Unatoč omiljenom mitu brojnih mama, ne, zbog progutane žvake neće vam se ‘zalijepiti crijeva’

Koliko su vam puta u mlađoj dobi roditelji rekli da ne smijete gutati žvakaću gumu jer će vam se zalijepiti crijeva, vjerojatno ne možete ni pobrojati. Iako i sam naziv kaže kako je namijenjena žvakanju, do nezgoda ipak dolazi. Što se uistinu događa sa žvakaćom gumom nakon što ju progutate za BuzzFeed je pojasnila jedna liječnica.

Screenshot: YouTube

Ako ste živjeli u uvjerenju da će vam se zbog gutanja žvakaće gume zalijepiti crijeva ili da se će vam nerazgrađena plutati po želucu punih sedam godina, dobre vijesti – to ipak nije tako. Žvakaća kroz probavni sustav prolazi jednako kao i svaka druga hrana, samo što se ne razgrađuje u potpunosti, pojasnila je za BuzzFeed dr. Lisa Ganjhu.

Ima lijeka: Ovo je najbolji način za uklanjanje žvakaće gume s odjeće

– Vaš gastrointestinalni trakt vrlo je snažan – ako može probaviti žilavi odrezak, može i žvakaću, kaže Ganjhu za BuzzFeed.

Kiseline i enzimi u sustavu dovoljno su jaki da razgrade žvakaću, iako se gumena baza zapravo ne topi do kraja zbog svojih kemijskih svojstava. Uz to, tanko crijevno ne apsorbira sadržaj žvakaće koje nema nikakvu nutritivnu vrijednost, kao što je to slučaj s drugom hranom. Nerazgrađena baza iz tijela izlazi u stolici, a točno vrijeme nakon kojeg se to događa ovisi o metabolizmu pojedinca.

Jedina situacija u kojoj gutanje žvakaće gume može biti opasno jest ako je prevelika da iz jednjaka prijeđe u želudac. No, stručnjaci tvrde, tako veliku žvakaću ionako je fizički je gotovo nemoguće progutati.

Odgovori