Fakultet Sveučilišta u Zagrebu prepustio svojim studentima uređenje prostora i dobio odlične rezultate

Obično kada fakulteti krenu u velike renovacije prostora, ne pitaju puno svoje studente, ali jedan drugačiji slučaj zabilježen je na Geotehničkom fakultetu. Spojili su svoje studente Inženjerstva okoliša sa studentima Arhitektonskog fakulteta i na kraju dobili praktična i održiva rješenja za poboljšanje prostora.

Studenti Geotehničkog i Arhitektonskog fakulteta

Koliko suradnja različitih disciplina može biti korisna vidi se u novouređenim prostorima Geotehničkog fakulteta. Oni su projekt obnove interijera faksa prepustili onima koji u tom prostoru provode najviše vremena – studentima. Okupljeni na kolegiju Participativno upravljanje prostorom kojeg zajednički slušaju studenti Geotehničkog i Arhitekture, uz pomoć profesora, osmislili su ekološki održiva i praktična rješenja za uređenje prostora. Prazni hodnici tako su postali mjesto na kojemu studenti sada mogu popiti kavu između predavanja, pisati seminare ili grupno učiti.

Prilikom smišljanja ideja za poboljšanje interijera uzeli su u obzir glavnu ideju faksa, a to je očuvanje okoliša. To znači da su se vodili danas popularnom krilaticom rethink, reduce, reuse, recycle, što se očituje u multifunkcionalnosti namještaja i recikliranim materijalima od kojih je napravljen.

Na ulazu u fakultet postavili su kontejnere za reciklažu, a osmislili su i vizualni dio iznad tih kontejnera koji jasno daju do znanja što se studira na ovom faksu.

Ulaz u Geotehnički fakultet

Nadalje, pri ulasku u fakultet osmislili su svojevrsni lounge bar koji može služiti kao mjesto za odmor ili za rad. Puno sjedećih mjesta zasigurno će privući studente da provode više vremena unutar faksa i tako troše manje novaca na sjedeća mjesta u kafićima. Pametno ekološko rješenje ovdje se očituje u klupama koje su napravljene od recikliranog materijala, odnosno plutenih čepova povezanih posebnom smolom.

Stolovi od recikliranog materijala

U centru predvorja zamislili su pozornicu koja je vizualno podigla prostor, a uz to se može koristiti na nekoliko različitih načina. Kao pozornica prilikom održavanja događanja na ovom faksu, kao još jedno mjesto na kojemu se može sjediti, a također je moguće odvojiti dijelove te pozornice koji onda postaju stolice. Kako te stolice imaju kotačiće, sigurni smo da mogu funkcionirati i kao mali trkači auti.

Pozornica u atriju fakulteta

Oko atrija u kojemu se nalazi vrt osmislili su pult koji može mijenjati visinu. Tako on može biti šank, stol ili klupa za sjedenje. I ovdje se neki dijelovi modu odvojiti i koristiti zasebno. Prostor će dodatno ukrasiti visećim biljkama.

Studentska niša kod studentskog vrta

U prostorima koji se nalaze između učionica na katu, ali i na međukatovima je mjesto za chillanje ili ispunjavanje fakultetskih obaveza. Mala pozornica i ovdje skriva stolice na kotačiće unutar sebe i brzo se pretvara u stol sa stolicama. Da učenje bude učinkovitije, vrata od WC-a mogu se koristiti kao ploča jer se na njima može pisati kredama.

Rješenje za međukatove

Studenti koji su dobili povjerenje da urede prostor fakulteta maksimalno su ga prilagodili svojim potrebama. Oslonivši se na ideju da prostor treba biti prilagođen onima koji tamo provode najviše vremena, učinili su prostor privlačnim za druženja i izvan studentskih klupa.

Odgovori