Pretraga

[ekoLucija 101] Prijave za najbolje ekoprojekte škola otvorene još kratko: Tražimo škole ekoLucionare!

A- A+

Klimatske promjene su loša vijest, ali ne smijemo dopustiti da nas proguta očaj – potreban nam je optimizam i brzo djelovanje na stvaranju boljeg svijeta. Zbog toga, u sklopu projekta ekoLucija 101: Uvodni tečaj o ekorevoluciji, tražimo škole koje vlastitim primjerom pokazuju da je promjena na bolje moguća. Najbolje od njih ćemo istaknuti i nagraditi na jednodnevnoj konferenciji koja će se održati na Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2022. godine. Prijave traju još kratko, stoga ne čekajte – donosimo kako se prijaviti.

Tražimo najbolji školski eko-projekt – prijavite se, možda ste baš vi naša prva škola ekoLucionar! | Foto: Unsplash, srednja.hr

Klimatske promjene su loša vijest. Koncentracija ugljikovog dioksida u atmosferi je na najvišoj razini na kojoj je bila unazad dva milijuna godina. S obzirom na to, znanstveno tijelo UN-a je u svom je posljednjem izvješću predstavilo nekoliko mogućih budućih scenarija za budućnost. Najoptimističniji predviđaju povećanje globalnog zatopljenja od 2°C ako do kraja stoljeća emisiju stakleničkih plinova svedemo na neto nulu. Posljedice nastale takvim zatopljenjem bit će ozbiljne, ali ne i katastrofalne. Jedino je, ipak, sigurno: moramo djelovati, i to odmah.

Pokažite da razlog za optimizam postoji

Portal srednja.hr je, stoga, u potrazi je školama koje predvode ekorevoluciju. Tražimo one škole koje vlastitim primjerom učenicima pokazuju da je promjena na bolje moguća te da imamo razloga za optimizam usprkos klimatskim promjenama i crnim prognozama za budućnost. Škole igraju presudnu ulogu u obrazovanju generacije koja će se moći boriti protiv negativnih efekata klimatskih promjena i stvoriti zeleniji, održivi svijet.

Upravo smo zbog toga odlučiti istaknuti one koje ulažu u stvaranje ekološke svijesti kod svojih učenika te koje vlastitim primjerom pokazuju kako rješenja za stvaranje boljeg svijeta već postoje, dostupna su i učinkovita. Nagradit ćemo dvije škole iz Hrvatske koje su u protekloj, 2021. godini provele aktivnosti koje su za cilj imale poboljšati održivost i ekologiju škole i/ili educirati učenike o važnosti ekološkog djelovanja. Nagrade dodjeljujemo u dvije kategorije: za osnovnu te za srednju školu.


Nagrade dodjeljujemo ih u sklopu projekta ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju. Partneri projekta su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.  Fraza ‘101’ se u američkom obrazovnom sustavu koristi kao sinonim za uvodni tečaj o nekoj temi. U našem slučaju, riječ je o ekologiji. Projektom želimo potaknuti ekološku svijest za stvaranje održivog svijeta, na nov način – uzevši mentalno zdravlje čitatelja u obzir. EkoLucija je uvodni tečaj o ekorevoluciji, a mi tražimo svoje prve škole ekoLucionare!


Jeste li vi naš prvi ekoLucionar? | Foto: Unsplash, srednja.hr

Tražimo škole ekoLucionare

Škole mogu prijaviti različite projekte: renovacije koja je poboljšala energetsku učinkovitost (obnova fasade, krova…), sadnje i/ili uređenja školskog vrta, akcije recikliranja plastike ili papira, manifestacija za proslavu Dana planeta Zemlje, do provedbe različitih edukacija ili aktivnosti za učenike ili nastavnike… Popis nije finalan, a u obzir dolaze razne aktivnosti koje ste provodili s ciljem poboljšanja održivosti i edukacije o njoj. Kako biste se prijavili, ispunite obrazac prijave koji je dostupan ovdje. Vremena za prijavu je sve manje, stoga požurite – prijave se zatvaraju 18. travnja u 23:59h.

Pobjednika će odabrati žiri, a proglašenje će se održati u sklopu jednodnevne video konferencije u organizaciji portala srednja.hr na Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2022. godine. Konferencija će za naše gledatelje biti besplatna, a okupit će stručnjake raznih branši koji će govoriti o ekologiji iz svoje perspektive. U ovom tekstu pronađite sve informacije o nagradi za škole ekoLucionare i prijavi za konfenciju koju organiziramo u sklopu istoimenog projekta.

Izdvojeni članak
ekolucija 101

[ekoLucija 101] Tražimo najbolji školski ekoprojekt: Evo kako se prijaviti


Projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje.

Tražimo najbolji školski ekoprojekt! Prijavite se putem obrasca ispod:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap