Pretraga

Video: Testirali smo dvije metode čišćenja bijelih tenisica i pronašli najbolju

A- A+

Kako bismo pronašli najbolju, probali smo dvije različite metode čišćenja bijelih tenisica. Koristili smo pribor i sastojke koje vjerojatno već imate u svom kućanstvu. Obje metode su nam uzele svega petnaestak minuta, a bile su različito učinkovite ovisno o materijalu tenisica.

kako očistiti bijele tenisice

Testirali smo dvije i pronašli najbolju metodu za čišćenje bijelih tenisica | Foto: srednja.hr

Pranje tenisica u perilici baš i nije najbolja ideja. Time riskiramo da se razvuku, a neke tvrdokorne mrlje mogle bi se još više ukorijeniti. Što nam, dakle, preostaje? Odlučili smo pronaći najbolju metodu za čišćenje bijelih tenisica koja neće oduzeti puno vremena, a niti zahtijevati skupe sastojke.

Zašto je ova tema uopće važna? Ako ih pažljivo održavamo, bijele tenisice mogu trajati godinama. To je odlična vijest za naše novčanike, ali i planet. Znamo da ogromna količina odjeće i obuće završi na odlagalištima otpada, a i da je to velik problem za okoliš.

Temi ekologije i održivosti smo na portalu srednja.hr odlučili posvetiti posebnu pozornost. U tijeku je projekt ekoLucija 101 u sklopu kojeg nagrađujemo najbolje školske eko-projekte. Dobitnike natječaja proglasit ćemo na online konferenciji koja se održava 21. travnja, a moći ćete ju pratiti na našem YouTube kanalu ili TikTok profilu. Više o projektu i natječaju pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak

Škole, prijavite se: Nagrađujemo vaše najbolje eko-projekte!

Jesu li metode koje smo probali učinkovite?

Od opreme nam je trebala posuda i stara, ali čista četkica za zube. Za prvu metodu smo pomiješali sobu bikarbonu, ocat i vodu u jednakim omjerima. Nakon što smo ih očetkali, ostavili smo ih na suncu. Kombinacija sunca i smjese trebala bi bijelim tenisicama vratiti sjaj. Druga metoda uključuje običan sapun, toplu vodu i malo energije uložene u četkanje.

Obje metode pokazale su se dobrima za čišćenje bijelih tenisica, no nisu jednako temeljito očistile različite materijale. Sapun i voda bili su sasvim dovoljni da vrate sjaj mrežastom dijelu tenisica, ali mješavina sode bikarbone i octa puno je bolje funkcionirala na gumenom poplatu.

Kako je izgledao proces čišćenja i koji su rezultati, pogledajte u videu na našem TikTok profilu.

@srednja_hr Kako očistiti bijele tenisice? 🪣🧼🫧 Isprobali smo dvije metode čišćenja koje možete napraviti sa sastojcima koje imate doma, a da što više očuvate svoje tenisice! U sklopu projekta ekoLucija 101 razgovarat ćemo o brojnim načinima na koji možete svojim ponašanjem utjecati na smanjenje otpada u okolišu, a nagrađujemo i najbolje školske eko-projekte. Više info o projektu pronađite na linku u opisu profila! 👆 #srednjahr #justsrednathings #ekolucija101 #ekologija #priroda #okolis #klimatskepromjene #hrvatska #ciscenje #tenisice ♬ Aesthetic – Tollan Kim


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. U sklopu projekta provodimo i natječaj za najbolje eko-projekte škola. Odgovore na često postavljana pitanja o projektu pročitajte ovdje, a prijavite se ispunjavanjem ovog obrasca. Odgovore na često postavljana pitanja pronađite ovdje, a sve vijesti o projektu pratite u rubrici ekoLucija 101.

Copy link
Powered by Social Snap