Pretraga

7 grešaka koje svi radimo noć prije ispita

Bilo da ste učenik ili student, noć prije ispita sigurno izgleda drugačije od vaše uobičajene svakodnevne rutine. Neke definicije vidite prvi puta, hvata vas panika i u sebe unosite litre kave. Sve to zapravo vam donosi više štete nego koristi, a postoji još nekoliko grešaka koje noć prije ispita svakako valja izbjeći. Možda niste ni svjesni da ih činite pa svakako pozorno čitajte naredne retke u kojima vas na njih upozoravamo.

Foto: srednja.hr

1. ‘Bubanje’ napamet u posljednji tren. Za mnoge studente, štrebanje gradiva napamet stresno je i zapravo je riječ o potpuno neučinkovitoj metodi učenja. Ovakav način učenja ne dozvoljava mozgu da informacije iz kratkoročnog pamćenja premjesti u dugoročno, te se na taj način većine informacija drugi dan uopće nećete moći prisjetiti. Umjesto toga, preporučuje se učenje u više sesija, kako bi informacije postale dio dugoročnog pamćenja, a time se umanjuje i anksioznost prije velikog ispita.

2. Nagla promjena prehrane. Prehrana utječe na puno više toga od same tjelesne težine, pa ako ju naglo promijenite u danima prije ispita, može utjecati na sposobnost koncentracije. Naravno, ne znači da se morate odreći one jedne čokolade dnevno – jedite zdravo, ali unutar parametara vaše uobičajene prehrane. Koja hrana pomaže da budete usredotočeni kada je to najpotrebnije, možete provjeriti na ovoj poveznici.

3. Cjelonoćno učenje. Osim što ništa nećete naučiti (ako do noći prije ispita niste učili), nećete se ni naspavati. A naspavati se važno je ne samo noć prije ispita, već i u danima prije ispita. Nedostatak sna može izazvati glavobolju, utjecati na kratkoročno pamćenje i utjecati na mogućnost koncentracije. Umjesto toga, poboljšajte sposobnost pamćenja zadržavanjem uobičajenog rasporeda spavanja.

4. Nespremnost. Pripreme za ispit više su od samog učenja. Primjerice, možda sutra pišete test iz matematike na kojemu su vam potrebni kalkulator, geometrijski pribor i knjižice s formulama. Sve to trebali biste pripremiti i staviti na vidljivo mjesto noć prije ispita, kako pribor ne biste tražili jutro prije ispita i tako riskirali neprolazak.

5. Paničarenje. Razmislite samo koliko ste puta donijeli ispravnu odluku istovremeno paničareći? Anksioznost može uzrokovati loš san, a rastresenost dovodi do toga da vam se pomiješaju informacije čak i ako ste gradivo dobro naučili. Treme se pokušajte riješiti tako da učite u kratkim sesijama, ili se pak opustite igrajući omiljenu video-igricu.

6. Preintenzivno vježbanje. Da, vježbanje je izvrsno za vaš mozak i poboljšanje memorije, ali pretjerano vježbanje može donijeti više štete nego koristi. Može doći do toga da se drugi dan osjećate umornije ili dobijete upalu mišića, što može poremetiti vaš fokus. Umjesto intenzivnih vježbi odaberite jogu ili laganu šetnju.

7. Predoziranje kofeinom. Velika je razlika u tome popijete li jedu ili pet šalica kave, što među studentima nije rijetkost. Previše kofeina povećat će razinu adrenalina i stvoriti vam dodatan stres, što će također utjecati na vašu koncentraciju. Umjesto kave, radije posegnite za hladnom čašom vode.

7 grešaka koje svi radimo noć prije ispita
Copy link
Powered by Social Snap