Pretraga

[VIDEO] Imamo odgovor na vječno pitanje: Kako se na maturi preračunavaju bodovi s A na B razinu?

A- A+

Državna matura već je počela, a uoči održavanje ljetnog roka portal srednja.hr organizirao je videokonferenciju Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju. Tom smo prilikom u našem studiju razgovarali s Natalijom Ćurković, višom stručnom savjetnicom u Istraživačko-razvojnom odjelu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ona nam je detaljno pojasnila kako se prilikom rangiranja za upise bodovi s više na osnovnu razinu.

državna matura ocjena

Foto: srednja.hr

Maturanti koji upisuju studije na svom popisu u sustavu Postani student mogu imati deset studija pa je otvorena mogućnost da neki od njih zahtjevaju polaganje ispita na višoj, a drugi na osnovnoj razini. Tada maturant izlazi na višu razinu, a u tom slučaju bodovi postinguti na višoj razini preračunavaju se posebnom formulom.

– Ukoliko se odluči upisati na onaj program na kojemu je uvjet bila osnovna razina ispita, zboga što je polagao višu razinu, a uvjet je bila osnovna, njemu će se ti bodovi množiti s koeficijentom 1,6, rekla nam je Natalija Ćurković iz NCVVO-a, a detaljnije pojašnjenje možete poslušati u videu ispod.

Portal srednja.hr održao je projekt Brucoš 101 koji vas upoznaje s čarima studentskog života. Sve o glavnim konceptima studiranja, a i najvažnije informacije o maturi i upisu na visoka učilišta mogli ste čuti i na videokonferenciji na našem YouTube kanalu koja se održala 27. svibnja.

Više o tome kako će izgledati državna matura u 2022. godini možete vidjeti u snimci razgovora ispod:


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University College, Zagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.