak se događa

Izmjenom tog Pravilnika koja je na snazi od srijede, roditelji za tri dana izostanka više ne mora unaprijed tražiti pisano odobrenje, a takav se izostanak može opravdati više puta godišnje.

– Opravdanost izostanka s nastave zbog zdravstvenih razloga u trajanju duljem od tri radna dana uzastopno dokazuje se liječničkom potvrdom, stoji u novom Pravilniku.

Novost je i da od sada i određene institucije i ustanove mogu opravdati izostanak školaraca, poput učeničkog doma ili sportskog kluba.

– Izostanak učenika s nastave može se opravdati i odgovarajućom potvrdom nadležne institucije, ustanove ili druge nadležne fizičke ili pravne osobe (Ministarstvo unutarnjih poslova, sud, nadležni centar za socijalnu skrb, ustanova u koju je učenik uključen zbog pružanja pomoći ili dijagnostike, škola s umjetničkim programima, škola stranih jezika, učenički dom, sportski klub, kulturno-umjetničko društvo, kazalište u koje je učenik uključen, specijalistička ordinacija u kojoj je obavljen pregled ili dijagnostička pretraga i drugo), uključujući i e-potvrdu o narudžbi za pregled u zdravstvenoj ustanovi, novost je u Pravilniku.

Odgovori